De ware kampeerders hoeven we waarschijnlijk niks te vertellen, die trekken hun eigen plan. Maar wat als je nog nooit eerder op de camping in Italië hebt gestaan? Hier een aantal keuzes die je voorafgaand aan je kampeertrip naar Italië moet maken, plus onze tips.
Inhoudsopgave
Welke Italiaanse regio?
Goed, we gaan dus naar de camping in Italië. Maar in welke regio gaan we kamperen? Daarmee begint jouw keuze voor een ideale kampeervakantie.
Deze keuze hangt vooral af van wat je zoekt in een vakantie:
- Wil je een zon- en strandvakantie? Dan zit je goed aan de Adriatische kust.
- Wil de de kunststeden van Toscane bezoeken? Dan weet je ook waar je moet zijn.
- Rome bezoeken? Bekijk de campings rondom Rome.
- Liever naar de bergen? Er zijn prachtige campings in de Dolomieten of Alpen.
- Op zoek naar de magie van de Noord-Italiaanse meren? Kies voor Lago Maggiore, het Comomeer, het Gardameer of een van de kleinere meren.
Weet je écht niet waar je het moet zoeken? Bekijk dan hier de mooiste plekken van Italië (en klik daarvandaan eventueel door naar de mooiste plekken per regio). Of bekijk hier 23 van de mooiste campings aan zee.
Wil je meerdere elementen in jouw Italië-vakantie combineren? Daarin heb je groot gelijk! Zoek het dan in een Toscaanse camping aan zee of ga bijvoorbeeld naar het prachtige Trasimeense Meer, dat op de grens van Toscane én Umbrië ligt.
Grote camping of kleinschalige camping?
Heb al wel e een idee van de regio waar je heen wilt, dan is het zaak om een passende camping te kiezen. Natuurlijk kun je in eerste instantie ook kijken naar de plaats waar de camping in de buurt moet zijn. In het binnenland? Of juist bij een grote plaats? Toch aan de kust? Direct naast een meer?
![Bekende camping in Italië: Bella Italia](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2022/07/grootschalige-camping-in-Italië.jpg)
Dan is er de keuze of je naar een grote of juist een kleinschalige camping wilt. De grote campings bevinden zich vaak direct aan de meren of aan de kust. Je vindt hier veel faciliteiten, zoals een zwembad met glijbanen, een restaurant en een bar, een supermarkt, animatie, sportgelegenheid, wasmachines en nog veel meer, afhankelijk van het aantal sterren.
Kies voor een grotere camping als je met kinderen reist, zeker als de kinderen al wat groter zijn. Dan maken ze snel vrienden met andere kinderen en heb je de hele vakantie eigenlijk geen kind meer aan ze… waardoor jij ook vakantie hebt. Niets zo vervelend als een puber die je chagrijnig zit aan te kijken omdat er niks te doen is (en de wifi is ook al supertraag!).
Als je zonder kinderen of met kleintjes reist, kun je ook prima voor kleinschalige campings kiezen. Hier vind je soms wel een zwembad, maar de overige faciliteiten zijn beperkt. Geen massaliteit, geen groepjes samenscholende jongeren, geen harde muziek tot ’s avonds laat. Hier vind je meestal rust in het groen en de prijzen zijn ook wat acceptabeler.
Met of zonder veel landgenoten?
Sommige kampeerders vinden het geweldig om veel landgenoten op vakantie tegen te komen, andere kampeerders gruwen ervan. Vaak hangt dit verschil in menstype al samen met de keuze voor een grote of kleine camping.
Een eerste indicatie van de kans om veel landgenoten te treffen is het vlaggetje op de website. Staat er een Nederlands vlaggetje bij, dan kun je erop rekenen dat de kans op het treffen van landgenoten groot is. Ook voor de wat kleinere campings geldt dit. Maar hou er rekening mee: voor de kinderen is dit juist meestal wel zo leuk.
Ben je daar niet naar op zoek, dan kom je vanzelf uit bij de wat kleinere campings in de minder populaire gebieden. En zou het zomaar kunnen dat je wat verder moet rijden dan de grote meren in het noorden van Italië. Ja, hier vind je op vrijwel elke camping hele kuddes Nederlanders (en Belgen in wat mindere mate).
Met of zonder badmuts?
Ja, dit punt is ook van cruciaal belang voor sommige kampeerders. In de regel geldt in Italiaanse zwembaden de badmutsplicht, ook op de camping. Al wordt er niet altijd streng gehandhaafd, als je per se geen badmuts op wilt, dan wil je vooraf checken of je er al dan niet écht eentje op moet. Campings kunnen ook een ontheffing bij de autoriteiten aanvragen (en moeten dan de waterkwaliteit vaker controleren).
Vaak biedt het online te vinden campingreglement uitkomst en anders kun je ook kijken op foto’s van mensen in het zwembad. Reviews van kampeerders lezen kan je ook helpen bieden bij deze keuze. Of je stuurt de camping een mailtje, natuurlijk.
Ga je het hoogseizoen of niet?
