In de zomer naar Toscane voor lekker eten en cultuur

Dus jij bent je aan het oriënteren op een rondreis door Toscane? Gelijk heb je. Toscane is een van de mooiste regio’s van Italië met een aantal wereldberoemde kunstschatten. Wil je weten wat je niet mag missen of wat de ultieme tips van de DitIsItalie-redactie voor Toscane zijn? Lees dan het uitgebreide artikel over rondreizen door Toscane op deze pagina. Heb je daarna nog vragen? Stel ze dan gerust op het Italië Forum of stuur ons een mailtje. We helpen Toscane-liefhebbers graag op weg!

Zie je jezelf al rijden door het Toscaanse landschap?
Zie je jezelf al rijden door het Toscaanse landschap? (foto: Pxhere)

Over Toscane

Toscane is een grote regio met een oppervlakte van 22.987 km². Dat is ruwweg de helft van Nederland. Daarmee is Toscane de vijfde regio van Italië. In het noorden grenst Toscane grenst aan de gewesten Ligurië en Emilia-Romagna, in het oosten aan Umbrië, in het zuiden aan Lazio (Latium) en in het westen aan de Tyrreense Zee. Voor de kust van Toscane ligt de Toscaanse Archipel met 7 eilanden, waarvan Elba het grootste en bekendste is. De andere eilanden zijn Gorgona, Pianosa, Giannutri, Giglio, Montecristo en Capraia.

De provincies van Toscane op de kaart
De provincies van Toscane op de kaart (bron: Wikimedia)

Livorno en Pisa zijn de provincies aan de kust van Toscane. waar je zowel zandstranden bij Viareggio als rots- en kiezelstranden vindt. Vanaf de kust bij Livorno is het maar een klein stukje met de veerboot naar Elba. Je kunt vanaf hier en vanaf andere plaatsen aan de kust veerboten naar de eilanden uit de Toscaanse Archipel nemen.

Het noordelijk deel van Toscane bestaat uit de provincies Massa-Carrara, Lucca, Pistoia en Prato. Je vindt hier bosgebieden en groene heuvels met cipressen. Ook vind je hier een aantal schitterende kunststeden. Doe zeker Lucca en Pistoia aan. Lucca is geheel ommuurd en heeft een geweldig plein dat op een voormalig amfitheater is gebouwd  Pistoia is net zo mooi als Florence, maar dan in het klein.

Het oosten van Toscane wordt gevormd door de provincies Florence en Arezzo. Hier ligt onder meer de Chianti-streek die beroemd is om haar wijnen en olijfolie. Het heuvellandschap is kleurrijk met eindeloze wijngaarden en olijfgaarden, afgewisseld met kastelen, kloosters en boerderijen. Wijn proeven kan hier overal!

Het zuiden van Toscane is het meest populair onder de Toscaners zelf. Hier vind je prachtige glooiende heuvels zoals de Val d’Orcia!, de mooiste thermale baden ongerepte kust. De belangrijkste provincie in het zuiden is Siena, waar geschiedenis, kunst en cultuur samenkomen.

Tips voor je rondreis Toscane

Een aantal van de beste tips voor je eerste rondreis door Toscane gaan ook op voor je eerste keer in Italië. Voor jouw gemak halen we de belangrijkste tips hier nog even aan:

Plan niet te veel op één dag

Tuurlijk wil je veel zien, maar je moet tijdens je rondreis door Toscane juist genieten van la dolce vita. Jouw trip door Toscane plan je al gauw te vol. Hou er rekening mee dat de afstanden groot zijn en dat je lang niet overal van de snelweg gebruik kunt maken. En je wilt ook niet alleen maar in de auto zitten.

Loop eens een zijstraatje in

Natuurlijk moet je die Scheve Toren van Pisa gezien hebben. Maar het échte Italië vind je vaak net even om de hoek. Dus even dat zijstraatje inlopen en je ziet wat de rest van de toeristen niet ziet.

