Allemaal zaten we aan de buis gekluisterd voor weer een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt in 2015. Prachtige dingen werden er gemaakt door amateurkoks uit heel Nederland. De opdrachten waren moeilijk en de competitie zwaar. Maar er was een winnaar: de Italiaanse Sarena Solari uit Groningen.
Ze was perfectionistisch en stelde hoge eisen aan zichzelf, maar toch was ze ook realistisch genoeg om prestaties te kunnen leveren. Nu, een half jaar later, ligt haar eigen bakboek in de winkels. Het Italiaanse bakboek.
Een boek met een mooie vormgeving, frisse kleuren en een overzichtelijke indeling. Het ziet er heel sympathiek uit met foto’s van Sarena en haar Italiaanse oma die samen op een bankje zitten of een taart bakken. Het is echt een familie aangelegenheid, dat koken bij de familie Solari.
![Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2016/03/Het-Italiaanse-Bakboek-van-Sarena-Solari-1.jpg)
Het Italiaanse bakboek
Er zijn hoofdstukken over koekjes, over kleine zoete dingetjes, taarten, gevulde taarten, brood en hartige taart. Er is ook een hoofdstuk met de Heel Holland Bakt-toppers. Door dat laatste hoofdstuk heb ik even gebladerd, maar afgezien van het feit dat je voor die taarten soms wel drie uur in de keuken moet staan, moet je ook behoorlijk wat technieken beheersen. Ik denk niet dat ik daar iets van ga uitproberen. Ik vind het echt een mooi boek dat recht doet aan de hoogstaande eisen die Italianen ook zelf zouden eisen aan hun Italiaanse keuken. De baksels zijn authentiek Italiaans, dat zie je.
Italiaanse ingrediënten
Er staan zeker ook een paar recepten wél op mijn bucketlist om te proberen, maar voor sommige recepten moet ik naar de Italiaanse (web)winkel. Als er amaretti in staan als ingrediënt voor een taart, ga ik niet eerst zelf die koekjes maken. Dat duurt me te lang. Amaretti, mostarda en vinsanto bijvoorbeeld, zijn lastig te verkrijgen in de supermarkt.
Er zijn ook recepten met kastanjemeel en met gekookte kastanjes. Erg leuk, die seizoensrecepten. Ooit nam ik al kastanjemeel mee uit Italie en maakte er castagnaccio mee, een Toscaanse taart. Die vond ik vreselijk vies. Ik hoop dus dat ik kastanjemeel in een ander recept wel lekker ga vinden. Dat zou leuk zijn, want de kastanje is een veelzijdig ingrediënt.
Merenda
Mijn favoriete hoofdstukken zijn die van de piccoli dolci en de crostate. Echt lekkere dingen staan er in. Uit het hoofdstuk piccoli dolci maakte ik de fette al latte, chocoladecakejes met een zoete melkvulling. Echte merende zijn het, snacks voor kinderen die uit school komen, en mijn oudste van vier zit net drie weken op school, dus het leek me leuk om voor hem zo’n merenda te maken.
![Merenda Fette al Latte](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2016/03/merenda-fette-al-latte-3.jpg)
Op papier zag het er niet heel moeilijk uit, maar toen ik voor de onder- en bovenlaag het mengsel over het bakpapier moest uitstrijken, dacht ik wel: wordt dit echt een cakeje, of is het zo dun dat het meer een koek wordt? Zou het niet verbranden? Het kwam er bij mij iets dunner uit dan ik had gehoopt, maar het was zeker nog wel een lekker plakje.
De vulling ging ook bijna fout, de slagroom heb ik denk ik onvoldoende opgeklopt, die had wat luchtiger mogen zijn. Toch, als je de merende van Sarena naast die van mij legt, denk ik dat ze een goed recept heeft geschreven. En de kinderen waren een razend enthousiaste jury.
Wat bak jij?
We hopen dat jij ook iets gaat proberen uit Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari! Plaats hieronder in de reacties of op Facebook een foto van jouw creatie en laat ons weten hoe het smaakte!
![Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2016/03/Het-Italiaanse-Bakboek-van-Sarena-Solari.png)
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Inkijkexemplaar
door: Sarena Solari
176 blz.
Verschijningsdatum: 25 februari 2016
Prijs: € 24,99
Kosmos Food & Health
ISBN: 9789021561707
![Koop bij bol.com](https://www.bol.com/nl/upload/partnerprogramma/promobtn/btn_promo_koop_dark_large.png)
Comments