Iedere Italiëganger kent Rimini als de hoofdstad van het Adriatische strandwezen en discovertier. De gemeente is dan ook 1.234 hotels rijk, die bijna allemaal aan de eindeloze kuststrook liggen. Maar op slechts een paar honderd meter afstand van het massatoerisme ligt een mooie en gezellige oude stad met indrukwekkende bezienswaardigheden en monumenten, waar het ook nog eens goed eten en drinken is.
![Rimini op de kaart van Italië](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Rimini-Italië-Kaart.png)
Het gemeentebestuur heeft inmiddels ook begrepen dat je van het strand alleen niet kunt leven en is daarom druk bezig om de stad ook als cultureel centrum aan te prijzen met festivals, tentoonstellingen en concerten.
![Plattegrond van Rimini](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Rimini-Italië-Plattegrond.jpg)
Inhoudsopgave
Triomfboog van Augustus
![Arco d'Augusto in Rimini](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Arco-dAugusto-Triomfboog-van-Augustus-Rimini.jpg)
De mooiste toegangspoort tot de oude stad is al twee millennia lang de Arco d’Augusto, de triomfboog die keizer Augustus in 27 voor Christus liet aanleggen. Hij staat er nog steeds en is een van de fraaiste monumenten in zijn soort. Ook de vandaar recht door het autovrije centrum lopende hoofdstraat Corso d’Augusto is genoemd naar de keizer die van het antieke Ariminium een belangrijk administratief centrum maakte.
Kathedraal van Rimini
![Tempio Malatestiana - Kathedraal van Rimini](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Tempio-Malatestiana-Kathedraal-van-Rimini.jpg)
Rechts afslaand door de Via Serpieri kom je bij de Tempio Malatestiana. Deze basiliek, nu de kathedraal van Rimini, werd in 1450 gebouwd door top architect Leon Battista Alberti, in opdracht van Sigismondo Malatesta, telg uit een geslacht van roofridders dat twee eeuwen lang de dienst uitmaakte in Rimini en omstreken. Het is een van de voornaamste bouwwerken uit de Italiaanse Renaissance, met talrijke verwijzingen naar de klassieke oudheid en zinnebeeldige voorstellingen die meer de glorie van de Malatesta’s dan de vreze Gods uitstralen.
Piazza Tre Martiri
![Kapel op Piazza Tre Martiri](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Kapel-op-Piazza-Tre-Martiri.jpg)
Op het Piazza Tre Martiri staat een klein kapelletje op de plek waar de H. Antonius van Padua in de 13e eeuw predikte om ketters te bekeren. Dat deed hij met zo veel overtuiging, dat zelfs een muilezel voor hem neerknielde: de scène staat in reliëf afgebeeld op de buitenmuur. Ook op het plein staat een op last van Mussolini geplaatst beeld van Julius Caesar, die hier in 49 v.Chr. riep dat ‘de teerling is geworpen’ (alea jacta est) om vervolgens op te rukken naar Rome, een voorbeeld dat de Duce in 1922 zou navolgen.
Lokale specialiteit: strozzapreti
Even verderop zijn het Piazzetta Gregorio da Rimini en de Vecchia Pescheria, een knus pleintje en de voormalige vismarkt, het toneel van de movida, met een reeks cafés, eethuizen, volle terrasjes en live muziek. Daar moet je zeker een bord bestellen met strozzapreti, een korte gedraaide pasta die zijn wonderlijke naam – priesterwurger – dankt aan de antiklerikale traditie van de streek, die zes eeuwen lang onder het gezag van de paus viel.
![strozzapreti](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Strozzapreti_Pasta.jpg)
![Albana Passito](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Albana-Passito-112x300.jpg)
Piadina
Toebereid met worst, vis of paddenstoelen en begeleid een fles lokale frisse witte Rébole of zware rode Sangiovese, en dan erna een glaasje van de voortreffelijke dessertwijn Albana Passito: commentaar overbodig. En als je het simpel wil houden, neem dan een andere specialiteit van de plaatselijke keuken, de piadina, een als een pannenkoek ogende ongerezen pizza, die met van alles wordt belegd, maar bij voorkeur met zachte kaas, rauwe ham en rucola.
![Straattafereel Rimini](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Straattafereel-Rimini.jpg)
Middeleeuws centrum
Via de Pescheria kom je op Piazza Cavour, het centrum van middeleeuws Rimini. Hoog en indrukwekkend torenen hier baksteenrood de voormalige overheidsgebouwen, het uit 1204 stammende Palazzo Dell’Arengo en het 14e-eeuwse Palazzo del Podestà. Dit plein is het toneel van het vermaarde sneeuwballengevecht waarin de meest beroemde burger van Rimini, Federico Fellini (1920-93), zijn jeugdherinneringen samenvatte in de film Amarcord (1973).
![Piazza Cavour Rimini](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Piazza-Cavour-Rimini.jpg)
In de aanloop naar de honderdste geboortedag van de regisseur volgend jaar organiseert de stad nu al een serie manifestaties, maar het aan hem gewijde museum, dat al vijf jaar gesloten is, wordt pas komend jaar heropend, in het prachtige, onlangs gerestaureerde Jugendstil Cinema Fulgor, waar demaestro ooit zijn carrière begon als karikaturist.
![Op straat in Rimini](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Fiets-in-Rimini.jpg)
De ware Fellini-atmosfeer kun je ook nog beleven te midden van de massieve kroonluchters, vergulde spiegels en notenhouten meubels van het eerbiedwaardige Grand Hotel, dat uiteraard aan het Piazza Fellini ligt.
![Grand Hotel Rimini](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Grand-Hotel-Rimini.jpg)
Romeinse woning met mozaiëkvloeren
![Opgravingen Piazza Ferrari in Rimini](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Opgravingen-Piazza-Ferrari.jpg)
Rechts van de hoofdstraat, op het Piazza Ferrari, werden in 1989 bij werkzaamheden resten gevonden van een Romeinse woning met prachtige mozaïekvloeren. Het bleek het huis te zijn van de chirurg Eutyches, die hier in de 3e eeuw n.Chr. praktijk hield. De opgravingen zijn nu overkapt en open voor bezichtiging, terwijl zo’n 150 scalpels, tangen, lametten en andere opgegraven medische werktuigen zijn ondergebracht in het belendende Museo della Città. Daar is ook de behandelkamer van de specialist gereconstrueerd.
Ponte di Tiberio
![Ponte di Tiberio Rimini](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2019/01/Ponte-di-Tiberio-Rimini.jpg)
Aan het einde van de Corso kom je uit op een ander oudheidkundig juweeltje, de Ponte di Tiberio, genoemd naar keizer Tiberius, de opvolger van Augustus. Deze in het jaar 21 opgeleverde boogbrug is dermate solide gebouwd (toen nog wel), dat zij nu nog het moderne autoverkeer draagt over een afgesloten arm van de rivier Marecchia, die bij Rimini in zee stroomt.
De oude visserswijk
Aan de overkant ligt de oude visserswijk San Giuliano, met zijn kleine, in heldere kleuren gesausde huisjes en moderne muurschilderingen, vaak met thema’s uit de films van Fellini. De wijk is verder bekend om zijn terrassen en eethuizen, waar je rustiger dan in het centrum van de plaatselijke keuken kunt genieten.
Het zij duidelijk: Rimini is heel wat meer dan alleen maar zon en zee!
Nog wat Rimini-highlights op video:
Bekijk ook de 10 mooiste plekken in Emilia-Romagna.
Weet je zelf nog mooie bezienswaardigheden in Rimini? Laat dan hieronder jouw reactie achter.
Comments