Van een digestivo gebaseerd op honderd soorten kruiden, tot een zoete vanillelikeur met hinten van sinaasappel. Met deze 6 Italiaanse digestieven en likeuren sluit je ieder diner verrukkelijk af.
Inhoudsopgave
Mirto
Mirto is hét kruidenbitter van Sardinië. Van de mirtestruiken die over het hele eiland te vinden zijn, worden twee soorten Mirto gemaakt: de Rosso en de Bianco. De populaire Mirto Rosso wordt gemaakt van de bessen van de plant, heeft een donkerrode kleur en is zoet van smaak.
![mirte mirto](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2016/09/mirto.jpg)
Minder bekend is de Mirto Bianco, die wordt geproduceerd van de bladeren en bloesem van dezelfde struik. Deze variant is een stuk droger. Veel Sardijnse restaurants, cafés en families hebben hun eigen ‘geheime’ recept. Het is aan te raden om tijdens je bezoek aan het mediterrane eiland zo veel mogelijk glaasjes van dit digestief te proberen!
Nocino
Oorspronkelijk uitgevonden en gemaakt in Modena, maar nu in heel Italië geproduceerd: Nocino. Een op jonge, groene walnoten gebaseerd digestief. Traditioneel worden de noten op de avond van Festa di San Giovanni (24 juni) geplukt en de drank op Giorno dei Morti (2 november) gedronken om de doden te eren. Nocino bestaat naast walnoten, uit kaneel, kruidnagel, suiker en alcohol. De aromatische, bitterzoete smaak is uniek en perfect na een hartige maaltijd.
![Nocino wordt gemaakt van verse groene walnoten](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2016/09/nocino-groene-walnoten.jpg)
Centerba
Centerba is een lichtgroen digestief dat vol zit met onder andere basilicum, kamille, rozemarijn, salie, jeneverbes, kruidnagel, tijm en citrusbladeren. De naam van de alcoholsoort suggereert dat Centerba wordt gemaakt van honderd kruidensoorten. Welke? Dát houden de fabrikanten al tweehonderd jaar geheim. Ze maken het drankje in de Abruzzen en het bevat zeventig procent alcohol. Als je fan bent van een branderig gevoel in je keel, dan is Centerba jou op het lijf geschreven!
![Centerba](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2016/09/centerba.jpg)
Fernet
Nog zo’n kruidig gevaarte: het aromatische digestief Fernet. De drank bestaat uit veertig kruiden en specerijen, en helpt bij de vertering én het schoonmaken van je smaakpalet. Meestal drink je een klein glaasje pure Fernet. Maar je kunt het brouwsel ook mengen met espresso. Een mengsel dat beter bekend staat als caffè corretto.
![caffè corretto](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2016/09/caffè-corretto.jpg)
Amerikanen en Europeanen mengen Fernet zelfs met cola en fruitsap. Het is aan te raden dit niet te doen in Italië. Dat is zo’n beetje hetzelfde als spaghetti eten met mes en vork en cappuccino bestellen na het diner.
![Tuaca](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2016/09/tuaca-81x300.jpg)
Tuaca
Een likeur gebaseerd op vanille, brandy en sinaasappelelementen, die wordt gerijpt in eikenhoutenvaten. Lekkerdere alcoholsoorten dan Tuaca bestaan bijna niet. De drank is zoet van smaak en goud-amber van kleur.
Tuaca is in het leven geroepen in Livorno, maar wordt nu geproduceerd in Louisville, Kentucky. Volgens de legende is de likeur speciaal gecreëerd voor Lorenzo I ‘il magnifico’‘ tijdens de renaissance, en herontdekt in de jaren 30. Het lekkerst is het om Tuaca puur en koud te consumeren.
Maraschino
Een van de weinige niet-zoete likeuren die is gebaseerd op kersen: Maraschino. De heldere substantie wordt gemaakt van hele en zure Marasca-kersen. Een smaak die je misschien wel kent van chipolatapudding. Zowel het vruchtvlees als de verpletterde kersenpitten, die zorgen voor amandelachtige hinten, worden in Maraschino gebruikt. Twijfel je tussen het grote aanbod Maraschino-merken? Met die van het merk Luxardo zit je in ieder geval goed!
![Italiaanse digestieven - Maraschino](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2016/09/maraschino.jpg)
Jouw favoriete Italiaanse digestieven of likeuren?
Welke van deze digestieven en likeuren staat op jouw verlanglijst? Laat het ons weten in een reactie hieronder.
Comments