Gegratineerde venkel is een typisch gerecht uit de Italiaanse keuken en wordt gegeten als bijgerecht. Net als bij elke traditionele bereiding zijn er verschillende versies. In dit recept maken we de gegratineerde venkel zonder bechamelsaus en zonder boter. Een stuk eenvoudiger, lichter en toch zonder in te leveren op smaak! Er zijn maar weinig ingrediënten voor nodig, namelijk venkel, Parmezaanse kaas, een beetje olijfolie en een snufje zout.
Wat is venkel eigenlijk voor een groente?
Venkel is een knolgewas dat behoort tot de schermbloemenfamilie, net zoals selderij, peterselie en dille. Het heeft een kenmerkende anijsachtige smaak en kan zowel rauw (door salades) of gebakken of gekookt worden gegeten.
Venkel staat ook bekend om de medicinale eigenschappen die het bevat en wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele geneeskunde en kruidengeneeskunde over de hele wereld. Om een aantal van die eigenschappen te noemen: zo bevordert venkel de spijsvertering, verminderen de antioxidanten die het bevat ontstekingen in het lichaam en kan verlichtend werken bij keelpijn en bij hoesten.
Dus mocht venkel nog niet voorkomen in jouw keuken, dan is het de moeite waard om ermee te gaan experimenteren. Als je dit bijgerecht voor gegratineerde venkel eenmaal een keer gemaakt hebt, zul je het nog veel vaker op tafel zetten.
Misschien wel met een variatie, want dit gerecht leent zich daar uitstekend voor. Bijvoorbeeld door het toevoegen van een specerij zoals nootmuskaat of zelfs kaneel. Ook kun je ervoor kiezen om andere groenten toe te voegen op de bakplaat, zoals wortel, tomaten of paprika. Het zal hoe dan ook smaken.
Eet smakelijk!
Ingrediënten voor de gegratineerde venkel
Bijgerecht voor 2 personen
- 1 venkel
- 30 gram Parmezaanse kaas
- zout
- extra vergine olijfolie
Bereiding van de gegratineerde venkel
- Begin met het voorbereiden van de venkel door deze te wassen onder koud stromend water. Verwijder eventuele beschadigde buitenste bladeren en snijd de stelen af.
- Snijd de venkel doormidden, van de bovenkant tot aan de onderkant. Leg elke helft met de platte kant naar beneden op een snijplank.
- Snijd de venkel vervolgens in plakken van ongeveer 1 centimeter dikte.
- Breng een kleine pan met water aan de kook. Voeg zout toe en de venkel. Laat ze 4 minuten koken.
- Giet af en laat een beetje afkoelen terwijl je ondertussen de oven voorverwarmd op 180° C. (Als je oven een grillstand heeft, kun je deze ook inschakelen voor een extra knapperige korst op de venkel.)
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel er de venkel over. Besprenkel royaal met extra vergine olijfolie en strooi er de Parmenzaanse kaas overheen.
- Schuif de bakplaat voorzichtig in de voorverwarmde oven en bak de venkel gedurende ongeveer 25 minuten, of tot de plakjes zacht zijn geworden en er een mooie goudbruine korst op is gevormd.
Comments