Ga je dit seizoen of later in het jaar naar Italië, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Italië is een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Sinds begin juni zijn buitenlanders weer welkom, maar gelden er nog wel strenge maatregelen.
Inhoudsopgave
Wanneer kun je weer naar Italië?
Na de Dag van de Republiek op 2 juni heeft Italië zijn grenzen op 3 juni weer geopend voor buitenlanders uit de Europese Unie, de Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk.
Sinds 15 juni is code oranje (niet reizen als het niet nodig is) gewijzigd naar code geel (reizen is mogelijk, maar met veiligheidsrisico’s).
Vanaf 16 juni is het ook weer mogelijk om door Oostenrijk naar Italië te reizen. In eerste instantie wilde Oostenrijk de grens met Italië nog dichthouden, vanwege de heftige corona-uitbraak in Lombardije en omliggende gebieden. Maar dat kwam de relatie tussen de Alpenlanden niet ten goede.
De grens van Zwitserland met Italië blijft waarschijnlijk nog tot 6 juli gesloten.
![](https://www.ditisitalie.nl/wp-content/uploads/2020/06/reisadvies-Italië-juni-2020.jpg)
Hoe kom ik in Italië?
Het beste kun je reizen met je eigen auto of een huurauto. Een auto huren kan veilig doordat ze na elke huurder extra goed worden schoongemaakt en gedesïnfecteerd.
Sinds 16 juni kun je zowel via Frankrijk als via Oostenrijk in Italië komen. Je hoeft ook niet meer in quarantaine als je terugkomt uit Italië.
In de auto mag je op minder dan 1 meter afstand van elkaar zitten als je uit hetzelfde huishouden komt. Je moet in Italië een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in de auto hebben.
Als je door Duitsland of Oostenrijk reist, moet je daar een EHBO-kit aan toevoegen. In België is een brandblusser verplicht en in Frankrijk moet je 2 alcoholtests in je bagage ingepakt hebben. Vergeet daarnaast dit jaar de mondkapjes niet!
Hou er rekening mee dat je in Italië tussen medio mei en medio oktober niet met winterbanden mag rijden. Sowieso is het handig om voor vertrek nog even langs de garage te gaan voor een zomercheck. Met al het gedoe rond corona wil je zeker niet langs de weg stil komen te staan.
➡️Reistip: alles wat je mee moet nemen (en wat handig is om bij je te hebben) hebben we in dit artikel overzichtelijk voor je op een rij gezet.
Hoe veilig is Italië?
Italië heeft een groot aantal coronadoden geteld, maar voor mensen buiten de risicogroepen is het veilig om te gaan. Zeker als je veel buiten bent, nu gebleken is dat het virus zich in de buitenlucht moeilijk kan verspreiden.
Veilig in Italië is ook het drinkwater, al zullen veel Italianen de voorkeur geven aan water uit flessen.
De medische zorg in Italië is van het hoogste niveau. Mocht je onverhoopt te maken krijgen met de gezondheidszorg in Italië, dan hoef je je over de kwaliteit in ieder geval geen zorgen te maken. Neem wel paracetamol en eventuele medicijnen mee vanuit huis. Veel van dit soort middelen zijn duur in Italië.
Controleer voor vertrek ook je reisverzekering. Zonder medische dekking moet je terugvallen op je (basis)zorgverzekering en die biedt alleen dekking tot het prijsniveau van de zorg in je thuisland.
Wat betreft criminaliteit: Italië is een veilig land met dalende misdaadcijfers. Op drukke plekken moet je uitkijken voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit, maar drukke plekken moet je dit seizoen sowieso vermijden.
➡️Leestip: dit zijn de beste tips om oplichting en toeristenvallen in Italië te voorkomen.
In Italië ben je trouwens nooit ver van een politieagent verwijderd. Het land heeft maar liefst 456 agenten per 100.000 inwoners (Nederland 295, België 333). (bron)
Let ook op je digitale veiligheid
In Italië vind je op veel plekken openbare wifi. Veilig om te gebruiken zijn deze echter niet. Een hacker kan makkelijk tussen jouw mobiele telefoon of je tablet en de router in gaan zitten en meelezen. Niet zo’n probleem als je alleen wat veiligheidsinformatie of het laatste nieuws bekijkt, maar wel als je met persoonlijke gegevens of bankzaken bezig bent.
Voor je niet te onderschatten online veiligheid op vakantie raden we je aan een VPN te installeren. Hiermee wordt de data die je uitwisselt met het internet versleuteld. Ook kun je zo een virtuele locatie instellen, waardoor je ook in Italië van je Nederlandse Netflix kunt genieten (omgekeerd kun je ook in Nederland of België van de Italiaanse Netlfix en televisie profiteren).
Een van de beste VPN-aanbieders is NordVPN, waarbij je een proefperiode van 30 dagen af kunt nemen.
💡Tip: als extra tip raden we je aan belangrijke documenten in de cloud te zetten. Denk hierbij aan de medische verklaring die je nodig hebt om door Italië te kunnen reizen, je paspoort, eventuele contracten en andere belangrijke documenten. Het is niet veilig om deze alleen op je telefoon of je laptop te hebben staan.
Wat kan ik doen in Italië?
Je kunt weer naar musea, theaters, attractieparken, stranden, hotels en campings, maar overal gelden beperkingen. Zo moet je vaak van tevoren reserveren, ook voor het strand. Evenementen van meer dan 100 personen blijven – net als in Nederland en België – voorlopig verboden.
Je moet er ook rekening mee houden dat er beperkingen voor het openbaar vervoer gelden. In gesloten ruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht, net als de regel om afstand van elkaar te houden.
Informeer voor je vertrek naar Italië bij je accommodatie waar je ter plekke rekening mee moet houden.
Hoe zit het met mondkapjes?
De Italiaanse overheid raadt aan overal een mondkapje te dragen. In Lombardije en Toscane zijn mondkapjes buitenshuis zelfs verplicht. In gesloten ruimtes en in het openbaar vervoer zijn ze sowieso verplicht. In de auto hoef je geen mondkapje op als je met je eigen gezin reist.
Ook in Duitsland moet je in winkels en tankstations een mondkapje op. In Oostenrijk is dat sinds 15 juni alleen nog in het openbaar vervoer verplicht. In Frankrijk kunnen winkeliers vragen om een mondkap te dragen.
En de overige maatregelen?
Net als bij ons mag je geen handen geven en moet je afstand houden (minimaal 1 meter, 2 meter bij sportactiviteiten). De boetes op het niet naleven van de maatregelen bedragen minimaal 400 euro, maar kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.
Let erop dat de Italiaanse regio’s een grote mate van autonomie hebben in de maatregelen die ze hebben ingesteld. Die kunnen strenger zijn dan de landelijk geldende maatregelen.
💡Tip: op de website Italia.it vind je de laatste informatie voor toeristen over de maatregelen op landelijk niveau en links naar maatregelen die gelden voor specifieke regio’s.
Waar vind ik de laatste informatie in het Nederlands?
Voor de laatste informatie over de coronamaatregelen in Italië kun je het beste kijken op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die informatie is altijd de laatst bekende officiële info.
Bronnen: anwb.nl, italia.it, nederlandwereldwijd.nl
Comments