in

Nederlands koninklijk gezin naar Panarea (Sicilië) met bijzonder mega-jacht

de marala waarmee Willem-Alexander en zijn gezin naar Panarea gingen
Vanaf € 220.000 (excl. kosten) per week kun je de Marala huren (foto: yachtcharterfleet.com)

De Eolische eilanden worden steeds meer bezocht door koninklijke gasten. Na de Arabische royals zijn nu ook Nederlandse royals gespot. Willem-Alexander en Máxima zijn samen met hun 3 dochters op het eiland Panarea aangekomen.

Ze kwamen aan boord van de Marala, een van ’s werelds oudste mega-jachten, die eerder ook Frank Sinatra en Salvador Dalì tot zijn gasten mocht rekenen. Het jacht ligt voor anker bij Drautto op het kleine Eolische eiland bij Sicilië.

Het koninklijke gezin werd begeleid door een patrouilleboot van de carabinieri, die aanlegde in de haven van San Pietro. Ze bereikten vervolgens met een elektrische taxi de villa van vrienden in Drautto.

De ligging van Panarea bij Sicilië (bron: Google Maps)

De Nederlandse royals kwamen op het Eolische eiland aan met historische jacht Marala. Dit jacht is meer dan 90 jaar geleden gebouwd in Engeland. Het is volledig gemaakt van staal, bijna 60 meter lang en het biedt plaats aan maximaal 18 passagiers en 13 bemanningsleden. Ondanks de renovatie behoudt het nog steeds de oorspronkelijke stijl uit de jaren 30.

Geschiedenis van de Marala

Het jacht werd oorspronkelijk besteld door Montague Stanley Napier, een Engelse magnaat in luxe auto’s, die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn familiebedrijf omschakelde naar de productie van vliegtuigmotoren.

De Marala werd gebouwd in de scheepswerven van Camper en Nicholson in het Verenigd Koninkrijk. Napier zelf heeft nooit aan boord kunnen gaan, omdat hij overleed voordat het jacht voltooid was. Het werd overgedragen aan Charles Richard Fairey, een luchtvaartmagnaat, die het jacht de Evadne noemde.

Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gaf Charles Fairey Evadne over aan de Royal Navy, de marine van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het jacht – aangepast voor militaire dienst – gestationeerd in de Ierse Zee en later de Bermuda’s.

In 1951, toen de oorlog voorbij was, verslechterde de gezondheidstoestand van Fairey, en besloot hij Evadne te verkopen. Het jacht werd gekocht door R.J. Reynolds junior, een magnaat uit de tabaksindustrie.

In 1953 wisselde het opnieuw van eigenaar en werd eigendom van Arturo Lopez-Willshaw, een telg uit een welvarende Chileense familie van graanexporteurs. Het jacht kreeg opnieuw een nieuwe naam, Gaviota IV (gaviota betekent meeuw in het Spaans).

Panarea (foto: trekandco/Pixabay)

Lopez-Willshaw gebruikte het jacht om de wereld rond te reizen, organiseerde feesten en recepties, en onder zijn gasten bevond zich de beroemde kunstenaar Salvador Dalí. Tijdens deze periode voerde de gerenommeerde Franse architect George Geoffrey een eerste renovatie uit van de gemeenschappelijke ruimtes en enkele hutten.

Na de dood van Lopez-Willshaw werd de Marala gekocht door Robert de Balkany, een vastgoedmagnaat. Onder de illustere gasten bevonden zich koning Juan Carlos van Spanje en Frank Sinatra, die het jacht een maand lang huurde voor een cruise in de Middellandse Zee.

Vandaag de dag blijft het historische jacht Marala een opvallende verschijning op de wateren rond de Eolische eilanden. Met zijn rijke geschiedenis en legendarische gasten aan boord, heeft het jacht een prominente plaats verworven in de maritieme wereld en blijft het een bron van bewondering en fascinatie voor velen.

Het is te huur vanaf € 220.000 per week, exclusief kosten.

Bron: Giornale di Sicilia

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitzicht op Noto

Noto op Sicilië in 5 hoogtepunten

Evert Jaap vertelt over zijn emigratie en zijn liefde voor Italië en Simone (

Groeten uit de Laars deel 7: Evert Jaap en Simone in Vergato