Of je het nu leuk vindt of niet: de oktobermaand – ook in Italië – staat steeds meer in het teken van Halloween. Waar je ook bent en wat je ook doet, er duikt altijd wel iets op dat naar het feest verwijst. In de supermarkt struikel je over uitgeholde pompoenen met een lichtje en heksenfiguren etalages lijken opeens gevuld met spoken en spinnen in bijbehorende webben. En aan de muur van je favoriete koffiebar bungelen silhouetten van zwarte katten en witte skeletten zodat je niet echt op je gemak van je cappuccino geniet. Kortom: het lijkt gewoon onmogelijk om aan Halloween en alles wat je kippenvel bezorgt te ontsnappen.
Dus wat doe je dan als op 31 oktober de laatste kinderen je de vraag trick or treat hebben gesteld? Dan kun je verkleed als vampier of zombie naar een van de vele Halloweenfeestjes. Of je blijft gewoon lekker thuis om een filmpje te kijken.
Inhoudsopgave
Beste Italiaanse horrorklassiekers
Een goede horrorfilm natuurlijk, om dat Halloweengevoel nog even vast te houden. DitIsItalie.nl zou DitIsItalie.nl niet zijn als we je daarvoor geen lijstje zouden geven. Het samenstellen ervan bezorgde ons enkele slapeloze nachten en een licht paranoïde gevoel, maar hier is een overzicht met enkele klassieke Italiaanse horrorfilms van de beste Italiaanse horrorregisseurs voor een Halloweenavondje in Italiaanse sferen.
La dolce vita, maar dan anders.
La Maschera del Demonio (1960) van Mario Bava
Het begint gewoon allemaal met deze film. La Maschera del Demonio (het masker van de demoon), ook bekend is als Black Sunday is niet alleen de debuutfilm van de cameraman Mario Bava als regisseur, maar ook de allereerste horrorfilm in de Italiaanse filmgeschiedenis. In de film is Bava’s persoonlijke visie op het genre al terug te vinden met de volwassen benadering ervan met een sadisme dat je niet gauw in andere films tegenkomt. In de film komt verder duidelijk zijn grote liefde voor special effects en optische illusies naar voren. Hij gebruikt alle middelen om de kijkers te blijven verbijsteren.
Plot
1830: De Russische arts Chomas en zijn assistent Gorobec zijn op weg zijn naar Moskou en besluiten een weg door een donker bos te nemen. In een vervallen kerk ontdekken zij een sarcofaag met daarin de versteende heks Asa. Ongewild wekken ze haar tot leven met een druppel bloed. De heks zet vervolgens op een zeer bloederige manier alles op alles om het lichaam van haar acherkleindochter Katia te bezitten, die samen met haar vader, broer en hun oude dienaar in een nabijgelegen kasteel woont.
De volledige film kun je bekijken via Amazon Prime.
I tre volti della paura (1963) van Mario Bava
I tre volti della paura (de drie gezichten van de angst) is een ander meesterwerk van Mario Bava en bestaat uit 3 verhalen. Bava maakte er niet alleen een dreigende film van, maar ook een verrassende. Aan het eind van de film, met Boris ‘Frankenstein’ Karloff te paard, zoomt de camera steeds verder uit en krijgen de kijkers de filmset te zien om aan te tonen dat alles wat je gezien hebt ‘niet echt’ is.
Kijk maar (Italiaanstalig):
Leuk weetje: De titel van deze film was de inspiratiebron voor de naam van een van de belangrijkste rockbands in de geschiedenis. De bassist Geezer Butler stelde zijn bandleider Ozzy Osbourne hun groep de naam te geven waarmee de film in Amerika uitkwam: Black Sabbath!
Plot
In het verhaal De telefoon, gebaseerd op een werk van F.G. Snyder, terroriseert een vrouw een vriendin met anonieme telefoontjes. De vriendin vraagt vervolgens juist haar om hulp. De Wurdalak, waarin Boris Karloff een hoofdrol speelt, vertelt het verhaal van een familie die ten prooi valt aan een vorm van vampirisme: ze vermoorden de personen van wie ze het meeste hebben gehouden. In De waterdruppel, gebaseerd op een verhaal van Tsjechov, steelt een verpleegster de ring van een overleden medium. Die diefstal wordt haar fataal.
