in ,

Zo bereid je je voor op een autovakantie naar Italië

witte auto die door de Dolomieten rijdt
Tips voor een geslaagde autovakantie in Italië (foto: Shutterstock)

Met een beetje goede wil kunnen we deze zomer naar Italië. Met de eigen auto of met een huurauto. Niet voor iedereen is dit de eerste keuze bij een vakantie, daarom hier wat tips van ervaringsdeskundigen met autovakantie naar Italië.

Met de auto naar Italië is eigenlijk gewoon onze favoriete manier van reizen. Je stapt gewoon in bij je huis en je bent onderweg, het is relatief snel, je kunt – afhankelijk van de grootte van je auto – relatief veel meenemen en je krijgt er echt het gevoel van reizen van.

Reizen met de auto is makkelijk, gaat snel en onderweg heb je talloze mogelijkheden om bij te tanken, een kleine omweg te maken of om te overnachten. Maar als je nog niet zo veel ervaring hebt met rijden naar Italië, zijn er wel een paar zaken om rekening mee te houden.

De voorbereidingen

Veel voorbereidingen die je moet treffen, hebben te maken met het reizen per auto. Het ligt voor de hand, maar we noemen de belangrijkste voorbereidingen hier toch maar even:

Verzekeringen/ANWB

Als je meer zekerheid op reis wilt hebben, kun je een reisverzekering nemen. Voor medische kosten van Nederlanders ben je ook gedekt met je gewone basisverzekering, maar alleen tot de hoogte van de kosten in Nederland. Daarnaast kun je denken aan een reisverzekeringen als je veel kostbaarheden meeneemt naar Italië.

Een verzekering kan ook assisteren bij pech met de auto, hoewel je daarvoor ook de Wegenwachthulp van de ANWB in kunt schakelen. Je hebt dan wel Wegenwacht met Europadekking nodig. Controleer dit vooraf, zeker als je als met een wat oudere auto reist.

Let erop dat je auto technisch in orde is

Het is verstandig om nog even met je auto langs de garage te gaan, voordat je een lange reis gaat maken. Sommige merken bieden een voordelige of gratis zomercheck aan. Belangrijk zijn de staat van de banden (minstens 2 mm profiel op je zomerbanden), de niveaus van de vloeistoffen (vul deze zo nodig bij) en het functioneren van de airco (het kan ’s zomers erg heet worden in Italië).

Zorg voor een vignet

Voor zowel de Zwitserland-route als de Oostenrijk-route heb je een snelwegvignet nodig. Je kunt deze voorafgaand aan je reis aanschaffen en aan de binnenkant van je voorruit plakken, dan heb je hier alvast geen omkijken meer naar. Je kunt de vignetten ook bij tankstations op korte afstand van de grens kopen, maar vooraf regelen bij bijvoorbeelde de ANWB is net zo makkelijk.

Een e-vignet kopen behoort nu ook tot de mogelijkheden. Daarmee is het aanschaffen van een Zwitsers vignet een stuk eenvoudiger geworden. Je kunt het digitale vignet aanvragen vanuit huis of zelfs onderweg in de auto. Je registreert hiermee je kenteken en je ontvangt het vignet per e-mail.

De route bepalen

Onderweg naar Italië via Zwitserland of Oostenrijk
Onderweg naar Italië via Zwitserland of Oostenrijk (bron: Google Maps)

Via welke route ga je naar Italië rijden? Er zijn ruwweg 2 opties: de route via Zwitserland en de route via Oostenrijk. Sommigen hebben een sterke voorkeur voor een van de beide routes, anderen laten het afhangen van de bestemming in Italië.

  • Voor bestemmingen in de omgeving van Milaan en Toscane is de route via Zwitserland de meest logische.
  • Voor het Gardameer, Venetië en de Adriatische kust kun je goed via Oostenrijk rijden.

Er is niet echt een betere route. Op beide routes kun je in de file terechtkomen, maar het grootste knelpunt is waarschijnlijk de Gotthardtunnel op de Zwitserland-route.

Het heeft ook te maken met je eventuele overnachtingsplek welke route je kiest.

Ga je in één keer rijden of onderweg overnachten?

Als je vroeg vertrekt (of zelfs ’s nachts rijdt), kun je bestemming tot aan Toscane, Umbrië en De Marken in één dag rijden. Maar je moet er dan niet tegenop zijn om lange tijd in de auto te zitten en kilometers te maken. Deze optie is het makkelijkst als je met 2 bestuurders bent en elkaar kunt afwisselen.

Wij hebben de route zelf ook vaak genoeg in één keer afgelegd, maar het hangt er wel vanaf of het druk en warm is en of je met (gemakkelijke) kinderen reist of dit een prettige optie is.

Veel gezinnen met kinderen kiezen ervoor om het wat rustiger aan te doen en onderweg te overnachten. Er zijn op beide routes gelukkig meer dan genoeg mogelijkheden om te overnachten. Dat kan direct langs de snelweg, zodat je de volgende ochtend vlot weer op weg bent, of op een mooiere plek waar je geniet van de tussenstop.

Als je aan het einde van een vermoeiende reisdag geen gedoe wilt hebben met het zoeken naar een hotel, is het verstandig om vooraf te reserveren. Zoek je een hotel op de bonnefooi, dan kan het zijn dat het vol is en je even verder moet kijken (je bent tenslotte niet de enige die naar Italië reist), maar ook dan vind je altijd wel een plekje.

Het voordeel van op de bonnefooi gaan is dat je kunt stoppen of juist nog even doorrijden wanneer je wilt.

