Italië is een groot land. Zelfs als je alleen maar binnen één regio (zoals bijvoorbeeld Toscane) blijft, zijn de afstanden aanzienlijk. Het is handig als je een auto hebt om alle bezienswaardigheden te bekijken. Maar niet altijd zul je met je eigen auto naar Italië kunnen reizen. Misschien kies je ook liever wel voor het vliegtuig. Het is dan handig om een auto te huren. Hieronder geven we je wat meer informatie over een auto huren in Italië. Onze complete gids mét alle informatie over autohuur in Italië is geüpdatet voor het jaar 2018.

Inhoud autoverhuurgids Italië

Klik hieronder op een kop om direct naar dat onderwerp op deze pagina te gaan.

Autoverhuur in Italië

Je auto huren in Italië

Auto huren op Sicilië

Auto huren op Sardinië

Auto huren zonder creditcard

Auto huren leeftijd

Cabrio huren in Italië

Tips autohuur Italië

Kosten autohuur Italië

Vergelijken autohuur Italië

Goedkope autohuur Italië

auto huren italie

Autoverhuur Italië: een van de favoriete landen

Italië is dan ook een van de favoriete landen voor autoverhuur. Autohuur in Italië gebeurt vaak in combinatie met een vliegreis. De zogenoemde fly & drive. Je vliegt dan op Milaan, Florence, Napels, Pisa, Rome, Bari of een andere populaire bestemming en je huurt ter plekke een auto. Dat is ideaal, want je bent dan snel op je plek van bestemming en je vakantie begint meteen. Het is in Italië vaak aan te raden om een auto te huren. De afstanden zijn er vaak groot en de mogelijkheden voor openbaar vervoer zijn er niet zo groot als hier. Logischerwijs zijn er op alle luchthavens en in vrijwel alle steden van enige omgang autoverhuurders te vinden.

Je auto huren in Italië

Vroeger reden veel Nederlanders en Belgen vaak zelf naar Italië. En nog steeds gebeurt dat redelijk vaak, maar er zijn nu ook veel mensen die het vliegtuig pakken. De afgelopen jaren zijn vluchten goedkoper geworden en ook goedkope autohuur is door de grote concurrentie binnen handbereik. Bovendien: je bent dan zó op je plek van bestemming. Maximaal zo’n 2,5 uur vliegen en je zit al in je Italiaanse huurauto in het Toscaanse Pisa, op Sicilië of Sardinië! Heerlijk, toch?

Op veel interessante Italiaanse steden is tegenwoordig rechtstreeks ook met een low-budgetmaatschappij te vliegen. Zo heeft Trapani op Sicilië op dit moment een enorme opleving, omdat Ryanair er nu rechtstreeks op vliegt. Dat betekent ook goede handel voor de autoverhuurders op en rond de luchthaven.

Auto huren op Sicilië

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee. Je staat er misschien niet zo bij stil, maar Sicilië heeft ongeveer de grootte van België. Als je naar Sicilië gaat wil je natuurlijk naar de mooie kust, naar het ruige binnenland, mooie plaatsen bezoeken en misschien ook wel de Etna op. Er is enorm veel te zien en te doen op Sicilië, maar de afstanden zijn groot en het openbaar vervoer is niet bepaald geweldig.

Op Sicilië zijn de afstanden groot: je hebt er een huurauto nodig
Op Sicilië zijn de afstanden groot: je hebt er een huurauto nodig (bron: Via Michelin)

Een huurauto op Sicilië is bijna een must als je wat van dit grote eiland wilt zien. Gelukkig is het heel makkelijk om een auto te huren op de luchthavens van Palermo, Catania en Trapani. Vanuit die plekken rijd je comfortabel naar je vakantiebestemming op het eiland en vervolgens naar alle mooie bezienswaardigheden die op Sicilië te vinden zijn.

Auto huren op Sardinië

Sardinië is het op een na grootste eiland in de Middellandse Zee. Wat voor Sicilië geldt, geldt dan ook voor Sardinië. Misschien nog wel meer, want er is eigenlijk geen alternatief om Sardinië te verkennen. Of het moet de Vespa zijn!

Met een huurauto kun je Sardinië zorgeloos verkennen, Bezoek de mooiste stranden en dorpjes en ga er mee de bergen in om het binnenland te ontdekken. Aanraders zijn de hoofdstad Cagliari met haar prachtige haven. In het noorden van het eiland vind je de mooiste stranden aan de Costa Smeralda. Bij Alghero vind je de grotten van Neptunes met hun bijzondere en grillige stalagmieten en stalactieten.

