in ,

De 13 lekkerste Italiaanse nagerechten

De lekkerste Italiaanse nagerechten
De lekkerste Italiaanse nagerechten

Iedereen kent natuurlijk tiramisu. Maar er zijn veel meer heerlijke Italiaanse nagerechten en dan ook nog heel wat die makkelijk te maken zijn in je eigen keuken. Hier zijn 13 Italiaanse nagerechten waarvoor je na een copieus diner graag nog even plaatsmaakt in je maag.

1. Tiramisu

Tiramisu: Italiaanse nagerechten
Tiramisu: de koning onder de Italiaanse nagerechten (foto: Pixabay)

Oké, we kunnen er niet omheen. Daarom trappen we de open deur maar in met misschien wel het allerbekendste Italiaanse toetje: tiramisu, de smakelijke combi van lange vingers, mascarpone en espressokoffie.

Tiramisu betekent letterlijk ‘beur me op’ en is oorspronkelijk bedoeld om zieken en zwakken een oppepper te geven.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende varianten van het originele recept, zoals de tiramisu al limoncello. Italianen zijn er maar wat trots op en dat leidt zelfs tot politieke twists.

Hmmm, het water loopt ons nu alweer in de mond.

2. Panna cotta

Panna cotta staat vaak op het menu van restaurants, omdat het zo lekker en makkelijk te maken is (foto: Pixabay)

Ook dit Italiaanse nagerecht is een echte klassieker. Met weinig ingediënten en weinig moeite maak je iets wat ongelooflijk lekker is.

Het oogt ook chic op de menukaart van het restaurant: panna cotta. Maar de letterlijke vertaling is gekookte room en dit Italiaanse toetje is eigenlijk ook niet veel meer dan dat, aangevuld met gelatine, suiker, melk en wat vanille.

Goed te combineren met wat vers rood fruit in de zomer of met een caramel- of chocoladesausje in de winter. Als je eenmaal met panna cotta aan de slag gaat, kun je veel verschillende variaties proberen.

3. Semifreddo

Ook semifreddo kun je heerlijk met vers fruit combineren (foto: Wikimedia)

Nog zo’n typisch Italiaans nagerecht. Semifreddo betekent ‘half bevroren’ en dat is precies wat het is. Geen roomijs, maar een soort bevroren mousse die je zonder ijsmachine kunt maken. Ook heerlijk als tussendoortje op warme dagen.

Het recept voor een semifreddo met pistachesmaak vind je hier.

4. Limoncello-cheesecake

Limoncello-cheesecake: een dessert om je vingers bij af te likken (beeld: YouTube)

Een limoncello na het diner is een echt Italiaans digestief. Hou je niet zo van de stevige alcoholische smaak van limoncello, maar wel van kwarktaart, dan is een limoncello-cheesecake als toetje niet te versmaden.

Limoncello-cheesecake is niet moeilijk te maken en levert je gegarandeerd complimenten op aan tafel.

Hier vind je een recept.

5. Crème caramel

Mamma mia! Dit is de crème caramel (beeld: YouTube)

Met zijn romige en verfijnde smaak is de Italiaanse crème caramel is een dessert dat over de hele wereld op waardering kan rekenen!

Net als bij de Italiaanse panna cotta, kun je de crème caramel maken zonder toevoeging van gelatine of zetmeel. De eieren maken het mengsel dik en door het zachtjes te koken geef je het de gladde en compacte textuur mee.

Het resultaat kun je prima combineren met slagroom of vers fruit. Geniet ervan hoe de crème caramel op je tong smelt!

Francesca heeft een lekker recept voor je.

6. Cannoli

siciliaanse cannoli - Italiaanse nagerechten
Siciliaanse cannoli (foto: Wikimedia)

Leave the gun, take the cannoli.’ Nou, dan weet je wel hoe belangrijk deze Siciliaanse lekkernij is.

Deze suikerrijke rolletjes zijn niet voor iedereen, maar als je ervan houdt, dan neem je ze maar al te graag als nagerecht.

Dit is natuurlijk geen lichte kost, dus misschien wil je het hoofdgerecht erop aanpassen.

Een geweldig recept voor echt Siciliaanse cannoli vind je hier.

7. Zabaglione

Het lekkerste en makkelijkste Italiaanse toetje is misschien wel zabaglione (beeld: YouTube)

Zabaglione is een luchtig Italiaans toetje van geklopte eidooiers, suiker en marsala. Heb je het volgende in huis, dan kun je meteen aan de slag.

Voor 4 personen

  • 4 eidooiers
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 120 ml zoete marsala

Klop de eidooiers samen met de suiker in een hittebestendige kom tot een lichte en luchtige massa. Roer de drank er dan beetje bij beetje doorheen.

De kom zet je vervolgens op een pan kokend wat op een laag vuurtje. Het mengsel gaat nu rijzen. Blijf kloppen en laat het niet koken. Het is goed als het volume 2x zo groot is geworden.