Plof niet neer op het eerste het beste terras

Grote kans dat je in een toeristenfuik belandt. Geen probleem natuurlijk als je extra wilt betalen voor minder kwaliteit omdat je nu eenmaal op die superpopulaire plek zit, maar anders kun je beter even dat zijstraatje inlopen. Het eten is er lekkerder en de service beter. Vermijd het menu turistico.

Wees flexibel en dompel je onder

Doe mee met de lokale gebruiken. Dompel je onder in de cultuur en laat de reisgids even voor wat-ie is. De Toscaners eten pas ’s avonds om een uur of acht. Daarvoor laven ze zich aan een aperitivo. En natuurlijk geen cappuccino na elf uur ’s ochtends.

Toscane bezienswaardigheden

Als je nog niet eerder in Toscane bent geweest, heb je vast een aantal dingen die je van je bucketlist af wilt strepen. De Scheve Toren van Pisa, om maar eens wat te noemen. Florence, waarschijnlijk. Misschien ook wel Lucca en Siena, allemaal even prachtig. De belangrijkste bezienswaardigheden zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Siena in Toscane
Siena in Toscane (foto: Edward Hendriks)

Florence

De hoofdstad van de regio Toscane en een bezoek meer dan waard. Alleen al vanwege de enorme Dom met zijn 500 treden naar de top van de koepel, het Piazza della Signoria, de Ponte Vecchio en het Palazzo Pitti. Maar er is nog veel meer te zien en te doen in Florence. Om de stad helemaal te ontdekken heb je minstens 3 dagen nodig.

Pisa

Hoe kan het ook anders? Als je naar Toscane gaat, wil je de Scheve Toren van Pisa, de Dom en het Baptisterium op het Piazza dei Miracoli (het Plein van de Wonderen) zien. Maar ook de binnenstad van Pisa aan de andere kant van de Arno is de moeite van een bezoek waard.

Siena

Een gezellige, intieme stad met misschien wel het mooiste plein van heel Italië. Dat is Siena. Mocht je er toevallig op het juiste moment in het jaar zijn, dan kun je hier de Palio meemaken.

San Gimignano

Welkom in het Manhattan van de middeleeuwen. Ooit waren de torens in Gimignano bijna niet te tellen, nu zijn er nog 14 van over. Maar ook dat is indrukwekkend. De Torre Grande kun je zelfs bezoeken, van waar je een schitterende uitzicht over de stad hebt.

Volterra

Volterra is een mooi historisch stadje dat op een heuvel is gebouwd. Hier kun je heerlijk rondstruinen en genieten van de uitzichten over het Toscaanse landschap.

Monteriggioni

Het ommuurde Monteriggioni met z’n torens is een van die prachtige middeleeuwse stadjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Tijdens een van onze bezoeken troffen wij een bruiloft bij het kleine kerkje op het centrale plein. Maar ook zonder bruiloft is het hier genieten geblazen.

Montecatini Alto

Met een traditionele kabelbaan ga je omhoog vanaf het laaggelegen deel van Montecatini, Montecatini Terme, bekend vanwege zijn thermen. Boven op de berg vind je een dorpje dat rechtstreeks uit een reisgids te komen. Drink een lome espresso op een zonovergoten terras en geniet van de geweldige Toscaanse sfeer.

Pitigliano

Pitigliano ligt op een berg van tufsteen. Het is een ronduit fascinerend stadje met zijn nauwe straatjes en de prachtige uitzichten over de drie ravijnen aan de voet van de berg. De geschiedenis van Pitigliano gaat terug tot aan het Etruskisch-Romeinse tijdperk.

De mooiste plekken in Toscane

De bovenstaande Toscane-tips zijn nog maar een klein gedeelte van al het moois dat je in Toscane kunt ontdekken. Vind je alles mooi en heb je geen idee hebt waar je moet beginnen, dan verwijzen we je ook graag naar het voorwerk dat we voor je gedaan hebben. In dit blogartikel vind je de mooiste plekken in Toscane.

