in ,

10 tips om de Italiaanse kou te trotseren

10 tips om de Italiaanse kou te trotseren

Als je aan Italië denkt, zijn ’temperaturen onder het vriespunt’ niet meteen het eerste wat in je opkomt. Toch heeft het land heel wat (berg)gebieden waar het ’s winters bitterkoud kan zijn. Inclusief sneeuw op heuvel- en bergtoppen, lawinegevaar, insneeuwrisico’s én werkende skiliften.

Neemt niet weg dat die ijzige kou vaak beperkt blijft tot die streken, hoewel je dat niet zou geloven als je Italianen op een normale winterdag buiten ziet lopen. Net als bij warm weer, kunnen we ook bij koud weer wat van de Italianen leren.

Daarom hier 10 Italiaanse tips tegen de winterse kou. Zodat de wintersporters onder ons zonder enig gevaar voor de gezondheid Italië ook onder minder zomerse omstandigheden kunnen leren kennen. En alle anderen het waarom van die Michelin-achtige poppetjes in het Italiaanse straatbeeld in februari beter zullen begrijpen.

1. De Italiaanse kou vormt een groot gevaar voor de gezondheid

Met kans op keelpijn, snotneuzen en niesen. Er is daarom één belangrijke regel die je in acht moet nemen om te voorkomen dat je verkouden wordt. Of kans loopt op bronchitis en misschien zelfs wel met een dubbele longontsteking in bed komt te liggen: ga niet zonder jas buiten in de zon zitten zo gauw de ‘r’ in de maand zit! Hoe uitnodigend het zonnetje ook schijnt en hoe warm het ook lijkt te zijn. Lap deze volkswijsheid niet aan je laars. Dat is vragen om moeilijkheden!

2. Kou buiten, warmte binnen!

Zoals je in de zomer de koele lucht binnen wilt hebben om de warmte in huis te laten verdwijnen, is het devies ’s winters precies het tegenovergestelde: ‘Kou buiten, warmte binnen!’. Isoleer deuren en ramen om geen tocht te hebben én om te voorkomen dat de warme lucht zomaar naar buiten ontsnapt. Leg opgerolde dekens voor de kieren waar koude lucht naar binnenkomt.

Het is niet goed voor het milieu in het algemeen en voor die binnenshuis in het bijzonder als de warmte zomaar kan verdwijnen. Al dat isoleren helpt trouwens bij het zo laag mogelijk houden van de energierekening die je aan het eind van de ijstijd op je deurmat vindt. Zet af en toe wel een minuut of tien het raam open. Een beetje ventilatie laat alle virusjes in de lucht als sneeuw voor de zon verdwijnen.

3. Hou de luchtvochtigheid op peil

Idealiter zou de luchtvochtigheid in de kamers rond de 40-50% moeten liggen. Zorg er dus voor dat de bakjes aan de centrale verwarming gevuld blijven met water om te voorkomen dat de lucht te droog wordt. Dat is funest voor je luchtwegen met alle gevolgen van dien! Verder is het belangrijk om de temperaturen binnenshuis tussen de 19° en de 22° te houden. Hoewel heel wat Italiaanse ouders met een pasgeborene in de wieg de thermostaat rustig nog een zwieper geven, zodat je bij een kraambezoek het idee krijgt in de tropen beland te zijn. Dat is het gevolg van tip 4.

4. Hou de kleintjes goed warm (en de oudjes ook)

Kleine kinderen hebben volgens de Italiaanse gedachtegang namelijk meer last van de kou en meer moeite om hun lichaam op temperatuur te houden. Het Hollandse devies ‘kleed de kleine net zo warm als jezelf’ is dan ook tegen dovemansoren gezegd. Goed warm houden, daar gaat het om. Behalve warme trappelpakjes en mutsjes in bed is het belangrijk om de temperatuur binnenskamers op subtropisch niveau te houden. Waardoor jij verlangt naar de zomerkleding in je kast als je een kopje koffie drinkt met de nieuwe ouders. En bijna niet kan wachten om weer de kou in te gaan.

