in ,

Recept: vellutata di zucca (Italiaanse pompoensoep)

Lekker voor de herfst: Italiaanse pompoensoep
Lekker voor de herfst: Italiaanse pompoensoep (foto's: Elisabetta Cascino)

Vellutata di zucca, oftewel romige pompoensoep, is een van die typisch Italiaanse gerechten die perfect passen bij de herfst. Waar we in Nederland simpelweg over ‘soep’ praten, maken ze in Italië een onderscheid tussen verschillende soorten soep wat je terugziet in de benamingen.

Een vellutata is bijvoorbeeld een gladde, gepureerde soep, zoals deze vellutata di zucca. Deze verschilt van een minestrone, een stevigere soep vol met groente en bonen, of een zuppa, die vaak wat dunner is en stukjes groenten of andere ingrediënten bevat.

Deze pompoensoep is makkelijk te maken en ideaal om je lekker aan op te warmen op een koude dag. De krokante croutons maken het helemaal af, die geven de soep net dat beetje extra bite. De hoeveelheden in dit recept zijn voldoende voor 4 personen als simpele maaltijd of voor 6 tot 8 personen als je het als voorgerecht serveert. Buon appetito!

Ingrediënten voor de pompoensoep

Voorgerecht voor 6 tot 8 personen of hoofdgerecht voor 4 personen

  • 1 kg pompoen
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 takje rozemarijn
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper
  • 100 ml crème fraîche of Griekse yoghurt
  • ½ citroen (optioneel, voor extra smaak)

Voor de croutons

  • 2 à 3 sneetjes oud brood
  • extra vergine olijfolie
  • zout
  • gedroogde oregano

Bereiding van de pompoensoep

  1. Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de prei in dunne ringen en was deze om al het zand te verwijderen. Hak de knoflook fijn.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de prei en knoflook toe en bak deze op een rustig vuur totdat ze zacht zijn.
  3. Voeg de pompoenblokjes een een flinke snuf nootmuskaat toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee.
  4. Giet de groentebouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten sudderen totdat de pompoen helemaal gaar is.
  5. Haal het takje rozemarijn uit de pan en voeg ongeveer de helft van de crème fraîche toe (de andere helft schep je bij het serveren in iedere kom).
  6. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie. Voeg een kneep citroensap toe. Proef de soep en breng zo nodig verder op smaak met extra citroensap, zout, peper, nootmuskaat. Voeg eventueel extra water toe, afhankelijk van hoe dik je de soep wilt hebben.
  7. Voor de croutons snijd je 2 à 3 sneetjes oud brood in kleine blokjes. Meng de broodblokjes met een scheut extra vierge olijfolie, een snufje zout, en een beetje gedroogde oregano. Verspreid de blokjes op een bakplaat en rooster ze ongeveer 10 à 15 minuten in een oven van 200°C (180°C hetelucht) totdat ze goudbruin en krokant zijn. Let op dat ze niet verbranden, want het kan snel gaan. Je kunt de blokjes brood ook krokant bakken in een koekenpan.
  8. Schep bij het serveren een lepel crème fraîche bovenop elke kom soep en een flinke draai peper.
  9. Garneer de soep met de zelfgemaakte croutons en eventueel een scheutje extra vergine olijfolie voor extra smaak.

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cimitero Monumentale di Milano

Het Cimitero Monumentale van Milaan: een museum van de doden

Emily in Paris Solitano

Bestaat het idyllische dorpje Solitano uit Emily in Paris echt?