Toscane: de reis ernaartoe

Hoe ga je naar Toscane toe? Sommigen geven de voorkeur aan de snelheid van het vliegtuig. Anderen kiezen liever voor het gemak en het voordeel van de eigen auto. Hieronder bespreken we de verschillende voor- en nadelen als je een rondreis door Toscane wilt maken.

Naar Toscane met de eigen auto

Zelf naar Toscane rijden? Dat kan prima met je eigen auto. We hebben het zelf ook meerdere keren gedaan. Reken wel op een rit van zo’n 1.350 kilometer (vanaf Utrecht naar Florence in Toscane). Hoewel dat theoretisch in één dag te rijden is, is het realistischer om het in twee dagen te doen. Zeker als je met kleine kinderen reist.

Het voordeel van met de eigen auto naar Toscane is natuurlijk dat je flink bespaart op vliegtickets en de kosten voor een huurauto. Ja, je moet natuurlijk wel de brandstof voor de rit naar Italië betalen, maar als je auto niet al te onzuinig is moet dat lukken tegen een fractie van de kosten die een fly&drive naar Toscane kost.

Een ander voordeel van je eigen auto is dat je er helemaal aan gewend bent. Dat is weleens handig in het chaotische Italiaanse verkeer of in de smalle straatjes van middeleeuwse dorpjes.

Hoe kom je er?

Met de auto kun je meerdere routes kiezen om naar Toscane te rijden. Reken op een netto reistijd van zo’n 13,5 uur als je vanuit Utrecht vertrekt. Hoewel die tijd natuurlijk kan variëren afhankelijk van de verkeersdrukte.

Wat je moet zien te vermijden zijn de zwarte zaterdagen in de zomerperiode (juli-augustus). Als je de mogelijkheid hebt, vertrek dan (heel) vroeg uit Nederland of België.

De kortste route richting Florence is de Zwitserland-route: Keulen, Frankfurt, Karlruhe, Bazel, Luzern, Gotthard, Bellinzone, Chiasso/Como en dan via Milaan en Bologna naar Florence. Als je in het westelijke deel van Toscane moet zijn kun je na Milaan ook doorsteken naar de kust en zo Toscane aanrijden.

Tip: zorg dat je vroeg voor de Gotthard-tunnel staat. Mogelijk kun je het beste een overnachting in Zwitserland plannen en de volgende dag weer vroeg op pad gaan. In het hoogseizoen kan de wachttijd voor de tunnel flink oplopen.

Een alternatief is via Oostenrijk rijden. Hou in dat geval deze route aan: Keulen, Frankfurt, Würzburg, Neurenberg, München, Innsbruck, Brennerpas, Chiusa, Bolzano, Verona, Mantua, Bologna. Uiteraard is de Oostenrijk-route wel een stuk verder en langer rijden.

Reis je vanuit België? Dan kun je er ook voor kiezen via Frankrijk, via Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland of via Luxemburg, Duitsland en Zwitserland te reizen. De route via Frankrijk heeft als voordeel dat je geen tol voor Zwitserland hoeft te betalen. Uiteraard is het wel wat langer rijden naar Toscane.

3 mogelijke routes naar Toscane vanuit België
3 mogelijke routes naar Toscane vanuit België (bron: Google Maps)

Hoe zit het met de tol?

Je hebt voor zowel Oostenrijk als Zwitserland een snelwegvignet nodig. Voor Zwitserland betaal je € 35 voor een heel jaar toegang tot alle snelwegen. Voor Oostenrijk kies je meestal voor 2x een 10-dagenvignet (heen en terug). Dat kost je dan twee keer € 9. Een vignet voor 2 maanden of een jaar aanschaffen kan ook, maar is relatief duur.

Voor de Brennerpas moet je naast een vignet nog een extra bedrag aan tol betalen. De kosten voor de tol van de Brennerpas zijn in 2018 € 9,50 voor een enkele reis. Voor de Gotthard-tunnel in Zwitserland betaal je geen extra tol.