Je kunt de marsalawijn eventueel ook vervangen door vin santo, port, droge witte wijn of sherry, al naar gelang je smaak.

Dit klassiek nagerecht kun je lauwwarm opdienen, direct na bereiding of eerst in de koelkast laten afkoelen.

Met zabaglione wordt trouwens ook de bombardino gemaakt, die populaire Italiaanse wintersportcocktail.

8. Sorbetto al limone

Sorbetto al limone - Italiaanse nagerechten
Sorbetto al limone: hiermee ze je iets bijzonders op tafel (beeld: YouTube)

In Italië koop je de sorbetto al limone (citroensorbet) kant-en-klaar in een pakje uit de supermarkt. Alleen water toevoegen, in de diepvries en klaar.

Maar je kunt er ook net even meer werk van maken, bijvoorbeeld in combinatie met een shot limoncello en een uitgeholde, bevroren halve citroen.

Hier is een simpel recept voor een echt Italiaanse citroensorbet:

Ingrediënten

  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 250 ml citroensap
  • 100 ml limoncello
  • 500 ml water
  • 6 tot 8 halve citroenen, uitgehold en bevroren
  • Een scheutje citroenrasp

Bereiding

Verwarm de kristalsuiker en 350 ml water in een steelpannetje, totdat de suiker is opgelost. Het suikerwater breng je vervolgend aan de kook om het nog 2 minuten te laten doorkoken. Daarna helemaal laten afkoelen.

Voeg het citroensap, de limoncello en 150 ml water toe aan de suikersiroop. Roer door elkaar.

Bevries het mengsel dan in een metalen bak of schaal. Tussentijds maak je steeds (bijvoorbeeld om de 2 uur) met een vork de ijskristallen kapot, totdat je die fijne textuur van een sorbet hebt.

De sorbetto al limone serveer je dan in de bevroren halve citroenen en je garneert ze met een plakje citroen of wat citroenrasp.

9. Gelato

Italiaans ijs - Italiaanse nagerechten
Gelato, certo! (PxHere)

Hello Captain Obvious! Moeten we het originele Italiaanse schepijs echt in deze lijst met Italiaanse nagerechten opnemen? Ja, natuurlijk. Want wat zou deze lijst zijn zonder echt Italiaans ijs, oftewel gelato.

Vrijwel altijd kun je bij een Italiaans restaurant een bolletje Italiaans ijs krijgen (klassieke smaken als stracciatella, pistache, malaga, citroen, hazelnoot of toch iets speciaals?), wat altijd een lekkere en frisse afsluiting van je Italiaanse maaltijd is.

10. Vers fruit

Gewoon een stukje fruit als toetje, dat kan natuurlijk ook (foto: PxHere)

Italianen eten vaak ook een stuk vers fruit als toetje. Een appel, een sinaasappel of een banaan om je tanden in te zetten voor een smakelijke afsluiter. Makkelijker kan het niet!

11. Taart!

Italiaans recept - torta Santa Pallastra - 3
Torta Santa Pallastra, een van die heerlijke Italiaanse taarten die je als dessert kunt nuttigen (foto: Lotje Lomme)

Italianen eten taart zelfs al bij het ontbijt, dus waarom niet ook na het diner? Met een goede taart vul je die laatste gaatjes mooi op. En die broeksknoop moest toch al open, dus wat maakt het uit?

Er zijn vele soorten Italiaanse taarten. Van een klassiek torta di mele of een torta al cioccalato tot een typisch Italiaanse crostata of een pastiera.

De 10 lekkerste Italiaanse taarten met bijbehorende recepten hebben we hier voor je op een rij gezet.

12. Espresso, what else?

een lekkere espresso als toetje
Een lekkere espresso als toetje (foto: Unsplash)

Je hoeft je maaltijd natuurlijk niet per se met een Italiaans toetje af te sluiten. Heel Italiaans is het ook om gewoon een lekkere espresso te nemen. Dat scheelt bovendien flink in de calorieën!

13. Affogato

Affogato: het nagerecht waar je geen ‘nee’ tegen zegt (foto: Unsplash)

Toch behoefte aan ietsje meer dan alleen een espresso na? De affogato is het perfecte dessert voor ijs- én koffieliefhebbers. Je ‘verdrinkt’ een bolletje vanille- of hazelnotenijs (of beide) in de espresso.

Het is nu wel de bedoeling dat je de koffie opdrinkt in plaats van het ijs eruit lepelt.

En, wat vind jij het lekkerste Italiaanse nagerecht? Hebben we nog Italiaanse nagerechten gemist die beslist in dit rijtje thuishoren?

Bekijk ook deze makkelijke Italiaanse bijgerechten en deze voorgerechten om je vingers bij af te likken.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zonnigste steden van Italië

De zonnigste steden van Italië: Catania, Messina, Palermo

Calabrisella - de mooiste campings in Calabrië

9 x de mooiste campings in Calabrië