Veel liefhebbers van Italië reizen meerdere keren naar hun geliefde land, zo ontdekten we al tijdens eerdere onderzoeken van deze website. Het liefst zouden we dat allemaal doen, maar ja, goedkoop is het ook niet meer om af te reizen naar il belpaese. Of zijn er misschien nog goede tips om te besparen en zo wat extra dagen aan ons favoriete dolce vita toe te kunnen voegen?
Inhoudsopgave
- 1. Na de herfstvakantie en voor de kerstvakantie
- 2. Zoek alternatieven voor populaire bestemmingen
- 3. Ga met de auto of camper in plaats van met het vliegtuig
- 4. Bespaar op meer kosten voorafgaand aan je vakantie
- 5. Toch vliegen? Boek dan ruim van tevoren
- 6. Besparen op je accommodatie
- 7. Weet wat je waar betaalt
- Samengevat
1. Na de herfstvakantie en voor de kerstvakantie
De goedkoopste reisperiode is na de herfstvakantie en voor de kerstvakantie. Ruwweg vanaf eind oktober tot half december. Mocht je in de gelegenheid zijn om in deze periode te reizen, dan kun je veel geld besparen.
De duurste vakantieperiode is die van de zomervakantie en de bouwvak, in juli en augustus. Die periode wil je vermijden, als je zo goedkoop mogelijk weg wilt.
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2023/10/bezoek-Italie-in-het-laagseizoen.jpg)
2. Zoek alternatieven voor populaire bestemmingen
Ja, het Comomeer is duur. Ja, Toscane is duur. Ja, de Bloemenrivièra is duur. En zeker als je op de duurste spots in die regio’s of streken wilt zitten. Maar dat is niet altijd nodig. Als je wilt besparen, kun je best een paar kilometer van dat schattige Toscaanse dorpje of dat appartement direct aan het meer gaan zitten, zeker als je eigen vervoer hebt.
Ook loont het om te kijken naar wat minder toeristische bestemmingen in Italië. Als je buiten het seizoen in niet-toeristisch gebied verblijft, scheelt dat makkelijk € 200 per nacht op je accommodatie. Reken maar uit wat je daar allemaal voor kunt doen!
Inspiratie voor alternatieve bestemmingen nodig? Kijk hier.
3. Ga met de auto of camper in plaats van met het vliegtuig
Als je met de auto reist, dan kost je dat brandstof, vignetten en tol en – vooruit – ook wat aan onderhoud en banden. Maar meestal reis je in een gezelschap en als je die kosten dan verdeeld over bijvoorbeeld 4 personen, dan valt het per persoon heel erg mee vergeleken met vliegtickets.
![Wat gaat er mee in de auto naar Italië?](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2016/08/wat-moet-mee-op-vakantie-naar-italie.jpg)
Bovendien hoeft Italië niet ver weg te zijn. Op slechts zo’n 1.000 kilometer rijden zit je al aan het Comomeer, waar je makkelijk in een dag heen rijdt.
Een groot voordeel van met je eigen auto gaan is dat je alle spullen mee kunt nemen die je nodig denkt te hebben en dat je ook niet meer apart een auto hoeft te huren. Ter plaatse over een auto beschikken, is voor de meeste Italiaanse bestemmingen een must.
Met de camper reizen heeft ook een groot voordeel: je hebt je eigen accommodatie bij je en op veel plekken in Italië vind je camperplaatsen, waar je – met beperkte voorzieningen – zelfs gratis kunt overnachten. We schreven alles tips onlangs op in dit artikel.
4. Bespaar op meer kosten voorafgaand aan je vakantie
En er is méér te besparen. Of je nu met eigen vervoer reist of niet, check hoe het staat met zaken als verzekeringen en mobiliteitsgaranties.
Als je auto in onderhoud is bij de merkdealer, heb je automatisch mobiliteitsgarantie. Dat betekent dat je hulp kunt krijgen via het callcenter van het automerk dat je rijdt. Als je dan ook een Wegenwachtlidmaatschap met Europadekking hebt, betaal je mogelijk dubbel. Check van tevoren wel goed wat de voorwaarden van de mobiliteitsgarantie zijn. Zo slepen sommige merken alleen af, terwijl de ANWB of haar zustermaatschappijen in Europa je altijd weer op weg proberen te helpen. Houd er ook rekening mee dat je als Wegenwachtlid altijd wordt geholpen, ook in een andere auto, terwijl een mobiliteitsservice op kenteken is.
Een andere kostenpost zijn de verzekeringen, zowel de autoverzekering als de reisverzekering. Vergelijk regelmatig beide verzekeringen om te zien of je niet te veel betaalt. Het komt vaak voor dat mensen ‘werelddekking’ in hun reisverzekering hebben opgenomen, terwijl ze alleen naar Italië of andere Europese landen gaan. Ook zie je nog regelmatig een dekking voor ‘wintersport’ of ‘extreme sporten’ terwijl je dit misschien helemaal niet doet. Check extra goed op dubbele dekkingen.
