Italië (officieel: La Repubblica Italiana), is een republiek in Zuid-Europa. De totale oppervlakte van Italië is 301.323 vierkante kilometer, waarmee het land meer dan zeven keer zo groot is als Nederland. De afstand van noord naar zuid bedraagt ongeveer 1.200 kilometer. Van oost naar west daarentegen liggen de afstanden maar tussen 54 en 170 kilometer, behalve in het meest noordelijke deel van de laars. Italië heeft bijna 60 miljoen inwoners, van wie de meeste in de kustgebieden wonen.
In het noordwesten grenst Italië aan Frankrijk (488 km), in het noorden aan Zwitserland (740 km) en Oostenrijk (430 km) en in het noordoosten aan Slovenië (232 km). De bekkens van de Middellandse Zee die het land omspoelen, heten aan de westkant Ligurische Zee (bij de Rivièra) en Tyrrheense Zee (tussen Italië en Sardinië), aan de zuidkant Ionische Zee (ten oosten van Sicilië) en aan de oostkant Adriatische Zee.
Bekijk ook: Waar ligt Italië?
De Mezzogiorno
Halverwege Rome en Napels ligt de grens tussen het zuiden, ook wel de ‘Mezzogiorno’ genoemd, en het midden en noorden van Italië. Italië heeft zo’n 7.600 kilometer aan kustlijn, inclusief de grote en kleine eilanden die tot Italië behoren. Het meest zuidelijke gelegen deel van het land is het eilandje Lampedusa (berucht om z’n vluchtelingenstromen uit Afrika), dat dichter bij het Noord-Afrikaanse Tunesië ligt dan bij het vasteland van Italië.
Vaticaanstad en San Marino
Binnen de geografische grenzen van Italië liggen de onafhankelijke republiek San Marino en de soevereine staat Vaticaanstad. San Marino, gelegen in het oostelijke deel van het schiereiland in de buurt van Rimini, is de oudste republiek ter wereld, gesticht in de vierde eeuw. De totale oppervlakte beslaat nog geen 62 vierkante kilometer en het aantal inwoners is ongeveer 30.000. Het minilandje heeft eigen kentekens, postzegels en zelf een ‘leger’ van 1.000 man sterk.
Van de eens zo uitgestrekte en machtig pauselijke gebieden is anno nu niet veel meer over. Vaticaanstad, van waaruit de Rooms-Katholieke Kerk bestuurd wordt, heeft een totale oppervlakte van maar 44 hectare. Daarmee is het met afstand het kleinste staatje ter wereld. Er zijn ongeveer 200 permanente inwoners en dagelijks komen er nog eens zo’n 800 mensen werken.
Het piepkleine staatje heeft zijn eigen rechtssysteem, winkels, bank, munteenheid, postkantoor, radiostation en krant, de ‘Osservatore Romano‘. De officiële taal is het Latijn, maar er wordt in de dagelijkse praktijk voornamelijk Italiaans gesproken.
In dit artikel lees je alles over het Vaticaan en zijn bezienswaardigheden.
Klimaten van Italië
Italië heeft door zijn ligging en vorm maar liefst 3 klimaatzones. Het grootste deel van Italië geniet van een mediterraan klimaat, ook wel bekend als een Middellandse Zee-klimaat. Dat is waarvoor we allemaal op vakantie gaan naar Italië, nietwaar?
Het mediterrane klimaat is voornamelijk te vinden in Midden- en Zuid-Italië. In het noorden van het land overheerst echter een zeeklimaat, behalve in het meest noordelijke deel dat grenst aan de Alpen, waar we een hooggebergteklimaat aantreffen.
Meer over de klimaten van Italië en het weer vind je hier.
Foto boven: Roberto GRAMELLINI/Unsplash