in , ,

Bier proeven in Toscane: weer ‘ns wat anders!

Ambachtelijk Toscaans bier (foto: birrartigianaledelchianti.com)

Toscane kennen we als de streek van de Chianti, de Brunello di Montalcino, de Montepulciano en de Bolgheri. Niet echt verbazingwekkend dus als je er tijdens je vakantie een middagje gaat wijnproeven of een wijntoer doet. Maar wist je dat de Toscane ook een heel veel mogelijkheden biedt ambachtelijk gebrouwen bier te proeven? De laatste jaren is er een explosie van microbirrifici, kleinere bierbrouwerijen, waar een beperkte hoeveelheid bier wordt gemaakt. Een heel leuk alternatief voor bierliefhebbers die er echt hun hart kunnen ophalen!

Birra del Moro, Pontremoli (Massa Carrara)

Birra del Moro (beeld: brouwerij)

Je loopt er vlak langs als je de pelgrimsroute Via Francigena wandelt en op weg bent naar de Cisa-pas. Maar je kunt ook gewoon naar Pontremoli in het noorden van de Toscane rijden om de bieren van brouwerij Birra del Moro te proeven.

Emanuele Sordi brouwt bieren die geïnspireerd zijn op de Belgische, Duitse, Britse en Amerikaanse traditie. Ze krijgen echter een lokale draai door het gebruik van ingrediënten zoals kastanjes, honing en kruiden.

Zijn eerste bier, het witbier ‘Dama del Deserto’, maakte in 2013 behoorlijke indruk op de jury van de Salone del Gusto in Turijn. Het assortiment van de brouwerij is sindsdien met 5 andere bieren uitgebreid, van Pale Ale tot donker bier. En om voor een goede bodem te zorgen, kun je er een goedbelegde ‘foccacia’ bij eten. Voor ieder wat wils dus!

Birrificio Birra del Moro
Via dei Mille, 28, Pontremoli (Massa Carrara)
tel: +39 339 7945255
website

Brùton, San Cassiano (Lucca )

Een eervolle vermelding in de Italiaanse biergids 2021 (beeld: brouwerij)

Net iets ten noorden van Lucca, langs de oevers van de Serchio, brouwen Apo en Andrea sinds 2006 hun bieren. En dat doen zij zo goed dat zij in de ‘Italiaanse Biergids 2021’ voor de tweede keer een eervolle vermelding kregen in de Slow Food-categorie ‘La Chiocciola’.

Een titel die je als bierbrouwer pas krijgt als je niet alleen oog hebben voor de constante kwaliteit van je bieren, maar ook voor het milieu en voor de ingrediënten uit je directe omgeving.

Het aanbod van Brùton is met 11 classics en 3 seizoensbieren uitgebreid te noemen voor een kleine brouwerij. Weet je niet welke je als eerste zou willen proeven? Dan geven de brouwers je met alle plezier uitleg en advies.

Samen met de waarschuwing, die tevens hun motto is: hun flessen vol geluk kunnen voor hilariteit zorgen! Trouwens: volgens kenners zijn ook de Brutonhamburgers die zij serveren, het proberen waard!

Brùton
Via Lodovica 5135
San Cassiano Di Moriano (LU)
tel: +39 0583 579260
website

La Nostrale, Borgo a Buggiano (Pistoia)

Birra Nostrale (foto: brouwerij)

Bierbrouwerij La Nostrale is onderdeel van de biologische Fattoria Del Poggio. De boerderij van 7 hectare ligt in de groene heuvels van Buggiano, net boven Montecatini en heeft een fantastisch uitzicht over de omgeving. Op het land, dat meer dan 20 jaar braak lag, worden nu niet alleen groente en fruit, maar ook lavendel, saffraan, hennep en allerlei kruiden verbouwd. Natuurlijk vind je er olijfolie, maar vooral dus bier: 12 verschillende, ambachtelijk gebrouwen soorten.

Bieren als de dubbele IPA Thunderroad, de IPA Spara Jurij van Duitse malt en Italiaanse tarwe, de aan R.E.M opgedragen Star 69 en de extra bittere Belzeburp proeven behoren tot het vaste assortiment. De wat bijzondere, seizoensgebonden bieren zoals bijvoorbeeld het donkere Italiaanse druivenbier Ale Bau Bau Baby Space of de blonde Ale Shout van spelt en honig zijn er niet altijd: op is op.

Als de coronamaatregelen het toelaten, kun je vanaf deze zomer op de ‘agri beer glamping’ bij de boerderij overnachten in een aantal glamping tenten en yurts. Je kunt ook je eigen tentje meenemen en dat opzetten als de hoeveelheid plekken het toelaten. Dat scheelt in het donker je weg de heuvel af weer te vinden.

Birra Nostrale
Via Piemazzese snc
Borgo a Buggiano PT
tel: +39 351 940 9471
website

La Campana d’Oro, Bibbiena (Arezzo)

Lekker proeven van bier en hapjes (foto: Daniele Contaldo)

Bierbrouwerij Campana d’Oro is een prachtig gerestaureerde boerderij uit 1800. Als je echt, maar dan ook echt alles van het bierbrouwproces wil weten, is dit de plek waar je moet zijn.

Brouwer Giancarlo legt je tijdens een rondleiding door de brouwerij het productieproces tot in de kleinste details uit. Zijn zelf verbouwde biologische gerst is één van de ingrediënten, de andere zijn afkomstig van boeren ui de omgeving.