Diezelfde gedachtegang geldt trouwens ook voor de ouderen van dagen: ook zij moeten het lekker warm hebben. En, zonder gekheid, het wordt aangeraden om regelmatig hun lichaamstemperatuur te controleren. Verder is het belangrijk om regelmatig contact te houden als het buiten berenkoud is. Zo kun je helpen als ze boodschappen of medicijnen nodig hebben en vanwege de kou de deur niet uit kunnen.

5. Let goed op wat je eet!

Zorg voor voldoende vitamines en mineralen om je immuunsysteem op peil te houden. Vijf porties groente en fruit zijn tijdens de winter gek genoeg nog belangrijker dan in de zomer. Volgens de Italianen zijn het vooral groentes die veel bèt acaroteen bevatten. Zoals wortels, aardappels en pompoen, die je immuunsysteem een echte oppepper geven.

Eet verder warme maaltijden en drink vaak, het liefst warme dranken, om te voorkomen dat je door de temperaturen binnenshuis uitdroogt. En nee, alcohol helpt niet bij het opwarmen van je lijf. Best jammer als je dacht een goed excuus te hebben om nu eindelijk eens die fles grappa soldaat te maken. De alcohol geeft je lijf dan wel een warme gloed van binnen, maar zorgt ervoor dat je eerder lichaamswarmte verliest dan er warmer van wordt.

6. Ga niet op het koudst van de dag naar buiten

Zoals het zomers verstandig is om op het heetst van de dag niet naar buiten te gaan, is het tijdens de koudere winterperiode juist verstandig om wél op die tijdstippen het huis te verlaten. De vroege ochtend- en de late avonduren zijn veel te fris en verhogen het risico op het oplopen van een verkoudheid. En mocht je last hebben van je hart, dan is het aan te raden om vooral ’s nachts binnen te blijven tijdens de kou. Het kost je rikketik teveel inspanning om je lijf op temperatuur te houden als het kwik tot rond het vriespunt daalt.

7. Kleed je warm aan

Mocht het echt niet anders kunnen en je moet op die koude ochtend- en avonduren toch naar buiten voor futiliteiten als school en werk, kleed je dan warm aan. Mutsen, handschoenen en sjaals zijn daarbij onmisbaar. Net als een dikke jas tegen de kou. Het hoeft echt niet allemaal volgens de laatste mode te zijn en het is echt niet belangrijk dat het allemaal op elkaar afgestemd is. Het gaat per slot van rekening om de warmte. Hoewel het voor de gemiddelde Italiaans natuurlijk een kleine moeite is om het wél te doen, zorgen voor een uniforme look. Een zonnebril mag trouwens ook niet ontbreken, voor het geval dat.

8. Voorkom dat je gaat zweten

Vergeet dan niet, zo gauw je ergens naar binnenstapt, je jas open te gooien en al die andere bijpassende accessoires als muts, handschoenen en sjaal af te doen. Voor je het weet heb je het a) veel te warm waardoor je b) gaat zweten en je c) een verkoudheidje oploopt zo gauw je weer naar buiten de kou in gaat. En dat probeerde je nu net zo hard te voorkomen met al die op elkaar afgestemde kledingstukken.

9. Bereid je autorit grondig voor

Mocht je op weg gaan met je auto, vergeet dan niet een thermoskan met warme drank mee te nemen én een lekker warme deken. Gewoon voor het geval je auto het laat afweten of je ergens vast komt te zitten in een file op de besneeuwde en/of gladde snelweg. Zolang je rijdt heb je er geen erg in, maar zo gauw de motor stopt, kan de temperatuur behoorlijk snel dalen.

10. Hout en proviand

Last but not least, al geldt dit vooral voor afgelegen gebieden waar winters nog echte, ouderwetse winters kunnen zijn: zorg dat er voldoende proviand is én er een hele stapel houtvoorraad klaarligt. Het zou niet de eerste keer zijn dat je in een Italiaans berggebied wakker wordt, ’s nachts ingesneeuwd blijkt te zijn en afgesneden bent van de rest van de wereld. Je kunt dan alleen maar hopen dat je in goed gezelschap verkeerd, zodat het isolement een plezierig avontuur wordt!

Foto: Stefano Costantini (Flickr)

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Engelse woorden in de Italiaanse taal

Facciamo un speed date?

Onderwaterschatten Italië - Cristo degli Abissi

4 ongelooflijke onderwaterschatten in Italië