Nog zo’n keuze waarin je niet altijd een keuze hebt. Heb je kinderen of werk je in het onderwijs, dan ben je gebonden aan de vakanties. Dat heeft als voordeel dat de kinderen veel vriendjes hebben om mee te spelen, maar nadelen zijn er ook volop:
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2022/07/naar-de-cammping-in-Italië-hoogseizoen-op-niet-768x1024.jpg)
- Het is vaak bloedheet in de Italiaanse zomer, met alle gevolgen van dien (zie: droogte).
- De prijzen gaan wel 3 keer over de kop.
- Je struikelt er over de toeristen.
- In augustus ligt een groot deel van Italië plat rond Ferragosto.
Heb je de mogelijkheid om in het voorjaar (meivakantie) of najaar (herfstvakantie) te reizen, dan raden we dat zeker aan. Je kunt overdag dan makkelijk iets doen, het stikt er niet van de toeristen, de prijzen zijn beter en ook de natuur ligt er ook vaak beter bij.
Waar boeken?
Je hebt verschillende mogelijkheden als je wilt gaan boeken. Reserveren is in Italië meestal wel noodzakelijk, zeker in het hoogseizoen. Je kunt je campingvakantie direct op de website van de camping boeken. Soms moet je een mail sturen, bellen of van een gammel online formulier gebruikmaken. Bekijk dan altijd goed of je een bevestiging hebt. Je wilt zeker weten dat het goed geregeld is.
Als je in je eigen taal en met garanties wilt boeken, kun je ook kiezen voor booking.com of een van de vele touroperators. Bekende operators die verblijven op Italiaanse campings aanbieden zijn Vacansoleil, Vacanceselect, TUI, Roan, Allcamps en Suncamp Holidays.
Als je via zo’n organisatie boekt, is alles meestal goed geregeld, inclusief de betaling. Ook heb je altijd een Nederlands aanspreekpunt om op terug te vallen, als je er bij problemen met de camping niet uitkomt. Wel bieden deze partijen meestal de grotere en luxere campings aan, omdat ze zich vooral richten op gezinnen.
Campings zoeken kun je ook doen op platforms als Zoover, ACSI en ANWB. Soms kun je hier ook direct boeken. Anders wordt je vaak doorwezen naar de boekingsmodule van de camping zelf.
Naast deze grote aanbieders zijn er ook kleine reisorganisaties die rondreizen door Italië aanbieden of kampeervakanties op geselecteerde campings. Het voordeel is dat het persoonlijker is en dat je soms op verrassende plekken uitkomt.
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2022/07/Back-to-basic-kamperen-in-Italië-1024x768.jpg)
Tent, bungalow of mobile home?
Nóg een kampeerdilemma: ga je hardcore kamperen in een tent? Kies je voor het comfort van een bungalow of zelfs appartement op de camping? Of ga je ertussenin zitten met een mobile home (stacaravan) of camper?
Heb je een eigen tent en kampeerspullen, dan ligt de keuze misschien voor de hand. Je moet dan wel heel wat meezeulen, maar daar ben je waarschijnlijk al aan gewend en op voorbereid.
Heb je geen of weinig kampeerspullen, schaf die dan vooral niet direct aan voor je eerste kampeervakantie in Italië. Je kunt er prima terecht in een huurtent, die je in verschillende comfortniveaus kunt boeken.
Het simpelst en goedkoopst is meestal de bungalowtent (zoals de bekende groenblauwe tenten van Vacansoleil). Deze tenten bieden vaak al alles wat je als kampeerder nodig hebt, inclusief een gaspit en elektriciteit. Verder ben je op de sanitaire voorzieningen van de camping aangewezen. Wil je iets meer luxe, dan kun je voor een lodgetent of een safaritent kiezen. Dan wordt het al gauw glamping.
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2022/07/vacansoleil-huurtent-Italië.jpg)
Maar alsnog: in zo’n tent wordt het bloedheet. Dat betekent elke dag vroeg uit de veren. Dat is niet zo’n probleem: je moet toch vroeg op als je in de hete Italiaanse zomer iets wilt doen. Maar in de middag even een dutje doen in een koele kamer is er dan dus ook niet bij.
Een mobile home is ook populair onder Nederlanders en Belgen. Logisch, in zo’n stacaravan heb je vaak airco (controleer dit wel voor het boeken) én je eigen wc en douche. Toch wel lekker om je even terug te kunnen trekken uit de verzengende hitte en om niet aangewezen te zijn op vieze wc’s of douches (al is ook een mobile home niet per se een garantie op netheid).
![mobile home op de camping in Italië](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2022/07/mobile-home-graag-geziene-accommodatie-op-de-camping-in-Italië-1024x576.jpg)
Let er wel op dat een mobile home in het hoogseizoen al snel 2 keer zo duur is als een eenvoudige huurtent.
Welke keuzes maak jij voor je campingvakantie in Italië?
Dat was het even voor nu. We horen nu graag van jou: welke keuzes maak jij voorafgaand aan je kampeervakantie in Italië? Heb je nog tips voor mensen die voor het eerst naar de camping in Italië gaan? Laat hieronder een reactie achter en help elkaar!
Comments