Tip: de beste overnachtingsplekken onderweg naar Italië hebben we in dit artikel voor je op een rij gezet.

Op de autostrada (foto: Pixabay)

Inpakken & wegwezen

De grote dag is aangebroken (of de dag ervoor) en je moet de auto gaan inpakken! Altijd een spannend moment: past alles er wel in? Het hangt van de grootte van je gezelschap, de grootte van je auto en het soort reis dat je gaat maken of alles erin past.

Als je met (kleine) kinderen reist heb je meer spullen nodig dan wanneer je met z’n tweetjes gaat. Op de camping heb je meer spullen nodig dan in je Italiaanse vakantiehuis. Als je niet veel ervaring hebt met het inpakken van je auto voor vakantie, is het slim om dit vooraf een keer te oefenen.

Pak allereerst de koffers/grote tassen in en vul de ruimte daarna op met spullen die je onderweg nodig hebt. Zelf hebben we altijd een kleine tas met toiletspullen en ondergoed voor in het hotel onderweg naar Italië, die we zo uit de achterbak kunnen halen.

Wanneer je veel spullen mee moet nemen, is het natuurlijk een optie dat je een dakkoffer gebruikt (of een aanhanger, hoewel je dan beperkt bent in snelheid).

Let erop dat je vaak te veel spullen meeneemt. Maak daarom vooraf een paklijst. Daar moeten in ieder geval de volgende verplicht zaken op staan:

  • Gevarendriehoek, veiligheidshesjes en EHBO-kit

Handig om in te pakken zijn:

  • Verloopstekkers
  • Zonnebrillen
  • Een creditcard of kleingeld voor de tolpoortjes
  • Medicijnen en pijnstillers (paracetamol is duur in Italië!)
  • Vermaak voor onderweg als je met kinderen rijdt

Tip: een compleet overzicht van wat je moet meenemen naar Italië en wat handig is om mee te nemen vind je in dit artikel.

Tolwegen

Alt Stazione: over 2.500 meter kun je een tolpoortje verwachten (foto: Wikimedia)

Als je Italië in rijdt, krijg je direct te maken met de Italiaanse tolwegen. Tenzij je ervoor kiest om uitsluitend via binnenwegen te rijden, maar dan ben je erg lang onderweg naar je bestemming.

Op sommige trajecten betaal je de tol voordat je het traject op rijdt. In andere gevallen neem je eerst een ticket uit de automaat en betaal je wanneer je de tolweg weer verlaat.

Het is handig om een creditcard bij de hand te hebben. Dan kun je steeds de vrije baan bij het tolpoortje met CARTE boven de weg nemen. Even de kaart invoeren (of het ticket nemen) en je bent snel weer door. Met contant geld betalen kan ook. Hiervoor is het handig als je muntjes bij de hand hebt.

via GIPHY

Tip: meer informatie over de tolwegen in Italië en de tarieven vind je in dit artikel.

Het verkeer in Italië

De verkeersregels in Italië zijn grotendeels hetzelfde als die in Nederland en België. Het verkeersgedrag is wel wat afwijkend. Italianen rijden veel meer op ‘gevoel’ dan op de regels. Dat ervaar je vooral bij drukke routes, verkeersknooppunten en in steden. Als je wilt invoegen of een weg op wilt draaien, moet je je positie ‘claimen’. Een te afwachtende houding werkt niet. Dat is voor sommigen wel een beetje zweten, zo weten we uit ervaring.

In het algemeen zul je echter niet veel problemen ondervinden met het reizen door Italië naar je vakantiebestemming. Waar veel Nederlanders en Vlamingen echter nog weleens de mist mee ingaan, is in het stadse verkeer. Je moet hier letten op de zogenoemde ZTL’s, de Zona Traffico Limitato. Als je deze autoluwe zones in rijdt, kan je dat op een hoge boete komen te staan.

De maximumsnelheid op Italiaanse snelwegen is 130 km/u. Let erop dat je bij het rijden in de bergen terug moet schakelen om de motor niet te laten oververhitten. Zeker in combinatie met hitte is het Italiaanse landschap hard werken voor auto’s die normaal gesproken op vlak terrein rijden.

ztl varco attivo rome auto Italië
ZTL in Rome (foto: Aart Heering)

Bij calamiteiten

Onderweg of op je bestemming kun je te maken krijgen met calamiteiten. Het is handig als je in geval van calamiteiten wat telefoonnummers hebt genoteerd. Bijvoorbeeld die van je bank om je rekening te blokkeren en die van je verzekeringsmaatschappij of de hulplijn van de ANWB. In acute noodgevallen kun je bellen met 112. Daar zitten mensen die ook Engels spreken.

Als je medicijnen nodig hebt, kun je in Italië terecht bij apotheken die je in elk dorp vindt bij het groene kruis (farmacia). Let erop dat veel medicijnen – zelfs simpele als paracetamol – extreem duur zijn in Italië. Het is handig om wat eenvoudige medicijnen zelf mee te nemen.

Farmacia
Let op dit uithangbord als je op zoek bent naar een apotheek (foto: Shutterstock)

Tot slot

Vergeet tijdens je autovakantie in Italië vooral niet te genieten, want daar draait het allemaal om bij een Italiaanse vakantie: la dolce vita. Met een flexibele houding en een programma dat je niet te vol stopt kom je een heel eind.

Heb je zelf nog tips voor een geslaagde autovakantie in Italië? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse recepten voor nationale feestdagen. Welke ken jij?

Column: de vaccinatie