De aubergine is geliefd in de Italiaanse keuken. Is het niet als melanzane alla parmiagana dan wel voor de pasta alla norma, waarbij de aubergine schittert in een tomatensaus. Toch zijn die donkerpaarse knotsen niet de enige soort ‘auber’ die er zijn. En omdat een mens nu eenmaal wel eens toe is aan wat vernieuwing in de keuken bundelden wij 10 ‘nieuwe’ aubergines. Voor je volgende (Italiaanse) gerechten!

Inhoudsopgave
De Amerikaanse aubergine

Dit is de aubergine die we allemaal kennen. Hij is degene die ervoor heeft gezorgd dat we de aubergine-emoji nooit meer kunnen sturen naar een wildvreemde als de oogst binnen is. Dit is de aubergine die wordt gebruikt in de meeste Italiaanse gerechten en zoals-ie in de supermarkt ligt. Het lichtgroene hoedje op de donkerpaarse buitenkant. Lichtgroen / bijna beige van binnen met soms wat pitjes. De buitenkant stug, de binnenkant (zeker als je ‘m verwarmt) lekker klef en bijna een sausje. Niet spannend, wel lekker.
De Italiaanse aubergine
Jaha, en hier komt het verschil. Want hoewel de Italiaanse aubergine er precies zo uitziet als de Amerikaanse is er een wel degelijk verschil. Hij is kleiner! En gelukkig gaat het bij deze aubergines niet om wie de grootste heeft, maar wie de lekkerste heeft. En dan wint Italië.

Want, zoals de Italianen zeggen ‘het hoeft niet groot’. Courgettes, kleiner. Aubergines, kleiner. Alles kleiner, behalve de paprika’s. Enfin: de Italiaanse aubergine is niet alleen kleiner wat een voordeel is, het vruchtvlees houdt daardoor ook beter stand als je ‘m grilt, kookt of verwarmt. Dit is dus dé perfecte aubergine voor jouw melanzane alla parmigiana. Onthoud dat goed!
De Chinese aubergine
In de wedstrijd wie de kleinste aubergine heeft, zou de Chinese aubergine helemaal niet ten tonele hoeven te komen. Dit kleine mini aubergine’tje is namelijk net een paarse sperzieboon. De buitenkant varieert van lila tot donkerpaars en hij is zoeter dan normaal.

Dit is de aubergine die je bereid voor mensen die zeggen niet van aubergines te houden. Je kunt ze in hun geheel grillen in een wokje of door een pasta, maar zoek vooral een spannend Chinees receptje waar de Chinese aubergine goed tot z’n recht komt. Of maak een pasta alla norma met een twist.
De Sprookjes-aubergine
Deze kleine auberginetjes zijn petite, lang en slank met een gezellig paars wit gestreept jasje wat ze lekker funky maakt. En omdat ze er al zo feestelijk uitzien hoef je er niet veel aan te doen om deze aubergines lekker te maken. Een beetje olie en ze grillen in je loeihete pan is al genoeg.

Als je iets langer de tijd hebt kun je ze roosteren met venkel en eten met ansjovis en eventueel een citroenspaghetti. Maar ja, zo maak je een hoop stront nog lekker zou mijn opa zeggen.
De Indiase aubergine
De Indiase aubergine is echt de kleinste aubergine die er is in auberginevorm. Veel ‘auber’ in één zin. Hij is klein en rond en heeft een dieppaarse kleur. Op de markt zie je ze vaak liggen als baby-aubergines en dat is net zo schattig als ze zijn. Het lijken namelijk echt baby’tjes van de Amerikaanse aubergine.

Als ze uitgegroeid zijn, zijn ze nog steeds klein. Ongeveer de grootte van een groot ei. Dit maakt de aubergine perfect om ze in hun geheel te koken. Rooster ze met een heerlijk bouquet aan Italiaanse smaakmakers zoals rozemarijn, salie, venkelgras en oregano.
Frituur ze in hun geheel in de pan of laat ze lekker eventjes sudderen. Serveer ze eventueel ín een opgeklopte ricotta, maar je kunt ze ook gewoon sec serveren. Maar niet de kruiden vergeten. Anders wordt het saai, en saai eten daar houdt niemand van.
De Graffiti-aubergine
Deze aubergines ben je vast wel eens tegen gekomen. De graffiti-aubergine is namelijk het kleine bolletje met het gezellige paars-wit gestreepte jasje. Deze aubergine doet zijn naam dus echt eer aan. Hij is kunstzinnig én smaakvol.

Als je ‘m bereidt wordt-ie ietwat zoetig en heerlijk romig. Grill ze tot ze ‘gaar’ zijn, snijd ‘m door midden en lepel de aubergine uit met focaccia en eventueel een pesto’tje erbij. Super simpel, maar vooral superlekker. Ideaal borrelvoer.
De Japanse aubergine
De Japanse aubergine wordt vaak ten onrechte verward met de Chinese aubergine. Daarom noemt men deze twee varianten aubergine ook vaak de ‘Aziatische’ aubergine. Maar dat is natuurlijk gemakkelijk en zou ’t zelfde zijn als wanneer je alle Italiaanse kaas schaart onder Italiaanse kaas omdat je te beroerd bent je te verdiepen in het land. Exact: onzin dus.

Dus let op: de Japanse aubergine lijkt erg op de Chinese variant maar is een stuk donkerder paars van kleur! Ook is hij korter dan zijn Chinese broertje en heeft ‘ie meestal geen groen hoedje op maar is dat ook paars. Wel is de bereiding hetzelfde aan te raden als bij de Chinese. Varieer eens met een pasta alla norma op Aziatische wijze, of maak een caprese met Japanse aubergine. Alles kan omdat ’t zo’n allemansvriend is.
De Thaise aubergine
Ja, nu wordt het leuk. Want deze Thaise aubergine lijkt in de verse verte niet op de aubergine zoals we ‘m kennen. Eerder op een klein groen appeltje. Deze Thaise aubergines zijn dan ook lastig te vinden, maar áls je ze vindt: inslaan. Ze zijn namelijk heerlijk. Lekker knapperig en mild. Ze worden daarom ook vaak rauw gegeten.

En nu kunnen we ons dat niet voorstellen om een hap in een rauwe aubergine te zetten, maar bij die Thaise variant willen we dat nog best eens proberen. Maar ‘m combineren met de Italiaanse keuken? In een frisse pastasalade misschien. Toegegeven: dan maken we het wel heel bont.
De Witte aubergine
De Witte aubergine lijkt op de aubergine zoals wij ‘m kennen, maar is dan alleen wit in plaats van donkerpaars. Verder is ‘ie in bijna elk opzicht hetzelfde als de Amerikaanse of de Italiaanse aubergine.

Hij is misschien iets milder, maar verder kun je deze aubergine in elk aubergine recept gebruiken. Het is ten slotte jouw aubergine-feessie.
Welke aubergine heb jij graag thuis in de fruitschaal liggen?
Comments