Dus jij gaat dit jaar kamperen in Italië? Dan is het goed om even dit blogartikel door te lezen. Italianen hebben namelijk een aantal afwijkende kampeergewoonten ten opzichte van ons, de Noord-Europeanen. Vergewis je hiervan, zodat je op de Italiaanse camping niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Inhoudsopgave
Met de camper in plaats van met de tent
Het begint natuurlijk wel wat te veranderen, maar veel Nederlanders en Belgen houden er nog steeds van om ‘ouderwets’ te kamperen. Met een eigen tent, dus. Italianen krijg je niet in zo’n krappe en oncomfortabele tent. Die gaan ‘kamperen’ met een camper. Achterop zitten fietsen of zelfs een Vespa. En de camper zelf is van alle gemakken als airconditioning en televisie voorzien.
Als het kampeergezelschap wat groter wordt, zetten de Italianen een partytent op met daaronder een grote tafel om aan te eten. Kijk dus niet vreemd op als je met je tent tussen de luxe campers staat.
Eten blijft belangrijk
Als de Italianen niet met een camper op vakantie gaan, dan boeken ze een bungalow op de camping of gaan ze met de caravan. Italianen zul je niet zien prutsen met een gasbrandertje. Kook je voor je iglotentje macaroni met Smac, dan kun je rekenen op meewarige blikken.
Nee, dan de Italianen. Die bouwen in de voortent van hun caravan een keuken die zich kan meten met de keuken die ze thuis hebben. Kamperen, oké. Maar het eten moet er niet onder lijden.
De Italiaanse badjas en badmuts
Onlangs schreef Myrthe Claus in haar column al over het fenomeen van de Italiaanse badjas. Op de camping gebruikt de Italiaan ze op dezelfde manier. Rond de douches zie je alle Nederlandse, Belgische en Duitse gasten gewoon met een handdoek. De Italianen lopen rond in een badjas om zich ‘af te drogen’.
Een andere aparte gewoonte is die om een badmuts in het zwembad te dragen. De Italianen vinden dat hygiënisch. Zo hygiënisch dat het best weleens verplicht gesteld kan zijn op jouw camping. Het is maar even dat je het weet.
Hygiëne
Sowieso houden de Italianen erg van hygiëne. Maak je de fout om een pannetje af te wassen in een sanitair gebouw? Dan kun je rekenen op commentaar. Elke ruimte heeft een functie en op de Italiaanse camping dien je die functies goed van elkaar te onderscheiden. Tandenpoetsen in het gedeelte dat voor de vaat is bestemd, is daarom net zo ‘not done’.
De siësta
Ook op de camping in Italië worden de tijden van de siësta aangehouden. Kijk er niet raar van op als het winkeltje of het zwembad tussen de middag dicht gaat. Sommige campings doen de slagboom zelfs naar beneden om de middagrust te bewaren.
Italianen zul je ook nooit op het heetst van de dag op het strand aantreffen. Ze komen ’s ochtends vroeg en gaan voor de middag weer weg. Of ze komen juist aan het eind van de middag, wanneer de Nederlanders vertrekken om een hapje te gaan eten.
Drukte in het restaurant
Ga je om zes uur ’s avonds een pizzaatje eten in het campingrestaurant en vraag je je af waarom het zo rustig is? Pas ’s avonds rond een uur of acht wordt het hectisch in het restaurant op de camping. Dan komen hele families met kleine kinderen, die eten en converseren op luide toon.
Kinderen gaan laat naar bed
Ben je van het type vroeg de tent in, vroeg weer op? Hou er dan maar wel rekening mee dat Italiaanse kinderen nog volop spelen rond tien uur ’s avonds. Ze hebben vakantie en ze gaan nog later naar bed dan ze gewoonlijk al doen.
Overigens tref je Italianen vooral op de camping aan als het augustus is. Dé nationale vakantiemaand. Buiten de augustusmaand is de kans groot dat je de camping deelt met landgenoten, Duitsers, Zwitsers, Denen of andere nationaliteiten.
Kampeerspullen
Een elektrische koelbox of handig inklapbare campingstoeltjes? De Italianen niet gezien. Die nemen gewoon een échte koelkast mee (of ze gebruiken een koelkast van de camping) en ze zorgen voor luxe tuinstoelen met fijne kussens. Je begrijpt het al, ook op de camping moet la dolce vita gewoon doorgang vinden.
Echte kampeerders, zoals wij ze in Noord-Europa noemen, vinden dat jammer. We kunnen juist genieten van het simpele leven op de camping en daar horen echte kampeerspulletjes bij. Of zijn we stiekem toch een beetje jaloers op het luxe kampeerleventje van de Italianen?
Heb jij al vaker in Italië gekampeerd? Dan heb je vast nog wel wat Italiaanse kampeergewoontes aan dit lijstje toe te voegen. We horen graag van je in een reactie hieronder.
Foto campers boven: YouTube
Comments