De narcissen staan weer in bloei, dus het voorjaar is in aantocht. Dat betekent ook dat Pasen steeds dichterbij komt. En zo’n gelegenheid laat je natuurlijk niet voorbij gaan om wat extra lekkers op tafel te zetten. Daarom delen we het recept voor een heerlijk Italiaans paasbrood!
Eigenlijk zou je het hele jaar Italië in huis willen halen, maar sommige gelegenheden lenen zich daar nóg meer voor dan anders. Een daarvan is natuurlijk Kerst, maar ook Pasen is zo’n feestelijke tijd die vraagt om een tafel vol lekker eten en gezelligheid.
Italiaans paasbrood
Een Italiaans paasbrood lijkt een beetje op zijn kerst-tegenhanger, de welbekende panettone. In Italië noemen ze het traditionele brood dat tijdens Pasen gegeten wordt ‘Colomba di Pasqua’. Letterlijk vertaald betekent het ‘paasduif’, naar de ruwe vorm van het traditionele brood. Overigens is lang niet al het paasbrood in deze vorm gebakken.
![Colomba di Pasqua](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2015/04/Colomba-di-Pasqua.jpg)
Ingrediënten voor het paasbrood
Voor het maken van brood heb je aardig wat armkracht nodig, óf een goede keukenmachine met deeghaak. Maar als je deze paaslekkernij eenmaal proeft, weet je dat het de moeite waard was.
Voor Italiaans paasbrood heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram bloem (en wat extra voor je werkblad)
- 1 snufje zout
- 100 gram roomboter
- 1 zakje gist
- 150 ml warm water
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- 150 ml melk (op kamertemperatuur)
- 200 gram bio rozijnen
- 1 schil van citroen (geraspt)
- 1 schil van sinaasappel (geraspt)
- wat poedersuiker om te bestrooien
Bereiding van het paasbrood
- Laat de oven alvast voorverwarmen tot 200 graden.
- Doe de rozijnen in wat warm water en laat 10 minuten wellen. Laat ze daarna drogen op een theedoek. Meng de rozijnen als ze gedroogd zijn met een klein beetje bloem zodat ze niet aan elkaar plakken.
- Pak een mengkom en doe eerst een snuf zout en daarna de bloem erin.
- Meng het water, melk, de gist en de suiker door elkaar en laat dit 5 minuten staan om de gist te laten werken.
- Voeg het gistmengsel toe aan de bloem en zet de mixer met deeghaken aan of kneed met de hand. Kneed ongeveer 3 minuten tot een geheel. Voeg hierna 50 g zachte roomboter stukje voor stukje toe en kneed nog eens 4 minuten.
- Haal het deeg uit de kom en kneed het met de hand nog een paar minuten door.
- Maak van het deeg een bol en leg het terug in de kom. Bedek het met een vochtige theedoek en laat het ongeveer 15 minuten rijzen.
- Doe de rozijnen, citroenrasp en sinaasappelrasp bij het deeg en laat het weer draaien in de keukenmachine tot de vulling goed gemengd is.
- Haal het deeg voorzichtig uit de machine en verdeel het in 3 gelijke delen. Rol voorzichtig 3 stroken van zo’n 35 cm. Vlecht deze stroken aan elkaar en maak er een krans van door het einde en begin aan elkaar te plakken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de krans hierop. In het midden kun je voorzichtig een rvs-ring zetten, zodat er een gat blijft tijdens het bakken. Laat het brood nu 35 minuten rijzen.
- Zet het gerezen brood in de oven en laat in 25 tot 30 minuten afbakken. Als het brood net uit de oven komt, kun je het bestrijken met de laatste 50 gram roomboter en daarna bestrooien met poedersuiker.
Lekkere variaties
In dit paasrecept maken we het brood in de vorm van een krans gemaakt, maar je kunt er natuurlijk ook een rond brood van maken of in de vorm van de originele Italiaanse colomba. Controleer dan wel extra goed of het paasbrood ook in het midden goed gaar is geworden door op de onderkant van het brood te kloppen. Klinkt het hol? Dan is het brood goed.
En houd je erg van noten of wil je wat extra eiwitten in het brood verwerken? Je kunt in dat geval een deel van de rozijnen vervangen door gehakte noten. Dan wordt het brood ook nog rijker van smaak. Ook zijn er natuurlijk nog meer paasrecepten met varianten voor paasbrood. Buon appetito!
Comments