Je kent het wel, je ziet ze op straat druk staan te gebaren, ze verheffen hun stem en houden elkaar vast bij de arm. Je kijkt om je heen. Is dit normaal? Moet je er misschien naartoe gaan om te vragen of je kunt helpen? Moet je de politie inschakelen? De ruzie lijkt zich te verergeren, maar dan opeens barsten ze uit in gelach. Je haalt opgelucht adem. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.
Geruzie in de politiek
Wat voor de Italianen op straat geldt, geldt ook voor het Italiaanse parlement. Allemaal kennen we de filmpjes waarin de een de ander aanvliegt. Wij verwonderen ons daarover. We kunnen het ons niet voorstellen dat Buma van het CDA over de blauwe stoelen en bankjes in de Tweede Kamer naar Irrgang van de SP zou klimmen om hem vervolgens een vuistslag te verkopen. Gewoon omdat hij hem interrumpeert in het debat of een slecht gefundeerde mening geeft. Of gewoon een andere mening heeft en simpelweg niet serieus genomen wordt als politicus.
Op televisie
Je ziet het ook op televisie bij een Italiaans praatprogramma. De gasten laten elkaar niet uitpraten, er wordt druk gedaan en ze lijken elkaar voor het leven te beledigen. Gasten staan op van hun stoelen, wijzen naar de ander terwijl ze schreeuwen of ze lopen weg uit de studio. De gastvrouw van de talkshow komt er maar niet tussen, hoe vaak ze haar gasten ook tot orde probeert te manen.
Vittorio Sgarbi
Iemand die vaak voor dergelijke shows wordt gevraagd is Vittorio Sgarbi, van oorsprong een kunsthistoricus, maar hij is ook politicus geweest. Hij heeft overal een mening over en meent zelf: dat is de enige juiste! Met hem in de show heb je gegarandeerd discussie en ophef, iets wat het natuurlijk altijd goed doet op tv. Daarom wordt hij ook regelmatig uitgenodigd. (De Italiaanse Peter R. de Vries, zou je kunnen zeggen, red.)
YouTube staat vol met filmpjes waarin hij vreselijk boos is, kwaad wegloopt en een ander de huid vol scheldt. Zoek maar eens op Vittorio Sgarbi, met als extra zoekterm litigi, oftewel ‘ruzie’. Of bekijk het filmpje boven deze column. Goeie manier ook om aan je Italiaanse scheldwoordenvocabulaire te werken.
Donker steegje
De manier waarop Sgarbi tekeergaat is zo heftig dat ik bang zou zijn als ik hem ’s avonds op straat in een donker steegje in Utrecht tegen zou komen. Een Nederlands kind zou blijvende traumatische schade oplopen. Een oma uit Hellevoetsluis zou in huilen uitbarsten, een sociaal werkster uit Tilburg zou spontaan een resocialisatieplan gaan schrijven.
![Vittorio Sgarbi](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2014/11/Vittorio-Sgarbi.jpg)
Waarom lijken Italianen te ruziën?
Waarom doen Italianen dit? Het helpt om het eens van de andere kant te bekijken. Voor een Italiaan lijkt een Nederlander helemaal niet begaan met zijn argumenten wanneer hij discussieert. Wij lijken voor hem geen hart voor de zaak te hebben.
Een Italiaan laat zijn betrokkenheid bij een onderwerp zien door middel van gebaren en stemverheffing. Het is waar: Vittorio Sgarbi is een uitschieter in deze categorie. Maar er zijn vele Italianen die dit prachtig vinden, die hem helemaal begrijpen en misschien ook wel om deze redenen op hem hebben gestemd.
Geen zorgen!
Zie je een groep ruziënde Italianen op straat en lijkt het er nogal verhit aan toe te gaan? Maak je niet zo snel zorgen. Grote kans dat het vrienden zijn die met veel hartstocht hun argumenten in de discussie kracht bijzetten.
Comments