Sardinië ontdek je met een huurauto
Sardinië ontdek je met een huurauto (bron: Via Michelin)

Een huurauto op Sardinië regel je makkelijk vanuit Nederland. Dan staat je huurauto voor je klaar wanneer je aankomt en weet je zeker dat alles goed geregeld is. Bovendien is het goedkope dan wanneer je ter plekke een auto wilt huren.

Auto huren zonder creditcard?Auto huren Italië zonder creditcard

Wil je een auto huren in Italië zonder creditcard? Dat is lastig. Je zult dan in de meeste gevallen een waarborgsom moeten betalen, als het überhaupt al mogelijk is zonder creditcard. Zo’n waarborg wordt normaal gesproken gereserveerd op je creditcard (en alleen aangesproken als je daadwerkelijk iets moet betalen).

Sommige autoverhuurders bieden wel de optie op de waarborg van je over te nemen. Voor een aantal locaties biedt Sunny Cars dit bijvoorbeeld aan. Ze noemen dat het ‘Geen Waarborg Pakket’. Deze optie is echter op dit moment nog niet beschikbaar voor verhuurlocaties in Italië. Voorlopig zul je dus nog steeds je auto in Italië met een creditcard moeten huren. Het alternatief is dat je een waarborgsom betaalt.

Let er dus goed op dat je tijdig een creditcard aanvraagt, als je die nog niet hebt. Een creditcard is in Italië ook reuzehandig om bij tolpoortjes te betalen (je kunt dan sneller doorrijden) en bij hotels of restaurants af te rekenen. Veel mensen lopen hiertegenaan, omdat ze de boeking van hun huurauto in Italië gewoon via iDeal hebben afgerekend en er daarna niet meer bij stil hebben gestaan dat ze ter plekke nog steeds die creditcard moeten kunnen overleggen.

Auto huren Italië leeftijd

In de regel kun je in Italië vanaf de leeftijd van 18 jaar een auto huren. De minimale leeftijd kan echter wisselen per aanbieder van huurauto’s én per categorie auto. Je doet er goed aan om dit bij het boeken van je huurauto goed te bestuderen. Je moet in ieder geval minimaal een jaar in bezit te zijn van een rijbewijs. Bij jonge bestuurders onder de 25 jaar kan een toeslag gelden. Hetzelfde geldt voor de maximale leeftijd om in Italië een auto te huren. Soms is er een maximum leeftijd van 75 of 80 jaar, soms is er geen enkele leeftijdsbeperking. Car rental brokers hebben geen invloed op de regelingen die autoverhuurbedrijven opstellen ten aanzien van minimale of maximale leeftijden.

Cabrio huren Italië

Wil je een cabrio huren in Italië? Goed idee, lekker door die groene Toscaanse heuvels zoeven met de zon op je hoofd en je haren in de wind. Of wat dacht je van zo’n fantastische kronkelige kustroute, waarbij je de zilte lucht van de zee ruikt? Da’s nog eens la dolce vita! In een cabriolet maak je Italië veel intenser mee dan in een gewone huurauto. Trakteer jezelf daarom gerust eens op de luxe van een cabrio in Italië. Gelukkig is het heel goed mogelijk om een cabrio te huren. Maar als je er zeker van wilt zijn dat je een cabrio in jouw klasse kunt huren, kun je er natuurlijk maar beter op tijd bij zijn. Als het lekkere weer eenmaal is begonnen, dan wil iedereen natuurlijk wel een cabrio huren. Natuurlijk betaal je wel een (flinke) toeslag voor een cabrio.

auto huren italie cabrio huren italie
Cabrio huren Italië? Een goed idee! Zo maak je een keuze bij Sunny Cars

De tarieven voor cabrio’s kun je goed vergelijken via een zogenoemde autoverhuurbroker als Sunny Cars. Als je eenmaal de data en je bestemming in Italië hebt gekozen, kun je bij ‘autotype’ cabrio aanvinken, waardoor het autoaanbod gefilterd wordt met de beschikbare cabriolets. Je kunt voorbeelden zien van de cabrio’s in de beschikbare klassen. Je kunt meestal niet een specifieke auto kiezen.

9 tips autohuur in Italië

Waar moet je op letten als je een auto in Italië gaat huren? Hieronder hebben we de belangrijkste tips voor autohuur Italië voor je verzameld. Lees ze goed en doe er je voordeel mee!

