in ,

Recept: pasta alla putanesca

Pasta alla Puttanesca
Een heerlijk en niet al te ingewikkeld voorgerecht (of hoofdgerecht), deze pasta alla puttanesca (foto: Elisabetta Cascino)

Pasta alla puttanesca is een echt Italiaanse klassieker. Wie een woordje Italiaans kent, vraagt zich misschien af waar de naam van dit pastagerecht eigenlijk vandaan komt. De term ‘puttanesca’ komt namelijk van het Italiaanse woord ‘puttana’, wat ‘prostituee‘ betekent.

Volgens de legende werd dit gerecht in het midden van de 20ste eeuw bedacht in de bruisende straten van Napels. Het verhaal gaat dat prostituees dit gerecht snel en gemakkelijk konden bereiden tussen hun klanten door.

Of dit echt de herkomst is van de naam of niet, één ding is zeker: pasta alla puttanesca is inderdaad snel te bereiden!

In Italië wordt pasta traditioneel geserveerd als primo, het eerste gerecht van een Italiaanse maaltijd. Maar je kunt het ook als een volledige maaltijd eten door er een salade of wat gegrilde groenten naast te serveren. Zo heb je een lekkere en vullende maaltijd.

Ingrediënten voor de pasta alla puttanesca

Voorgerecht voor 4 personen

  • 320 gram (volkoren) spaghetti
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 1 blik (400 gram) gepelde tomaten
  • 2 tl kappertjes, uitgelekt
  • 16 kalamata- of taggiasche olijven (zonder pit)
  • 1 klein chilipepertje (gedroogd) of chilipoeder (optioneel)
  • zout en zwarte peper
  • handje verse peterselie of basilicum
  • geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding van de pasta alla puttanesca

  1. Zet alvast een pan met water op het vuur om straks de pasta in te koken. Maak ondertussen de saus.
  1. Hak de knoflook en de ansjovis fijn en snipper de rode ui. Hak de peterselie fijn.
  1. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en ansjovisfilets toe en bak ze kort tot de knoflook geurig is en de ansjovis smelt, in ongeveer 1 à 2 minuten.
  1. Voeg de rode ui toe aan de pan en bak circa 5 minuten tot de ui zacht en doorschijnend is.
  1. Voeg de tomaten toe en plet deze met een pollepel of een vork fijn(er). Voeg na 5 minuten de kappertjes, zwarte olijven en gedroogde rode pepervlokken toe aan de pan. Breng de saus op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en fijngehakte peterselie.
  1. Laat de saus op laag vuur ongeveer 10-15 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen en de saus iets dikker wordt.
  1. Voeg zodra het pastawater kookt zout toe aan het water en kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking. Giet af en bewaar een kopje van het kookwater.
  1. Schenk wat van het bewaarde kookwater toe aan de saus om de saus iets aan te lengen en voeg de gekookte pasta toe aan de pan. Meng goed door elkaar.
  1. Serveer met Parmezaanse kaas. Geniet van je puttanesca-pasta!

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse bestemmingen voor een korte en voordelige vakantie, zoals hier bij de Cilento

9 perfecte bestemmingen voor een goedkope korte vakantie in Italië

€ 65 voor een pizza, maar proef je dat ook?

Italiaanse ondernemer introduceert pizza voor de rijken: ‘Eenvoudige Margherita moet al 17 euro kosten’