In Italië moet je eveneens tol betalen om op de snelwegen te mogen rijden. Meestal neem je een ticket bij een tolhuisje voordat je de snelweg op rijdt. Als je er weer af gaat reken je af op basis van het ticket dat je eerder uit de automaat hebt gehaald. Als je richting Florence gaat betaal je vanaf de grens met Zwitserland of Oostenrijk zo’n € 40 aan tol voor een enkele reis. Dus op de terugweg ook weer.

Om deze extra kosten te vermijden kun je ervoor kiezen om via de nationale en provinciale wegen te rijden, maar dan moet je er rekening mee houden dat je wel veel langer onderweg bent.

Tip: zorg dat je een creditcard in plaats van contant geld bij de hand hebt, dan kun je veel vlotter langs de tolpoortjes rijden.

Toltarieven van de hoofdroutes in Italië
Toltarieven van de hoofdroutes in Italië (bron: ANWB)

Op de website van de ANWB vind je de actuele toltarieven voor de specifieke trajecten.

Vliegen en auto huren

Heb je geen zin in een lange rit naar Toscane, dan kun je natuurlijk ook in Nederland of België op het vliegtuig stappen. Binnen twee uurtjes land je dan op de luchthaven van Pisa. Daar huur je gemakkelijk en voordelig een huurauto om je rondreis door Toscane te beginnen.

Galilei International Airport in Pisa
Galilei International Airport in Pisa (foto: Wikimedia)

Onder andere Transavia, KLM en Alitalia vliegen rechtstreeks op Pisa. Met Ryanair kun je vanaf vliegveld Weeze, net over de grens bij Nijmegen vliegen.

Een alternatief is om te vliegen op de luchthaven Florence, hoewel je voor vliegtickets naar Florence meestal wat meer betaalt. Ook vanaf Florence kun je uiteraard gemakkelijk een auto huren en je trip door Toscane beginnen.

De zogeheten fly&drive naar Toscane is heel populair, maar minder geschikt als je met meerdere kinderen naar Toscane gaat. Dan lopen de kosten namelijk al snel op.

Rondreis Toscane trein

Hoewel Toscane met de (huur)auto verreweg de beste optie is, kun je ook je weg vinden met de trein. In het algemeen is het redelijk eenvoudig om door Toscane per trein te reizen als je alleen de grotere steden aandoet.

De verbindingen tussen Florence en alle andere steden zijn goed. Er zijn stoptreinen die ook de kleinere steden aandoen en snelle intercity’s tussen de grote steden. Combineer je de trein met de bus dan kun je praktisch overal komen. Je moet dan uiteraard nog wel wat meer flexibiliteit dan gewoonlijk in Italië opbrengen en je moet de tijd aan je zijde hebben.

Kaart met treinroutes door Toscane
Kaart met treinroutes door Toscane (bron: lovefromtuscany.com)

Treinen door Toscane kan je een hoop stress schelen. Je hoeft geen drukke steden in te rijden en niet naar parkeerplekken te zoeken. En je komt vrijwel altijd midden in de stad aan. Een nadeel is dan weer dat je met de trein niet direct de schattige middeleeuwse dorpjes op het platteland kunt bezoeken.

Toscane heeft vier hoofdspoorlijnen. De snelste is de Milan-Florence-Arezzo-Orvieto-Rome-verbinding. Een andere verbinding is die langs de kust tussen Genua, Pisa, Livorno en Rome loopt. De derde en de vierde hoofdlijn verbinden de eerste twee. De Florence-Viareggio-route stopt in Prato, Pistoia, Montecatini Terme en Lucca. De Florence-Pisa-lijn stopt in Empoli en Pontedera.

Wil je tussen Florence en Siena reizen? Dan kun je het beste voor de bus kiezen.

Zona Traffico Limitato
Zona Traffico Limitato

Parkeren en ZTL

Let nog even goed op als je met je eigen auto of een huurauto door Toscane gaat toeren. Je kunt niet zomaar overal parkeren of inrijden. Bij de kleinere plaatsen zul je geen problemen ondervinden. Daar kun je meestal gratis buiten het historische centrum parkeren op een grote parkeerplaats. Veel middeleeuwse dorpjes zijn autovrij.