1. Thuis al je auto huren

Het verdient aanbeveling om je auto vooraf al in Nederland of België te huren. In Italië zelf kan het ook, maar je bent dan vrijwel altijd duurder uit. Bovendien heb je thuis meer mogelijkheden om op je gemak autoverhuurders te vergelijken. Als je rechtstreeks bij een autoverhuurbedrijf wilt huren, dan hebben we zelf goede ervaringen met het Amerikaanse bedrijf Alamo.auto huren italie alamo

Je kunt ook een zogeheten ‘broker’ als CarDelMar of Sunny Cars proberen. Deze partijen hebben zelf geen huurauto’s, maar zoeken in de voorraden van autoverhuurbedrijven. Via de brokers krijg je een flinke korting, omdat zij op grote schaal auto’s reserveren tegen een veel lager tarief dan particulieren dat kunnen doen. Ook bieden zijn meestal een all-in tarief voor autohuur, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Dit is bijvoorbeeld bij Sunny Cars inbegrepen in de huursom:

  • Ongelimiteerde kilometers
  • (Extra) WA-dekking van € 7,5 miljoen
  • Schadeverzekering (CDW)
  • Diefstalverzekering (TP)
  • Terugbetaling eigen risico
  • Dekking glas-banden-bodem-dakschades
  • 24/7 Nederlandstalig noodnummer

2. Vroeg reserveren bespaart kosten

Ga je in het hoogseizoen naar Italië? Dan is er veel vraag naar huurauto’s en betaal je vaak hogere tarieven. We snappen goed dat je het hoogseizoen soms niet kunt vermijden. Een goede tip is om je huurauto dan zo snel mogelijk vast te leggen. Als je op tijd je huurauto in Italië reserveert, heb je de meeste keuze en voorkom je dat de prijzen op een later moment stijgen. Ook de keuze wordt vlak voor het hoogseizoen een stuk kleiner. Bij sommige autoverhuurders of rental brokers kun je kosteloos annuleren.

3. Verzekeringen autohuur

Thuis kun je ook alvast op je gemak de verzekeringen kiezen die je bij je auto wilt boeken. Je kunt je eigen risico op schade bijvoorbeeld afkopen en eventueel een extra verzekering bij boeken. Laat je terplekke geen extra verzekeringen meer aansmeren, dat kost vaak te veel geld.

4. Met de shuttle naar de autohuur?

Waar je ook op moeten letten, is waar de huurauto staat. Sommige low-budget autoverhuurders hebben hun auto’s ver van de luchthaven staan. Je moet dan eerst met een pendelbus naar de verhuurlocatie. Geen pretje als je er net een vliegreis op hebt zitten. Je wilt dan gewoon snel met je spullen in je Italiaanse huurauto stappen. Het is meestal ook goed mogelijk om direct op de luchthaven een huurauto te krijgen. De grote, bekende autohuurbedrijven als Hertz, Avis en Budget zitten vrijwel altijd op de luchthaven zelf. Je kunt ook via een car rental broker boeken bij zo’n A-merk zonder dat je er een A-prijs voor betaalt.

5. Let op je documenten

In Italië zijn ook lokale verhuurders actief. Een bekende partij is bijvoorbeeld Maggiore. Het is ook prima om daar een huurauto te boeken. Let er altijd op dat je de vouchers, je rijbewijs en eventuele andere benodigde papieren meeneemt. Dat voorkomt gedoe aan het loket. Wil je meerdere bestuurders, dan zul je dat ook aan moeten geven. Je betaalt daar dan ook een extra tarief voor. Hou er ook rekening mee dat je een toeslag moet betalen voor jonge bestuurders. Dat zijn dan vaak bestuurders die onder de 25 jaar zijn.

6. Brandstofregeling autohuur

Waar je extra op moet letten is de regeling rond de brandstof. Het beste kun je kiezen voor een regeling waarbij je de auto weer met een volle tank af moet leveren. Dan kun je in de buurt van de luchthaven ergens voordelig tanken. Laat je de huurauto in Italië aftanken door het verhuurbedrijf zelf, dan betaal je altijd een forse toeslag. Let er ook op dat je niet met extra kosten wordt geconfronteerd als je boven een bepaald kilometrage uitkomt. Het beste is om te kiezen voor ongelimiteerde kilometers. Dat geeft je tijdens je vakantie de meeste vrijheid. En de afstanden die je rijdt zijn vrijwel altijd langer dan je vooraf denkt.

brandstofregeling bij autohuur

7. Kies voor compact

Je moet vooraf ook een keuze maken voor de klasse van je auto. Belangrijk is hoeveel mensen er meegaan en hoeveel bagage je kwijt moet kunnen. Kies liever niet voor een grote auto. Dat is in de eerste plaats duur en in de tweede plaats soms lastig met parkeren in drukke steden of hij het manoeuvreren in nauwe Italiaanse dorpsstraatjes. Let op: je boekt een huurauto in Italië vrijwel altijd op klasse. In het voorbeeld staat er dan misschien een mooie Alfa Romeo Giulietta. In de praktijk krijg je dan vaak een ‘gewone’ Peugeot of Renault mee. Overigens zijn de meeste compacte huurauto’s van verhuurbedrijven in Italië wel van Italiaanse makelij. De kans is dus groot dat je een Fiat Panda of een Fiat Bravo meekrijgt.

