De Italiaanse keuken heeft al vanaf het eerste bord spaghetti ons hart gestolen. Geen wonder dat het het grootste genre in de kookboekenbranche is. Toch hangt er de laatste jaren een negatief sausje over la cucina. Want ‘voor een paar bordjes pasta heb je toch geen kookboek nodig?’ Onderstaande 13 (plus 1) kookboeken bewijzen het tegendeel, want zoals zo vaak is Italië meer dan pasta en pizza en zijn Italiaanse kookboeken echte parels in je keukenkastje.
De meeste van deze Italiaanse kookboeken kun je kopen bij je lokale boekhandel of op bol.com. Sommige boeken zijn (op dit moment) niet verkrijgbaar. Daarvoor zul je op Marktplaats of in de tweedehands boekwinkel moeten zoeken.
Hier komen ze!
Inhoudsopgave
- 1. De Zilveren Lepel
- 2. De Bijbel van de Italiaanse keuken
- 3. Koken con amore
- 4. Let’s Eat Italy!
- 5. Cinnamon and salt
- 6. The Pasta Man: The Art of Making Spectacular Pasta
- 7. Pasta Grannies
- 8. The Italian Deli Cookbook
- 9. Bitterzoete honing
- 10. Big Mamma’s Cucina Popolare
- 11. Jamie kookt Italië
- 12. Bloem, water, gist, zout, passie
- 13. Pasta van Carluccio
- 14. Het Italiaanse bakboek
- Wat zijn de beste Italiaanse kookboeken volgens jou?
1. De Zilveren Lepel
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2022/07/de-zilveren-lepel-728x1024.jpeg)
Dit Italiaanse kookboek kennen we vast allemaal. Geen wonder ook, want De Zilveren Lepel is al meer dan 50 jaar hét kookboek in en buiten Italië. Italianen krijgen dit boek zelfs van hun nonna mee als ze uit huis gaan. Tsja: wat moet je er dan nog over zeggen.
De boeken zijn dik, maar de recepturen kort en bondig. Geen bijzondere foto’s en grote spreads, maar álles van de Italiaanse keuken gebundeld in één naslagwerk. En, Igaat ook mee met z’n tijd, tegenwoordig zijn er extra’s bij. Zo is er een vega(n) versie en komt er binnenkort een Zilveren Lepel met enkel bak- en zoete recepten uit. Dat wordt weer smullen!
2. De Bijbel van de Italiaanse keuken
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2022/07/De-bijbel-van-de-Italiaanse-keuken-755x1024.jpeg)
Nog een algemeen naslagwerk met super veel Italiaanse recepten is de Bijbel van de Italiaanse keuken. De naam zegt het al: met dit Italiaanse kookboek kun je gerust maanden Italiaanse maaltijden op tafel zetten. Ossobuco, polenta, maar ook de standaard pasta- en pizzadeeg recepten staan erin. Het boek heeft wel iets weg van de Zilveren Lepel qua uitgebreidheid, maar is iets meer gehuld in een jasje van nu. Kekke kleurtjes, leuke tekeningen en mooie foto’s. Het oog wil ten slotte ook wat.
3. Koken con amore
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2015/05/koken-con-amore-1-768x1024.jpg)
Koken con amore van Sophia Loren. Inderdaad, die actrice. Maar die wist ook best wel wat van de Italiaanse klassieke keuken. En Italiaans koken kun je het beste leren van een Italiaanse kok. Ook al is ze geen televisiekok, zoals we die tegenwoordig kennen.
In de jaren 70 kwam dit boek uit, dus dit kookboek is ook voor de klassiekers. Niet voor moderne gerechten of vernieuwende ideeën. Maar wat goed is, daar moet je niks aan veranderen. Ook hier geen gelikte moderne foto’s, maar de ouderwetse belabberde food photography uit de jaren 70. Maar wél met de prachtige Sophia Loren.
4. Let’s Eat Italy!
Nog een dik, uitgebreid Italiaans kookboek, maar ook een boek dat ’t leuk doet op je keukentafel en elke dag verschuift naar een andere bladzijde. Het boek heeft recepten voor de klassieke, basic Italiaanse gerechten, maar geeft vooral heel veel (leuke) uitleg over al het voedsel dat de Italiaanse keuken de Italiaanse keuken maakt. Een uitleg over de bekendste pastasoorten, geschiedenis van de Parmigiano Reggiano, waar komt de pizza nu echt vandaan en ga zo maar door.