Grotere plaatsen bieden de mogelijkheid tot parkeren aan de rand van de stad of in een parkeergarage. Parkeer je op straat dan is het goed om te weten dat je moet betalen in de vakken met blauwe lijnen. De vakken met witte lijnen zijn meestal gratis, hoewel je er verstandig aan doet om dit altijd goed te controleren.

In grotere steden als Pisa, Florence en Siena kom je vaak een Zona Traffico Limitato (ZTL) tegen. Dit is een speciale autoluwe zone waarin alleen toeristen worden toegelaten die bijvoorbeeld bij hun hotel moeten komen. Verder mogen er alleen bewoners en leveranciers naar binnen. Let op bij de ZTL-borden, want de boetes op overtredingen zijn niet mals en weten ook Nederland en België te bereiken.

Meer over de ZTL lees je in dit artikel.

Rondreis Toscane met kinderen

Ga je met kinderen naar Toscane? Goed idee! De kinderen zullen een geweldige tijd hebben. Maar als je met kinderen reist, moet je je altijd wel een beetje aanpassen. Daarvoor hebben we nog een aantal specifieke tips voor je.

Niet doen met kinderen

Wat je met kinderen niet moet doen is je vakantie te vol stoppen. Laat een beetje ruimte in het programma om even rustig iets te kunnen bekijken of om even van de route af te kunnen wijken.

Wél doen met kinderen

Plan ook wat rustdagen in. Ga met kinderen naar de dierentuin of een attractiepark tijdens je rondreis. Is het erg warm? Zoek dan de zee of een zwembad op.

Voor kinderen kan het ook leuk zijn om ergens iets langer dan maar één nacht te blijven. Bijvoorbeeld omdat er andere kinderen zijn met wie ze kunnen spelen. Tip: doe eens een agriturismo.

Accommodaties voor je rondreis door Toscane

Waar verblijf je als je door Toscane gaat reizen? Natuurlijk heb je verschillende opties, afhankelijk van je wensen en het budget dat je hebt. Als je een reis boekt wordt het natuurlijk voor je geregeld, maar als je alles zelf regelt moet je een keuze maken.

Je kunt ruwweg kiezen uit:

Hotels

Ga je voor een luxe rondreis die wel wat meer mag kosten? Dan kies je misschien wel voor hotels om te overnachten. Hotels zitten vaak op centrale plekken en je kunt ze van tevoren goed uitzoeken op de recensies van andere gasten. Wil je een keer echt iets bijzonders? Kijk dan eens bij de 10 meest luxe hotels van Italië.

Campings

Ga je voor de camping, dan ben je wel gebonden aan het kampeerseizoen. Hoewel dat in Italië tegenwoordig ook een voor- en naseizoen kent. Reis je buiten het hoofdseizoen? Dan moet je er wel rekening mee houden dat faciliteiten als het restaurant, het campingwinkeltje en het zwembad vaak gesloten zijn. In het hoogseizoen kunnen campings in Toscane flink aan de prijs zijn.

Als je kiest voor een camping, dan kun je ook nog de keuze maken tussen een huurtent, een stacaravan of andere accommodatie of je eigen tent. Je eigen tent meenemen is natuurlijk het voordeligst, maar als je veel verschillende campings aandoet moet je ‘m wel makkelijk op kunnen zetten en af kunnen breken.

Agriturismo’s

Een agriturismo is een echt Italiaans fenomeen. Het is ‘logeren bij de boer’, maar dan vaak op een luxe en relaxte manier. Vaak zijn er in een oude boerderij meerdere appartementen gemaakt. Ook kun je op een agriturismo regelmatig genieten van een zwembad. Leuk voor de kinderen: meestal zijn er ook andere gezinnen.

