RIPOSA IN PACE: Rust In Vrede. De bedroefde Romeinen betreuren het voortijdig heengaan van Spelacchio. De voorpagina van het Romeinse dagblad krijgt voor éénmaal de vorm van een heuse rouwadvertentie, geïllustreerd met een dood sparrentakje. Het is de zoveelste ironische bijdrage aan het drama dat de Romeinen meer dan wat ook bezighoudt in de donkere dagen voor Kerstmis: het lijden en sterven van Spelacchio.
![Spelacchio is dood: rust in vrede](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2017/12/spelacchio-de-dode-kerstboom-van-rome-4.jpg)
O dennenboom, o dennenboom, wat zijn Uw takken wonderschoon, luidt het lied. Maar van de twintig meter hoge kerstboom die dezer dagen het Romeinse Piazza Venezia siert (of liever: had moeten sieren) kan dat bezwaarlijk worden gezegd. Van de donkergroene naaldenpracht die ooit de trots van de Alpiene woudreus vormde, is weinig meer over.
Naaldverlies
Meteen na aankomst in Rome begon de boom zijn naalden te verliezen, zodat hij nu een aanblik biedt van bijna kale, triest afhangende takken waarin tussen de 800 kerstballen en 4.000 lichtjes nauwelijks nog groen te ontwaren valt. De indrukwekkend bedoelde boom wekt vooral medelijden op, zodat de stem des volks hem de aandoenlijke bijnaam Spelacchio (Kaalkopje) heeft gegeven. Daarnaast is er een publiek debat losgebarsten waarin, zoals zo vaak in Italië, iedereen zijn zegje doet en allen elkaar de schuld geven.
En het had toch zo mooi kunnen zijn. Vorig jaar stond op Piazza Venezia een kleinere en matig versierde boom. Dit in het kader van het soberheidsbeleid van de Vijfsterrenbeweging die in de hoofdstad momenteel de dienst uitmaakt. Veel burgers vonden dat wel wat erg sober, zodat de boom al gauw de bijnaam Tristino (Zielepootje) kreeg.
Een dure dode boom
Om herhaling te voorkomen is ditmaal gekozen voor een fikse boom, die gratis kon worden geleverd vanuit de Val di Fiemme in de Trentiner Dolomieten. Voor het transport werd daarentegen 48.000 euro in rekening gebracht, een fiks bedrag waarover nu ook danig gekibbeld wordt, gezien het dramatische resultaat. De Italiaanse Consumentenbond heeft al een klacht ingediend en de Centrale Rekenkamer zal zich erover buigen.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren?, vraagt Rome zich af, terwijl de beelden van Spelacchio – door The Guardian vergeleken met een pleeborstel – meedogenloos de wereld rond gaan en het stadsbestuur de boom officieel dood heeft verklaard. Een vooraanstaand botanicus verklaart dat er een verkeerd soort boom is gekozen – een ‘rode spar’ in plaats van de meer resistente ‘witte spar’ –, maar volgens niet minder vooraanstaande collegae is dat onzin.
Zomerse droogte?
Een ander oppert dat door de zomerse droogte van dit jaar de boom te weinig vocht bevat, maar dat zou dan toch voor alle kerstbomen moeten gelden. Vanuit de Val di Fiemme wordt gemeld, dat de boom weliswaar zonder wortels is verstuurd, maar normaal zeker anderhalve maand tot twee maanden mee had moeten kunnen. Hij zou daarom verkeerd zijn vervoerd en opgetuigd.
Journalisten hebben onderzoek gedaan naar het bedrijf dat die taken in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd: dit blijkt ook verantwoordelijk voor het onderhoud van drie plantsoenen, waarin het groen er niet veel beter aan toe zou zijn dan Spelacchio. En de politiek neemt maar al te graag de gelegenheid te baat om het kerstboomdrama uit te leggen als het zoveelste bewijs van onvermogen van het Vijfsterenbestuur, dat tot nu toe inderdaad geen grootse indruk maakt.
Vaticaanstad steelt de show
Maar natuurlijk valt er ook nog wel wat positiefs te melden. Het twitteraccount @spelacchio heeft inmiddels al zo’n 5.000 volgers. En wie in Rome wél een groene kerstboom wil zien, moet even doorlopen naar het Sint Pietersplein, waar een volumineuze, uit het goed katholieke Polen afkomstige, superspar de show steelt.
Wél een mooie boom in Vaticaanstad:
Foto’s: Aart Heering
Comments