La casa dalle finestre che ridono (1976) van Pupi Avati
Het horrorgenre maakt vaak gebruik van bijgeloof. Het werk van Pupi Avati is daar een goed voorbeeld van. Als geen ander kent Avati de angsten die verbonden zijn met legendes en religie en weet hij die om te zetten in angstaanjagende films met settings die je niet gauw tegenkomt. In plaats van de klassieke lugubere horrorkastelen, spelen zijn verhalen zich af in villa’s, die net zo somber zijn. Daarnaast heeft Avati een voorkeur voor de vlaktes en de stiltes van platteland, die opeens ook beangstigend blijken. Bijna indoordringbare werelden, waarin bewoners een waarheid bewaren waarover niemand spreekt. La casa delle finestre che ridono (het huis met de lachende ramen) wordt tot op vandaag de dag nog steeds als een van de beste Italiaanse horrorfilms aller tijden beschouwd.
Plot
Stefano is een jonge kunstenaar. Hij wordt ingehuurd om in een het kerkje de fresco te restaureren van een schilder die zelfmoord pleegde. Hij is in het dorpje getuige van verontrustende gebeurtenissen en sterfgevallen. Op zoek naar een verklaring, ontdekt hij steeds meer over de bizarre achtergronden van de originele kunstenaar en zijn mysterieuze zusters. Gaandeweg onthult hij de duistere realiteit die zich onder de oppervlakte van dit provincieplaatsje verschuilt.
De volledige film staat op YouTube:
Suspiria (1977) van Dario Argento
Je kunt niet over Italiaanse horrorfilms praten, zonder hem te noemen: Dario Argento. Met zijn extreem gewelddadige, maar stijlvol gemaakte horrorfilms heeft hij een cultstatus verworven. Zijn meesterwerk Suspiria is geïnspireerd op de roman Suspiria de Profundis van Thomas de Quincey. Argento speelt in deze film met de oorsprong van het horrorgenre: de sprookjes uit onze jeugd. ‘Sprookjesachtig’ krijgt met zijn macabere en bloederige aanpak echter een nieuwe betekenis en verwijst naar donkere sprookjespersonages als heksen. Argento weet een onwerkelijke sfeer op te roepen, die door de kleuren en de verontrustende muziek al je zintuigen op scherp zet. Zijn manier van filmen geeft alles tegelijkertijd iets sinisters en schitterends mee, een eigenschap die ook in zijn andere films terug te vinden is.
It’s Only A Movie zette Suspiria op nummer 2 in zijn top 25 van horrorfilms uit de jaren 70 (op nummer 1: het welbekende en voor deze dagen eveneens toepasselijke Halloween).
Plot
De Amerikaanse Suzy Banner gaat naar een prestigieuze dansacademie in Freiburg om haar talenten verder te perfectioniseren. Maar na een merkwaardige aankomst merkt ze dat zich vreemde incidenten voordoen in het schoolgebouw: medecursisten die op een verschrikkelijke manier de dood vinden, een madenplaag, rare geluiden in de nacht, een dolle hond. De angst neemt toe naarmate Suzy dichter bij de oorzaak van deze incidenten komt.
De originele film konden we niet voor je vinden op YouTube, maar is uiteraard wel te koop via bijvoorbeeld bol.com. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze mooie blu-raybox ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de film?
Een remake van Suspiria met Dakota Johnson en Tilda Swinton in de hoofdrollen is vanaf 15 november 2018 in de bioscoop te zien. De angstaanjagende trailer kun je nu alvast bekijken:
E tu vivrai nel terrore! L’aldilà (The Beyond) van Lucio Fulci (1981)
E tu vivrai nel terrore! L’aldilà betekent letterlijk: En je zult leven in angst! Het hiernamaals. ‘Een film zonder verhaal: een huis, een groepje mannen en doden die terugkeren uit het hiernamaals. Je hoeft niet naar een rode lijn te zoeken, het is niks anders dan een opeenvolging van beelden.’ Zo beschreef Fulci (1927-1996) zelf de beste horrorfilm die hij maakte: een voorstelling van het absolute kwaad waar de regels wat betreft tijd en ruimte op hun kop worden gezet. Met zijn splatterfilms weet Fulci, bekend als de regisseur van de special effects en zombies, de kijkers te grijpen en mee te voeren naar een nachtmerrieachtige wereld waaruit geen weg terug is. Buiten Italië is de film bekend als The Beyond.
Plot
New Orleans, 1927. Een groep boeren breekt in in Seven Doors, een verdoemd hotel dat gebouwd is op een van de zeven poorten van de hel. Ze vermoorden er een schilder die zij verdenken van hekserij. Warlock Sweck, die de laatste hand legde aan zijn meesterwerk, het schilderij The Beyond. New Orleans, 1981. Lisa, een mode-ontwerpster, erft de Seven Doors. Ondanks de waarschuwingen van een blinde vrouw, betrekt ze het hotel en begint met de restauratie.
De Engelstalige versie van The Beyond is te koop via bol.com
Heb je zelf ook een favoriete Italiaanse horrorfilm? Laat het weten in een reactie hieronder!
Comments