De ontdekking van vermeend valse buffelmozzarella-kaas in een fabriek in Italië, afgelopen maandag, heeft geleid tot de arrestatie van 13 mensen. Onder hen zijn twee dierenartsen die de fabriek naar verluidt hebben gewaarschuwd voor toekomstige inspecties, zo meldt Associated Press.
Versneden met koemelk
De buffelmozzarella in de fabriek, die zich in de buurt van maffiahoofdstad Caserta in de regio Campanië bevindt, wordt traditioneel bereid met lokale buffelmelk. De politie concludeerde dat de buffelmelk werd versneden met goedkopere koemelk.
Buffelmozzarella uit Italië is gecertificeerd door de Europese Unie met een Denominazione d’Origine Protetta of DOP-zegel. Het is net als ‘onze’ Gouda en Edammer een beschermd product. Mozzarella wordt in de rest van de wereld vooral gebruikt om Caprese-salade (tomaat, kaas en basilicum) mee te maken.
Te veel bacterieën
In de nasleep van de sluiting van de fabriek werd ook de verkoop in zeven winkels afgelopen maandag stilgelegd. Italiaanse autoriteiten hebben ook ontdekt dat er meer dan 20 keer de toegestane hoeveelheid bacteriën in de kaas zat. De fraude kwam aan het licht nadat een medewerker van de fabriek gewond raakte en er politie bij moest komen.
Andere vervalste Italiaanse producten
Italië heeft ook te maken met vervalste olijfolie. Een UC Davis-onderzoek uit 2011 toonde aan dat meer dan tweederde van de ingevoerde Italiaanse olijfoliën in Amerikaanse supermarkten niet zijn wat ze beweren te zijn. Sommige merken met 100% extra vergine olijfolie bleken eigenlijk mengsels van olijfolie met goedkopere oliën zoals koolzaadolie en notenolie.
Bron: LA Times
Comments