Torta Caprese is een klassieke Italiaanse lekkernij die zijn oorsprong vindt op het prachtige eiland Capri gelegen langs de zuidoostelijke kust van Italië. De structuur van deze taart doet denken aan een brownie, heerlijk smeuïg en bovendien rijk van smaak.
Het gebruik van amandelmeel in plaats van gewone bloem maakt deze lekkernij glutenvrij en dus geschikt voor mensen met glutenintolerantie. Ook als je geen bakheld bent, is deze taart relatief eenvoudig te maken.
Dus waar wacht je op? Bak die heerlijke torta caprese en laat je in gedachten meenemen naar de zonovergoten kust van Italië!
Ingrediënten voor de torta caprese
Nagerecht voor 8 personen
- 125 gram zachte boter + extra voor het invetten
- een beetje bloem (om de bakvorm te bestuiven)
- 140 gram pure chocolade (70% cacao)
- 100 gram poedersuiker + extra om te bestuiven
- 3 eieren
- 175 gram amandelmeel
- 25 gram blanke hele amandelen
Extra benodigdheden: bakvorm van 22 cm doorsnede + bakpapier
Bereiding van de torta caprese
- Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht) en bekleed de bodem van een ronde bakvorm van 22 cm met bakpapier. Vet de gehele binnenkant van de bakvorm in met boter. Bestuif vervolgens de ingevette bakvorm met een beetje bloem en schud het overtollige bloem eruit.
- Smelt de pure chocolade au bain-marie: breek de chocolade in stukjes en smelt het in een hittebestendige kom boven een pan met zachtjes kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Roer af en toe tot de chocolade volledig gesmolten is. Haal van het vuur en laat het iets afkoelen.
- Klop de boter met de poedersuiker ongeveer 5 minuten met een handmixer of keukenmachine tot een licht en luchtig mengsel.
- Splits de eieren en klop de eiwitten in een aparte kom stijf (dit gaat als laatste bij het beslag!).
- Voeg de eierdooiers toe aan het botermengsel, terwijl je blijft kloppen.
- Voeg de gesmolten chocolade toe aan het mengsel en meng goed door.
- Voeg het amandelmeel toe en meng tot alles goed gecombineerd is.
- Hak de blanke amandelen grof en voeg ze toe aan het beslag. Roer goed door.
- Spatel als laatste de eiwitten luchtig door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
- Bak de torta caprese in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30-35 minuten, of tot de bovenkant stevig aanvoelt en lichtjes terugveert als je erop drukt.
- Laat de cake circa 10 minuten afkoelen in de bakvorm, voordat je hem uit de vorm haalt en volledig laat afkoelen op een rooster.
- Serveer de taart op een groot bord en bestuif met poedersuiker.
Comments