8. Navigatie in je huurauto

Navigatie in je huurauto is meestal wel handig als je in een voor jou onbekend gebied bent. Je kunt geluk hebben dat je auto is uitgerust met navigatie, zonder dat je daarvoor betaald hebt. Dat is ons regelmatig overkomen. In steeds meer moderne auto’s is standaard navigatie ingebouwd en bij de gerenommeerde verhuurbedrijven is je huurauto nooit ouder dan een paar jaar. Reken er echter niet op dat je navigatie hebt, als je die niet specifiek bestelt. Uiteraard kost je dat een paar euro extra per dag. Daarom kun je er ook voor kiezen om een eigen navigatiesysteem voor in je Italiaanse huurauto mee te nemen. Of download van tevoren een app waarmee je offline kunt navigeren op je smartphone.

9. Let op eventuele schade aan je huurauto

Ga je de huurauto in Italië ophalen, loop er dan eerst eens rustig omheen. Bekijk eventuele schade aan de spatborden, banden en voorruit goed. Wat is de staat van de auto en wat staat daarover op het huurcontract? Neem er geen genoegen mee als de auto beschadigd is en op het huurcontract staat dat de huurauto schadevrij is. Het is even lastig, maar ga terug naar het loket en laat op het contract vermelden dat de auto beschadigd is. Dat kan later veel gedoe voorkomen. Maak zo nodig ook vooraf foto’s van de schade aan jouw huurauto.

10. Autohuur Italië zonder eigen risico

De meeste mensen vinden het een prettig idee om geen eigen risico te moeten betalen als ze onverhoopt schade rijden met hun huurauto. Bij de meeste autoverhuurders kun je het bedrag van het eigen risico afkopen of in ieder geval lager maken door wat extra te betalen.

Bij sommige autoverhuurbrokers (zoals Sunny Cars) is het eigen risico meestal standaard al afgekocht. Je betaalt een all-in tarief voor autohuur zonder eigen risico. Het kan zijn dat een verhuurder ter plekke wél een eigen risico hanteert. Bij schade zul je dit eigen risico dan voor moeten schieten, maar je krijgt het dan wel zo snel mogelijk terug op je bankrekening.

In de meeste gevallen kun je er dus voor je eigen gemoedsrust maar beter voor zorgen dat je het eigen risico hebt afgekocht. Dan heb je verder nergens meer omkijken naar.

huurauto italie

Kosten autohuur Italië

Wat kost dat dan, een auto huren in Italië? Dat hangt natuurlijk van een aantal zaken af. Vooral van het seizoen waarin je een auto wilt huren, van de klasse waarin je een auto wilt huren en op welke luchthaven (of andere plek) je een auto wilt huren. Globaal moet je rekenen op tarieven tussen de 20 en de 50 euro per dag voor een auto in de compacte/economy klasse. Dat is zeg maar een Volkswagen Polo. Budget voor benzine moet je apart incalculeren.

Vergelijken van autoverhuur in Italië

Wil je een Italiaanse roadtrip doen? In je auto te stappen met je reisgenoten om te gaan en staan waar en wanneer jullie willen? Duizend kilometer afzakken langs de laars? Veel plekken ontdekken? Slapen in agriturismi op het platteland? Dan is een auto huren in Italië ideaal. Hou wel de aanbiedingen van de verschillende autoverhuurbedrijven goed in de gaten! En weet dat lang niet altijd de prijs die je geboden wordt tijdens het boeken van je vlucht, ook de laagste is die je kunt vinden. Zoek daarom apart naar mooie aanbiedingen voor autohuur op jouw bestemming. Boek wel vóór vertrek: ter plaatse een auto huren in Italië is veel duurder.

Goedkoop een auto huren in Italië

Via een partij als Sunny Cars of CarDelMar.nl vind je makkelijk de goedkoopste huurauto’s in Italië. Even vergelijken en je hebt zo een mooie aanbieding te pakken. Tegelijkertijd weet je bij deze partijen dat het goed zit en dat je niet op de een of de andere manier een poot uit wordt gedraaid.

Conclusie: voor de juiste huurauto in Italië, is het niet altijd verstandig de goedkoopste te nemen. Je moet letten op de bijkomende kosten, de eventuele pendel op de luchthaven, het tankbeleid en de eventuele kosten voor de afkoop van het eigen risico. Dat eigen risico kan al snel 1.000 euro bedragen bij schade. En je weet: een schade is zó opgelopen. Heb je een auto gevonden, lees dan altijd goed de voorwaarden van de verhuurder. Dan ga je zo veel prettiger op reis!