Deze heerlijke ricotta cheesecake is gemakkelijk om te maken en bevat ook nog eens een stuk minder calorieën dan een normale cheesecake. Je kunt de cheesecake ook maken zonder de blauwebessentopping, maar persoonlijk vind ik de combinatie van de luchtige ricotta met citroenrasp en de blauwe bessen echt onweerstaanbaar.
Omdat dit dessert is niet extreem zoet is en de citroenrasp zorgt voor een zuurtje, is het perfect om te serveren na een zware maaltijd. Maar eigenlijk kan deze cheesecake altijd wel!
Het beste resultaat krijg je door hem één dag van te voren te maken. Dan heeft de cheesecake genoeg tijd om te koelen en stevig te worden. Ook de bessentopping kun je prima een dag van te voren maken. Dat scheelt weer op de dag zelf als je deze cheesecake aan je gasten serveert.
Uit deze taart haal je ongeveer 6 punten (maar dit hangt natuurlijk ook af van hoe groot je de punten wil hebben 😉 ). Eet smakelijk!
Ingrediënten voor de ricotta cheesecake
Nagerecht voor 6 personen
Ingrediënten
- 3 eieren (middelgroot)
- 80 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 500 gram ricotta
- rasp van 1 (bio) citroen
Voor de topping:
- 250 gram blauwe bessen (mag diepvries zijn)
- 1 el suiker
- sap van een ½ citroen
- water
- 2 tl maïzena
Overige benodigdheden
- Taartvorm met een diameter van 20 cm
Bereiding van de cheesecake
- Verwarm de oven voor op 175° C (hetelucht).
- Meng de ingrediënten in een keukenmachine met klopper of met een handmixer: mix de suiker, vanillesuiker en eieren door elkaar.
- Voeg de ricotta en de citroenrasp toe en mix 10 minuten op medium snelheid (lang mixen maakt de cheesecake lekker luchtig).
- Giet het mengsel in een ingevette taartvorm en bak in circa 45 minuten gaar (de bovenkant kleurt goudbruin).
- Laat de cheesecake volledig afkoelen. Zet de cheesecake minstens 4 uur en het liefst een hele nacht in de koelkast.
Bereiding van de topping
- Voeg de blauwe bessen, suiker en 1 à 2 eetlepels water in een steelpan. Breng dit al roerend aan de kook en laat ± 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Meng de maïzena met een eetlepel water en giet dit bij de bessen.
- Breng nog even kort aan de kook en zet het vuur dan uit. Laat volledig afkoelen.
- Bedek voor het serveren de ricotta cheesecake met de blauwe bessen.
Comments