in

Dit is de truc om het hele jaar door van vers basilicum te genieten

Hoe kun je basilicum bewaren om het hele jaar door van te genieten (foto: PxHere)

Basilicum kent iedereen. De bladeren van deze plant worden al eeuwen gebruikt in de mediterrane keuken. Basilicum heeft een sterke geur die je direct herkent. Zowel in risottogerechten als in salades en zelfs in toetjes kun je basilicum perfect gebruiken, door het jaar heen. Maar hoe zorg je ervoor dat je het hele jaar van verse basilicumblaadjes kunt genieten?

De grote voordelen van basilicum

Met 23 calorieën per 100 gram biedt basilicum 1.148 mg mangaan, 295 mg kalium, 177 mg calcium, 64 mg magnesium, 3,17 mg ijzer en nog eens 56 mg fosfor. Basilicum is dus een ware schat aan mineralen.

Magnesium is een essentieel mineraal voor een goede bloedcirculatie. Dankzij het calcium, dat onmisbaar is voor tanden en botten, helpt basilicum ook het metabolisme te versnellen. Een tekort aan dit essentiële voedingsmiddel kan krampen en spierproblemen veroorzaken, een verlaging van de bloeddruk en vermoeidheid.

Mangaan, dat ook in deze plant aanwezig is, ondersteunt veel enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van eiwitten, suikers en cholesterol. Dit is essentieel voor een goed functioneren van het zenuwstelsel en draagt bij aan de vruchtbaarheid. Het stimuleert de natuurlijke afweersysteem van het lichaam.

Basilicum is ook nog eens rijk aan vitamines zoals vitamine A en bètacaroteen, een essentiële antioxidant die de gezondheid van ogen, huid en haar beschermt en dient als effectief schild tegen celveroudering.

Kortom: we kunnen eigenlijk niet zonder basilicum!

Zo heb je het hele jaar door basilicum

Er is één probleem. Basilicum groeit alleen in de zomer. Ja, je kunt jaarrond zo’n slap plantje uit de supermarkt halen. Of proberen je plantje in de winter in leven te houden (wat nog niet mee zal vallen, want ze hebben veel licht nodig).

Wat kun je nog meer doen?

Als je altijd voldoende basilicum in huis wilt hebben, zijn er 2 methoden die je kunt gebruiken om te genieten van vers basilicum.

Methode 1 om basilicum te bewaren

Neem basilicumblaadjes, was ze en droog ze met een zachte doek. Vervolgens vries je ze in. Hiervoor neem je een pot, je doet er wat zout in, een paar basilicumblaadjes en bedekt het geheel met olie. Vul de pot tot de rand met blaadjes, zout en olie en zet hem in de vriezer.

Methode 2 om basilicum te bewaren

Was de basilicumplant, haal de blaadjes eraf en laat ze drogen op een doek. Leg ze allemaal op een dienblad of aluminiumfolie en plaats ze in de vriezer.

Zodra ze bevroren zijn, doe je ze in een luchtdichte zak en leg je ze terug in de vriezer. Op deze manier heb je altijd basilicum bij de hand voor al je favoriete recepten!

Met de bovenstaande methode kun je basilicum het hele jaar door bewaren, zonder dat je op de zomer hoeft te wachten.

Bronnen: casadecorazione.com, blog.giallozafferano.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een bezoek aan Granarolo, de beroemde Italiaanse kaasproducent

Kaasliefhebber? Zet een bezoek aan Granarolo, Bologna op de planning

Zicht op Varese vanaf de Heilige Berg

Meer van Varese: de mooiste plekken en bezienswaardigheden