Autoverzekeringen kunnen goedkoper als je de dekking terugbrengt naar WA Beperkt Casco in plaats van een allrisksverzekering. Deze laatste vraagt veel premie die je dan in veel gevallen kwijt ben. Bij Beperkt Casco is ruitschade in ieder geval inbegrepen en dat is een van de meestvoorkomende schades die je zult hebben. Dat is de (meestal) enkele euro’s verschil per maand met alleen WA meestal wel waard. Maar maak vooral zelf een persoonlijke inschatting op basis van een goede vergelijking.
5. Toch vliegen? Boek dan ruim van tevoren
Volgens onderzoek van Skyscanner, de prijsvergelijker van vluchten, is beste tijd om vluchten vanuit Nederland te boeken is gemiddeld 24 weken voor vertrek. Dat geldt voornamelijk voor vluchten in het hoogseizoen. En de goedkoopste dag van de week om te reizen is een zaterdag.
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2023/10/wie-op-tijd-boekt-bespaart-geld-1024x683.jpg)
Het zal geen verbazing wekken dat de kosten sterk afhankelijk zijn van de bestemming en de reistijd. Wil je naar Italië, maar doet de bestemming of de maand er niet zo veel toe? Probeer dan eens met de data te spelen.
Volgens Cheaptickets.be zijn vrijdag en maandag de goedkoopste dagen om een reis binnen Europa te boeken. Cheaptickets.be benoemt daarnaast dat je binnen Europa en in het laagseizoen gemiddeld 2 maanden van tevoren zou moeten boeken voor de beste prijs.
Houd ook rekening met de vroegboekkortingen, die je in januari en februari (en soms ook in december en maart) krijgt. Daarna gaan de prijzen van zowel tickets als accommodaties meestal alleen maar omhoog. Ja, wachten tot de last-minutes om geld te besparen kan ook, maar dan zijn je mogelijkheden ook beperkter.
Kies niet standaard voor de grote luchthavens, maar kijk of je naar jouw Italiaanse bestemming vanaf een kleinere luchthaven kunt vliegen. Dat is een stuk rustiger en je bespaart er vaak ook mee op de kosten voor vliegen én parkeren.
Vergeet ook niet om te boeken in een privé- of incognitovenster van je browser, anders gaan de prijzen na een aantal keer terugkeren op de boekingssite vrijwel zeker omhoog!
6. Besparen op je accommodatie
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2023/10/stel-dat-geld-bespaart-door-slim-te-plannen.jpg)
Plek en periode maken al een groot verschil, maar je kunt nog meer besparen als je niet zo veel eisen stelt aan je accommodatie. Sommige vakantiegangers vinden het voor de reuring wel leuk om in een hostel te verblijven (de vroegere jeugdherberg).
Laat je niet afschrikken door dat ouderwetse woord (daarom hebben ze het waarschijnlijk ook veranderd), hier vinden zowel jong en oud een plek. Lang niet altijd hoef je met 10 man in een slaapzaal te verblijven. Soms heb je gewoon een eigen slaapkamer voor jezelf en je gezelschap.
Je kunt je makkelijk oriënteren op hostels in Italië via hostelworld.com.
7. Weet wat je waar betaalt
Je kunt veel kosten besparen door te weten waar je moet zijn en wat je moet doen. Benzine is – net als thuis – duur langs de snelwegen. Uit eten gaan is duur op toeristische plekken. Als je medicijnen in Italië moet kopen (al is het maar paracetamol), dan is dat altijd duur.
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2023/10/doe-boodschappen-bij-de-supermarkt-683x1024.jpg)
Neem mee van thuis wat je nodig hebt, als je er thuis goedkoop aan kunt komen. Zelf eten koken in je accommodatie kan ook heel gezellig zijn. Eten inslaan in de supermarkt of op de markt in Italië is niet duur.
Als je uit eten gaat, doe dan dan niet direct op dat plein waar al die toeristen staan, maar loop eens een achterafstraatje in waar de locals zitten te eten. Leuker en voordeliger!
Maak daarnaast gebruik van kortingen door vooraf online kaartjes te kopen (check altijd de website van de attractie zelf) en door je niet tot aankopen te laten verleiden die je niet nodig hebt. Mocht je ter plekke toch geen weerstand kunnen bieden, onderhandel dan!
Samengevat
Je merkt het wel: op veel vlakken kun je best besparen, maar dat vergt wel enige planning. Hoe maak jij je vakanties goedkoper zodat je nog vaker kunt genieten van Italië? We horen graag van je in een reactie.
Comments