in

Corona in Italië: de paniek slaat toe

‘Half Italië in quarantaine’

corona in Italië - coronavirus - paniek breekt los
Uitbraak Coronavirus in Italië (beeld: Pixabay)

Een spook waart door Italië, het spook van het Coronavirus (Covid-19). In amper 2 dagen heeft de vrees voor de epidemie het land in z’n greep gekregen. En dat terwijl het vorige week allemaal nog leek mee te vallen.

Corona had 2 Chinese toeristen en een in China werkzame Italiaanse wetenschapper te pakken gekregen, maar geen inheemse slachtoffers gemaakt.

Vrijdag werd bekend dat ook een man uit Lombardije die nooit in China was geweest, besmet was bevonden. Sindsdien volgen de alarmerende berichten zich op als een wervelstorm die over het land raast, met ingrijpende gevolgen voor de bewoners, niet alleen in het getroffen gebied in het Noorden maar ook in de rest van Italië.

Hiermee begon het: de ‘besmettingskaart’ van Italië (bron: RTL Nieuws)

Meer dan 200 besmettingen

In 2 dagen zijn meer dan 200 personen in Lombardije en Veneto besmet bevonden, en terwijl ik dit schrijf weet ik, dat het nu er wel meer zullen zijn, en ook nog veel meer zullen worden.

Ook vallen er al 5 doden te betreuren, al gaat het daarbij wel om mensen die ook zonder Corona al ernstig ziek waren. Hoe dan ook, de sluis staat open en de autoriteiten proberen manhaftig de stroom te stuiten.

De infectiehaarden in Lombardije en Veneto, de zogeheten ‘rode zone’, zijn hermetisch afgesloten en mannen van de Protezione Civile (het departement voor burgerbescherming) bewaken de toegangen.

Musea en scholen dicht, carnaval afgelast

In heel Noord-Italië zijn musea, scholen en universiteiten gesloten en alle sportieve, culturele en religieuze manifestaties afgelast, met inbegrip van het Carnaval van Venetië.

In Milaan is ook al een geval gesignaleerd en de burgemeester raadt burgers aan om zo veel mogelijk in huis te blijven. Op de Milanese Modeweek hebben Armani en Valentino hun collecties geshowd achter gesloten deuren. Schoolreisjes en uitjes zijn voorlopig in het hele land van de baan. Oostenrijk houdt aan de Brennerpas Italiaanse treinen tegen uit vrees voor Corona. Dat alles terwijl het naarstig zoeken naar ‘Patient 0’, de man of vrouw die de ziekte in Italië heeft geïntroduceerd, nog altijd vruchteloos is. 

Media

De media brengen de hele dag door een ononderbroken stroom van nieuws over de epidemie. De stand van het aantal besmettingen wordt van uur tot uur bijgesteld en de autoriteiten, met premier Conte in eerste persoon, houden de tv-kijkers nauwgezet op de hoogte van elke nieuwe maatregel.

Virus in het noorden, blokkades en afsluitingen, Italië doet zichzelf op slot, half Italië in quarantaine (foto: Aart Heering)

Virologen voegen daar geruststellend aan toe, dat Corona op zich niet dodelijk is, maar die boodschap verzinkt al gauw in een zee van verontrustende berichten. Ook vanwege de enorme materiële schade die het virus kan veroorzaken, met fabrieken die moeten sluiten, bedrijfsbeurzen die niet door gaan, het toerisme dat op zijn gat dreigt te gaan, enzovoort. Ondernemersorganisatie Confcommercio schat de mogelijke schade al op 5 miljard euro.

Paniekreacties

In deze situatie van angstige spanning krijgen we ook te maken met allerlei paniekreacties. Zo wordt er op grote schaal gehamsterd en zijn de mondkapjes natuurlijk al lang uitverkocht.

Het toeristeneiland Ischia wil personen uit Lombardije, Veneto en China de toegang ontzeggen. De regio Basilicata wil reizigers uit Lombardije en Veneto verplichten om 2 weken in quarantaine te blijven.

Volgens de orthodox-katholieke radiozender Radio Maria ‘is de Apocalyps al begonnen’. In Turijn is een Chinese vrouw in elkaar geslagen en je wilt niet weten wat er op de sociale media allemaal aan racistische drek wordt uitgestort over buitenlanders in het algemeen en Chinezen in het bijzonder.

In Rome zijn er nog geen nieuwe besmettingsgevallen gemeld, maar het is zeker niet uitgesloten dat het virus binnenkort de Siegfriedlinie overschrijdt en ook hier het maatschappelijk en economisch leven in het honderd gooit.

Zo is in Rome is een serie concorsi afgelast: openbare massa-examens voor overheidsbanen, waar sollicitanten vaak jaren op wachten.

Zondag was ik op een wielerevenement waar een groot aantal deelnemers het lieten afweten uit angst voor besmetting.

Het Romeinse dagblad Il Messaggero meldt dat musea, bioscopen en kleine winkels de afgelopen dagen 20% minder klanten hebben gekregen en de zogeheten ‘etnische winkels’ zelfs 40-70%. Ook de hotelboekingen zijn met 20% gedaald, maar voor de supermarkten vormen zich rijen.

Buurtchinees

Zaterdagavond ben ik uit solidariteit gaan eten bij onze buurtchinees. Met een Nederlandse collega, want mijn vrouw, die graag voor Cassandra mag spelen en elke nieuwe jobstijding aankondigt met een triomfantelijke ‘ik had het wel gezegd’ blik, ging niet mee. Uit angst voor het Coronavirus, dat wel eens door Chinees eten zou kunnen worden overgebracht, ‘omdat er in de keuken misschien een familielid werkt dat net uit China is gekomen’.

Lege tafels bij de buurtchinees (foto: Aart Heering)

Inderdaad, volkomen irrationeel, maar zo denken er wel meer, en de vele lege tafels spreken boekdelen. De uitbater, die tot nu toe een bloeiend bedrijf leidde, is hard op weg naar de wanhoop: ‘Op zaterdag is het hier boordevol en heb ik 6 obers aan het werk. Nu heb ik genoeg aan 2. Door de Corona-affaire wordt mijn zaak kapotgemaakt. Maar wat kan ik doen? Ik woon al 34 jaar in Rome en spreek perfect Italiaans. Moet ik soms een blank masker voor doen?’

Update 10 maart 2020: negatief reisadvies grote delen Noord-Italië, reisadvies naar geheel Italië is aangescherpt (bron: BZ)

⚠️Reistip: Italiëreizigers kunnen het aangepaste reisadvies van Buitenlandse Zaken volgen via  www.nederlandwereldwijd.nl.

Dat advies is nogal algemeen, want de situatie verandert snel. Wie Italiaans spreekt, Kan de jongste ontwikkelingen daarnaast volgen via de lokale media.

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Snowboard World Cup in Livigno

Livigno maakt zich op voor de FIS Snowboard World Cup

Minder pasta in de supermarkt in Verona

Column: coronavirus in Veneto: geen paniek, maar gelatenheid