in ,

Recept: bruschetta met pompoen, geitenkaas en rucola

Een lekker hapje voor de herfst: bruschetta met pompoen, geitenkaas en rucola
Een lekker hapje voor de herfst: bruschetta met pompoen, geitenkaas en rucola (foto's: Elisabetta Cascino)

Pompoenen zijn in de herfst volop verkrijgbaar, en dit is dan ook het perfecte moment om deze bruschetta met pompoen, geitenkaas en rucola te maken. Je kunt gewone zachte geitenkaas gebruiken, maar als je een kaasspeciaalzaak in de buurt hebt, kun je misschien kijken of ze ‘robiola’ kaas hebben. Robiola is een heerlijke zachte geitenkaas uit Piemonte, de regio die niet alleen bekend staat om de productie van de beste wijnen, maar ook om zijn vele soorten kazen.

Pompoen is niet alleen lekker maar ook heel erg goed voor je gezondheid. Het zit boordevol antioxidanten, waaronder vitamine A, C, E en foliumzuur. Deze vitaminen ondersteunen je immuunsysteem, bevorderen een gezonde huid en ogen, en kunnen helpen het risico op chronische ziekten te verlagen.

De meest voorkomende soorten, zoals de oranje hokkaido en de flespompoen, zijn volop verkrijgbaar van september tot november. Trakteer jezelf in deze maanden op deze heerlijke bruschetta met pompoen en geitenkaas! Buon appetito!

Ingrediënten voor de bruschetta met pompoen

Voor 6 bruschette

  • 300 gram pompoen (soort naar keuze)
  • takje rozemarijn
  • klein glaasje witte wijn
  • 1 knoflookteen, gepeld en een beetje platgeslagen
  • rustiek brood (liefst iets ouder), ongeveer 3 grote dikke plakken of 6 plakken ciabattabrood
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • een handje rucola
  • balsamicoazijn (om te besprenkelen)
  • extra vergine olijfolie
  • zout en peper
Bruschetta met pompoen

Bereiding van de bruschetta met pompoen

  1. Schil de pompoen (een flespompoen hoef je niet te schillen), verwijder de zaadjes en snijd de pompoen in kleine blokjes van ongeveer 1 tot 1,5 cm.
  2. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en voeg de knoflookteen toe. Bak de knoflook tot deze goudbruin is, maar let op dat hij niet verbrandt.
  3. Voeg de blokjes pompoen en een takje rozemarijn toe aan de pan. Laat de pompoen 5 minuten zachtjes fruiten. Voeg daarna een klein glaasje witte wijn toe en laat nog eens 15 minuten op een zacht vuurtje smoren. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder de knoflook.
  4. Snijd het brood in plakken van ongeveer 1 tot 1,5 cm dik. Snijd de grote dikke plakken brood doormidden om kleinere bruschette te maken.
  5. Rooster het brood op een van de volgende manieren. In de oven: leg de plakken op een bakplaat en besprenkel lichtjes met extra vergine olijfolie. Zet de bakplaat in de oven op 200°C (180°C hetelucht) en rooster de plakken ongeveer 5-7 minuten aan elke kant, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Onder de grill: leg de plakken onder de grill en rooster ze ongeveer 2-3 minuten per kant, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. In de grillpan: verhit een grillpan op middelhoog vuur. Leg de plakken brood in de hete grillpan en rooster ze 1-2 minuten aan elke kant, tot ze mooie grillstrepen hebben.
  6. Besmeer de geroosterde broodjes met een laagje van de zachte geitenkaas. Verdeel de pompoenblokjes erover en voeg wat rucola toe. Besprenkel met extra vergine olijfolie en een paar drupjes balsamicoazijn.

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zicht op San Miniato

San Miniato: het andere Toscane