in ,

Nieuw in Italië: de doggybag!

Emigreren naar Italië - elke dag pizza eten
Pizza staat in Italië hooguit eens per week op het menu, maar kan voor sommigen wel net een extra reden zijn om te emigreren (foto: Edward Hendriks)

Wie had dat ooit kunnen voorspellen… Het Italië van de hoge kwaliteit en een zo mogelijk nog grotere trots op deze kwaliteit, probeert vanaf nu een pragmatische aanpak tegen al het eten dat wordt weggegooid. De doggybag!

Blijkbaar verdwijnt in Italië per persoon ongeveer 76 kilo per jaar aan eten. Het overgrote deel van dit afval, dat uiteraard helemaal geen afval is, wordt door restaurants, trattorie en mensa’s weggegooid.

Waarom vragen Italianen niet om een doggybag?

Voorheen was het not done om in Italië om een doggybag te vragen. Volgens de website Tuscan Traveler liggen hieraan 3 redenen ten grondslag.

  1. Ten eerste moet Italiaans eten in de Italiaanse cultuur op bestelling en direct na opdiening worden gegeten. Precies zoals de kok het voor ogen had, op de juiste temperatuur, in de juiste vorm en zeker niet gemengd met andere maaltijdonderdelen.
  2. Ten tweede hoeven de hoeveelheden in Italië niet overvloedig zijn, zoals de mensen in Amerika (en Nederland) wel gewend zijn. ‘Waar voor je geld’ wordt in Italië niet aan de hoeveelheid afgemeten. Als je een lichte eter bent, bestel je gewoon niet een antipasto, een primo, een secondo en een dolce, maar hou je het bij één of twee gangen.
  3. Ten derde zien Italianen de restjes op het bord niet als kliekjes, naar als afval. Er is een verschil. Het getuigt (tot nu toe, in ieder geval) niet van goede manieren om afval mee naar huis te nemen.

doggybag-italie
Doggybag-gemeenschap

In Milaan is een project gestart, met steun van onder andere de slow food-beweging, dat het gebruik van doggybags stimuleert. Elke eetgelegenheid uit heel Italië kan zich gratis opgeven om lid te worden van de ‘doggybag-gemeenschap’ en krijgt dan de doggybags van ecologisch en gerecycled materiaal plus folders om het project uit te leggen aan de klant.

Op de website staat het idee tot in de puntjes beschreven en je vindt er ook een lijst met de eetgelegenheden die meedoen. Het idealistische doel is om zero spreco (nul verspilling) te bereiken.

Een prima initiatief. Wie weet slaat het aan, ook onder de gasten die thuis géén hongerige hond ongeduldig hebben zitten wachten op de thuiskomst van de baasjes, met hun geurige niet-geconsumeerde maaltijden onder de arm.

Of het ook echt gaat werken in het culinaire Italië, zullen we moeten afwachten. Zou jij in Italië om een doggybag vragen om je niet-geconsumeerde etensresten mee te nemen?

Written by Willemijn Lindeboom

Willemijn woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu af en toe op winitalie.com, geeft met veel plezier Italiaanse les - conversatielessen via Skype (www.willemijn.it), maakt websites en helpt wat Nederlandse bedrijven hun producten in Italie te verkopen of kleine problemen op te lossen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé Italiaanse literatuurprijs: de Premio Strega 2015

Met welke camper ga jij naar Italië?