5. Cinnamon and salt
Als er iemand niet mag ontbreken in een toplijst met Italiaanse kookboeken, is het Emiko Davies. Volgtip op Instagram, al is het al vanwege haar dochter die zo uit een oude Anne Geddes kaart kon komen gelopen. Het boek focust zich op Venetië en dat is leuk, want die keuken is eigenlijk het achtergestelde kindje in de Italiaanse keuken.
Want als je nu denkt aan Venetië en haar specialiteiten? Dan kom je hoogstwaarschijnlijk niet verder dan een espresso van €17,50 op het San Marco-plein. Toch is de Venetiaanse keuken uniek, ze serveren namelijk de cicchetti. Als je ’t met iets moet vergelijken, kan dat het beste met de Spaanse pintxos: grotere, lekkerdere en ietwat verfijndere tapas. Het boek is prachtig, de recepten zijn duidelijk en kloppen en vooral de resultaten zijn om te smullen.
6. The Pasta Man: The Art of Making Spectacular Pasta
Wie zijn Instagram goed op orde heeft, kent vast en zeker Matteo Zielonka. De chef die geen normale pasta’s maakt, maar echt kunstwerken van zijn eierdeeg. Meerdere kleuren deeg, kekke patroontjes en unieke smaakcombi’s. Een lust voor het oog, maar na wat gepriegel ook zeker voor je smaakpapillen.
Het Instagram-account van Zielonka werd zo’n hit, dat een Italiaans kookboek niet kon achterblijven. En zo geschiedde. Wil je zelf aan de slag met bijzondere pastacreaties, dan legt Matteo het op een manier uit dat het supermakkelijk lijkt. En daar houden we van!
7. Pasta Grannies
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2022/07/Pasta-Grannies-760x1024.jpeg)
Dit boek is niet nieuw, maar wel ook weer één die de Italiëliefhebber echt in de kast moet hebben. De pasta-oma’s kun je kennen van hun YouTube-kanaal met bijzondere video’s over superoude recepten (en vaak even oude omaatjes). De recepten zijn niet zoals die van The Pasta Man hierboven excentriek en fusion pasta, maar echt traditioneel.
Naast álle soorten pasta’s, opgedeeld in verschillende secties (met vlees, gevuld, met vis, vega etc), staan er ook basisrecepten in het boek. Hoe maak je bijvoorbeeld een killer bouillon voor je cappeletti? Naast de recepten, zijn de verhalen in het boek misschien nog wel het leukste eraan. Al lezend leer je de nonna’s echt kennen en waan je je bij elk verhaal in een andere oude Italiaanse keuken.
8. The Italian Deli Cookbook
Ja, als we ’t over knallers van Italiaanse kookboeken hebben, dan mag chef Theo Randall (InterContinental) met zijn guitige koppie niet in het lijstje ontbreken. Niet per se your usual Italian cook als bijvoorbeeld een Gennaro, maar het is zo’n enige man.
En dan dat boek! Prachtige foto’s (ook belangrijk), heerlijke recepten en de meeste zijn ook nog eens lekker makkelijk. Daar houden we van! Eind augustus komt trouwens zijn nieuwe kookboek The Italian Pantry uit. Een boek met 100 (!) Recepten állemaal bestaande uit 10 dezelfde ingrediënten. We kunnen niet wachten!
9. Bitterzoete honing
Bitterzoete honing is ook weer zo’n Italiaans kookboek waar je in kunt blijven bladeren. De opkomende Italiaanse ‘chefs’ (die vooral bekend zijn van Instagram) doen het qua kookboeken over het algemeen beter en gezelliger dan die oude zilveren lepels. Maar! Dat is natuurlijk maar net waar je van houdt: klassiek of iets hipper.
Letitia Clark doet het in ieder geval op een traditionele, maar hippe manier. In haar boek Bitterzoete honing (ook verkrijgbaar in het Engels) duikt ze de Sardijnse keuken in. En dat is me er eentje! De recepten in dit boek nodigen je uit om de tijd te nemen en te genieten van verse maaltijden, vrienden en familie.
Denk aan geroosterde aubergines met honing, munt, knoflook en burrata, of een frisse, pittige salade van bleekselderij, bloedsinaasappel, ansjovis en hazelnoot. Uiteraard komt de Malloreddus voorbij (de schelp-vormige pasta uit de regio), maar wat zeker is, is dat de recepten en het verhaal erachter je meenemen naar de glinsterende wateren en tranquillo levensstijl van dit Italiaanse eiland. Haar nieuwe boek La Vita è Dolce is trouwens ook pas uit. Hierin staan Italian inspired toetjes. De complete maaltijd dus!