In totaal staan er 5 bieren op de kaart, van pils tot diepdonker bier. En als je benieuwd bent hoe een biertje gebrouwen met Italiaanse hennep smaakt, moet je zeker de Foglia d’Oro proeven!

Hoewel er bij de bierbrouwerij geen echt restaurant is, kun je reserveren om te eten. Je krijgt voorgerechten op basis van lokale producten voorgeschoteld, primi en desserts.

Als je er in de juiste periode van het jaar bent, staan er allerlei truffelhapjes op het menu. En eigenlijk moet je de bierkoekjes en de biergelei die de eigenaren maken, niet vergeten mee te nemen.

Birrificio agricolo La Campana d’Oro
Strada delle Pescine, Localita’ Pianacci, n°23,
52011 Bibbiena AR
Tel +39 348 732 5577
website

Bierbrouwerij Saragiolino, Torrita di Siena (Siena)

Toscaans bier van bierbrouwerij Saragiolino (beeld: brouwerij)

In 2012 besluiten de broers Andrea en Lorenzo Crociani het boerenbedrijf dat hele lang in de familie is op de schop te nemen. De impact van hun landbouwteelt op het milieu zo ver mogelijk terug te brengen, daar is het hen om te doen.

Tegelijkertijd start Andrea met een eigen bierbrouwerij, waar hij hun eigen graan gebruikt. Het resultaat bestaat uit 4 bijzondere bieren naar Belgisch en Amerikaans recept : Viola, een Belgische Strong Ale, Vale, een blonde Ale, Chiara, een Amerikaanse Pale Ale en Giulia, een Amerikaanse IPA.

In de kelderruimte onder de brouwerij wordt het bier gebotteld. Daar kun je ook hun bieren proeven en tegelijkertijd genieten van de typisch Toscaanse charcuterie en kazen van lokale bedrijven. Een leuke avond met het ontdekken van ‘ongewone’ maar verrassende combinaties is gegarandeerd.

Birrificio Saragiolino
Località Saragiolino 50, Torrita di Siena (SI)
tel: +39 347 3342038
website

Piccolo Birrificio Clandestino, Livorno

Birrificio Clandestino (beeld: brouwerij)

In 2010 was de Piccolo Birrificio Clandestino de eerste microbrouwerij die in Livorno het licht zag. Maar ‘micro’ dekt al lang de lading niet meer: de bierbrouwerij produceert tegenwoordig meer dan 30 verschillende soorten ambachtelijk bier.

Je vindt er bieren naar Engels, Duits en Belgisch recept, hoog- en laaggistend en met een hoog of juist een lager alcoholpercentage. Grote kans dat je hier dus bijzondere biertjes vindt, die je elders in Toscane niet gauw tegenkomt. En het bier waar het allemaal mee begon? Dat is de ‘Fortezza’, een zware English style barley wine.

In de ‘taproom’ naast de bierbrouwerij kun je kiezen uit 16 verschillende soorten tapbieren van eigen productie, die op speciale avonden worden afgewisseld met bieren van bevriende bierbrouwerijen.

Mocht het Toscaanse bier dat je wil proeven niet op tap zijn, dan vind je het tussen de gebottelde bieren van de PBC. En je kunt er blijven eten: het menu bestaat niet alleen uit eenvoudige gerechten die gemaakt worden met lokale producten, maar ook uit internationale specialiteiten.

Piccolo Birrificio Clandestino
Via Cimarosa 37
Livorno
tel: +39 0586 423366 (taproom)
tel: +39 0586 854439 (brouwerij)
website

J63, Cenaia (Pisa)

Bier en burgers: wordt het beter dan dit? (foto: J63)

De geschiedenis van het landgoed Torre a Cenaia gaat een heel eind terug in de tijd. In 763 na Chr. zou het stoffelijke overschot van St. Julia op weg naar Brescia er een nacht in de kerk van het landgoed gelegen hebben, precies op de plek waar nu de brouwerij staat. Het is de vraag of dat echt waar is, want er bestaan nogal wat variaties op het verhaal van St. Julia.

Het verhaal van Torre a Cenaia zou bevestigd worden door een oude inscriptie op het landgoed. Hoe dan ook: het was in ieder geval de inspiratie voor de naam van de ‘brewpub’: de eerste letter van de naam van de heilige en het jaartal, dat toevallig ook het huisnummer van de brouwerij is, komen allemaal terugkomen in de naam J63.

Meesterbrouwer Luca Briganti laat zich bij het maken van zijn bieren inspireren door de Belgische traditie. Zijn 6 biersoorten, waarvan alleen hij het recept kent, doorlopen alle kleurschakeringen die een bier maar kan hebben: van de lichte pils en witbier tot aan de donkere dubbelbock en stout.

Na een avondje buiten op het gazon eten en het proeven van bier, kun je flessen van het bier dat je het lekkerst vond, kopen en meenemen naar huis. Een insiders-tip: mocht je bij de J63 willen eten, reserveer dan een paar dagen van tevoren.

Birrificio J63
Via Delle Colline, 63
56040 Cenaia – Crespina (PI)
tel: +39 050 643739
website

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dromen, durven, doen: op weg naar Italië – deel 2

Collage van Italiaanse taarten

Mijn top 10 Italiaanse taarten