in ,

De Giro kleurt Italië roze

100 dagen voor de start van de Corsa Rosa kleuren de start- en finishplekken roze

De 106e Giro d'Italia gaat op 6 mei van start aan de Costa dei Trabocchi (foto's: Press Giro d'Italia)

Over 3 maanden is het weer zover. Op zaterdag 6 mei gaat de Giro d’Italia 2023 van start. 3 weken lang, tot de finish op 28 mei, kunnen de liefhebbers onder meer op RAI 2 het nationale wielerfestijn live volgen.

Bij de Giro gaat het natuurlijk niet alleen om sport, maar zeker ook om toerisme. Een betere gelegenheid om het landschap en de monumenten van Italië te tonen is er nauwelijks.

Daarom werden vorige week als voorproefje bezienswaardigheden uit elke etappe in een roze licht gezet, de kleur van de Gazzetta dello Sport, die het evenement sponsort en mede organiseert. En dat leverde mooie plaatjes op.

Giro d’Italia 2023 in cijfers

De cijfers van deze Giro zijn weer indrukwekkend: 21 etappes (met 2 rustdagen op 15 en 22 mei) van in totaal bijna 3.500 kilometer en 51.400 meters hoogteverschil.

In tegenstelling tot vorig jaar, toen de eerste etappes in Hongarije werden gereden – zoals in 2012 in Denemarken en in 2002 in Nederland, met start in Groningen, toen tijdelijk herdoopt in Gironingen – vertrekt men ditmaal binnenslands. In Abruzzo, met een tijdrit langs de Costa dei Trabocchi, de typische paalwoningen langs de Adriatische kust.

In de daaropvolgende dagen doet de stroom fietsers alle 20 Italiaanse gewesten aan, op 3 na: Calabrië, Sicilië en Sardinië. Van Teramo langs de Adriatische Zee gaat het zuidwaarts door Molise en Apulië naar Melfi in Basilicata. Dan de eerste klimetappes door de zuidelijke Apennijnen heen naar Salerno en Napels in Campanië, aan de Tyrreense Zee.

De 7de etappe voert vervolgens weer naar Abruzzo, naar de Gran Sasso, de hoogste toppen van de Apennijnen. De volgende dagen worden nog 3 gewesten gescoord, met Terni in Umbrië, Fossombrone in De Marken en een tijdrit in Cesena aan de Adriatische kust in Emilia-Romagna.

Vandaar weer westwaarts, naar Viareggio in Toscane en vervolgens naar Tortona, Bra en Rivoli in Piemonte. Op vrijdag 19 mei volgt het enige buitenlandse uitstapje, door de kleine Alpiene regio Val d’Aosta heen naar het mondaine Zwitserse skioord Crans Montana. Dat is meteen ook een van de zwaarste etappes, van 208 km met 5.100 meter hoogteverschil.

Na Bergamo in Lombardije volgen nog een paar indrukwekkende Alpenetappes: de 16e (op 23 mei) van Sabbio Chiese in Lombardije naar de Monte Bondone in Trentino (5.200 hoogtemeters); en de 19e van Longarone in Veneto naar de Tre Cime di Lavarone, ofwel die Drei Zinnen, de Dolomietentoppen op de grens van Veneto en Zuid-Tirol (5.400).

De op een na laatste etappe is een tijdrit in de Julische Alpen, van Tarvisio naar de Monte Lussari de ‘heilige berg’ van Friuli-Venezia Giulia, vlakbij het drielandenpunt met Slovenië en Oostenrijk.

Voor de laatste etappe worden de coureurs overgevlogen naar Rome, waarmee de Giro voor de vijfde maal eindigt en de hoofdstad en daarmee ook de regio Lazio aan bod komt.

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mooiste campings sardinie

De 12 mooiste campings op Sardinië

Stijlvol op de lange latten in Italië

Stijlvol de piste op in Italië