Vakantiehuizen via bijvoorbeeld Airbnb

Een vierde optie voor je rondreis door Toscane is het boeken van vakantiehuizen op je route. Je kunt hiervoor al wat research doen thuis in Nederland of België. Ook een appartement via Airbnb kan handig zijn. Hiermee huur je een huis of een kamer van locals tegen een vaak aantrekkelijk tarief. We hebben regelmatig gekozen voor zo’n Airbnb voor één of twee nachtjes.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een combinatie van bovenstaande opties voor je rondreis.

Zoals je uit de bovenstaande opties af kunt leiden is het handig als je van tevoren een route hebt uitgestippeld, zodat je de accommodaties alvast kunt reserveren.

Toscane: weer en beste reistijd

Door het jaar heen is het klimaat van Toscane aangenaam. Zeer zachter winters en zeer warme zomers kun je verwachten. Aan de kust kan het weertype wel anders zijn dan in het binnenland, net als aan de Nederlandse en de Vlaamse kust. De Tyrreense Zee heeft een flink invloed op het klimaat.

In de winter blijft het in Toscane gemiddeld zo’n 12 graden. In het voor- en najaar kun je rekenen op temperaturen rond de 20 graden. In de zomer schommelt de gemiddelde temperatuur rond de 28 graden. Uiteraard zijn er altijd uitschieters naar boven en beneden mogelijk. De meest regen valt in de berggebieden van de regio, waar ook de grootste temperatuurverschillen voorkomen.

De mooiste reistijd voor Toscane is mei of juni, als alles nog groen is en in bloei staat en de grote toeristische drukte bij de bezienswaardigheden nog op gang moet komen. Maar ook het naseizoen in de maanden september of oktober is de moeite waard. Temperaturen zijn dan aangenaam, wat een rondreis een stuk prettiger maakt.

Groepsrondreizen Toscane

Ga je liever in een groep naar Toscane? Er zijn genoeg groepsrondreizen die je kunt boeken, zowel voor senioren als voor gezinnen. Hieronder vermelden we een aantal van de populairste reizen.

ACSI-kampeerreis Toscane & Lago di Bracciano

Het gevarieerde heuvel- en bergachtige landschap van Toscane heeft een uniek karakter en dat past uitstekend bij de Italiaanse kunststeden in deze regio. Dat maakt het verblijf een lust voor het oog en een streling voor de tong want de Italiaanse keuken is natuurlijk vermaard. De tweede helft van deze reis kampeert u iets zuidelijker aan het Lago di Bracciano. Van hieruit bezoekt u bekende en minder bekende parels in de omgeving: Civita di Bagnoregio, Orvieto en natuurlijk de Eeuwige Stad Rome.

14 dagen – vanaf € 979 per persoon

Let erop dat prijzen voor rondreizen kunnen fluctueren, afhankelijk van wanneer je boekt.

Autorondreizen Toscane

Je kunt helemaal zelf je eigen rondreis door Toscane plannen, maar je kunt het ook aan een reisorganisatie overlaten. Hieronder hebben we een aantal rondreizen door Toscane voor je op een rij gezet.

Pharos Reizen Rondreis Toscane

Deze rondreis van Pharos Reizen bestaat uit 4 overnachtingen op verschillende strategische plekken in Toscane. De reis start in de Toscaanse heuvels bij vestingstad Lucca. Je verblijft in hotel Locanda il Fornello, tussen de wijngaarden. De volgende stap is Hotel Le Colline bij San Gimignano, pal naast het historische centrum met de torens. Vervolgens doe je Villa Ambra met zwembad en terras in Sarteano aan, tussen uitstekende wijngaarden en schilderachtige stadjes. Als laatste overnachtingsplek ga je naar het schitterend gerenoveerde 19e-eeuwsestadspaleis La Fortezza in Florence. Daar zit je op ongeveer 20 minuten lopen van de Dom.

11 of 14 dagen – vanaf € 789 per persoon

Let erop dat prijzen voor rondreizen kunnen fluctueren, afhankelijk van wanneer je boekt.

Blogs over Toscane

We hebben in het verleden al heel wat blogs geschreven over de populaire regio Toscane. Hieronder vind je een selectie van een aantal blogs waarmee je alvast wat voorpret kunt hebben.