10. Big Mamma’s Cucina Popolare
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2020/09/big-mammas-cucina-popolare-kookboek.jpg)
‘Italiaanse klassiekers met een hedendaagse twist’, stelt het boek. En als je de kaft ziet denk je dat ’t een kookboek is van de plaatselijke kippenboer, maar daar moet je overheen kijken. Er staan meer dan 130 recepten in het boek die allemaal gemakkelijk te bereiden zijn en je net even anders laten kijken naar de Italiaanse keuken.
Het kookboek is ontwikkeld door de chefs van de restaurantketen “Big Mamma” en zij hebben allemaal recepten van hun moeder in de groep gegooid, waar uiteindelijk dit Italiaanse kookboek is uitgerold. Kook mee met de nieuwe generatie Italiaanse koks en maak ‘poulpilove’ – octopus en aardappel met chimichurri. Bereid een ‘risotto pera’more’ met gorgonzola, peer en walnoot, en tiramisu met een twist.
11. Jamie kookt Italië
![140 nieuwe Italiaanse recepten van Jamie Oliver](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2018/08/Jamie-kookt-Italie%CC%88-Jamie-Oliver-kookboek-Italie%CC%88.jpg)
Hij mag eigenlijk niet in het rijtje ontbreken, maar we hadden hem goed kunnen missen. Hoewel Jamie Oliver al een x-aantal keer met zijn vriend Gennaro Contaldo de Italiaanse keukens onveilig heeft gemaakt, blijven zijn kookboeken over Italië een beetje vlak. Mogen wij dat zeggen, ja dat mogen wij zeggen. Want! Jamie fans zullen daar anders over denken en met een kookboek met meer dan 140 recepten zit er natuurlijk altijd wel íets lekkers bij.
Maar – wees gewaarschuwd – verwacht geen unieke recepturen met leuke, kleine ingrediënten waar je echt naar moet zoeken en waardoor je een bijzondere maaltijd op tafel zou zetten. Ja, ’t is lekker en het is echt wel een twist aan de Italiaanse keuken. Maar wil je bijzonder, dan zou ik een ander boek uit de lijst kiezen. Sorry Jamie en fans!
12. Bloem, water, gist, zout, passie
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2015/06/bloem-water-gist-zout-passie-pizzaboek-pizzarecepten-1-768x1024.jpg)
Voor pizza kun je het beste terecht bij het kookboek van Italiëplein. Zij hebben het officiële pizzaboek van de Napoletaanse pizzavereniging vertaald en dit is dan ook hét klassieke werk waar de Italiaan zich zelf ook op beroemd. Bloem, water, gist, zout, passie. Zo heet het boek. Ook als je thuis geen houtoven hebt is het heel leuk om aan de slag te gaan met goede, verrassende recepten.
13. Pasta van Carluccio
Pastaliefhebbers opgelet! Voor pasta kun je het beste terecht bij Carluccio. Zijn boek heet dan ook simpelweg Pasta. Het is een van de beste Italiaanse kookboeken die je kunt krijgen om deegwaren te bereiden.
Bij de Italiaanse keuken denken veel Nederlanders toch dááraan. Carluccio is wél een bekende tv-kok. Hij maakte programma’s op de BBC met die andere topkok Gennaro Contaldo die het helaas niet heeft gered in dit rijtje.
14. Het Italiaanse bakboek
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2022/07/Het-Italiaanse-bakboek-799x1024.jpeg)
Het laatste kookboek is half Hollands, half Italiaans en is het Italiaanse bakboek van Serena Solari. Een van de winnaars van Heel Holland Bakt. Zij maakte een kookboek vol met échte Italiaanse taarten, koekjes en brood.
Sinds zij deze wedstrijd won, geeft zij ook bakworkshops en organiseert ze culinaire reizen naar Italië. Mijn favoriete taarten: de torta di rose en de amandel-amarettitaart.
Wat zijn de beste Italiaanse kookboeken volgens jou?
Heb je ook één of meer van deze Italiaanse kookboeken in de kast staan? Of heb je andere Italiaanse kookbijbels die volgens jou deze lijst hadden moeten halen? Laat het weten in een reactie!
Met bijdragen van Martine van Groenigen en Lotje Lomme
Comments