in , ,

Vicomeer: van vulkaan tot kratermeer

Ken je het hoogstgelegen meer van Italië al?

Het mooie Vicomeer (foto: Simone Frangipane)

Het Vicomeer (Lago di Vico) is een meer in de krater van een gedoofde vulkaan. Andere bekende kratermeter in Italië zijn het Meer van Bracciano, het Meer van Bolsena en het Meer van Albano.

Het meer ligt in het natuurpark Lago di Vico, op ongeveer een uur rijden ten noorden van Rome, in de regio Lazio. Het meer ligt met een hoogte van 510 meter het hoogst van alle grotere Italiaanse meren. Aan de noordzijde wordt het Vicomeer begrensd door de Monte Cimini.

Vicomeer
Rustig recreëren bij het Vicomeer (foto: Wikimedia)

Zomers kun je aan het meer relaxen met een gehuurd zonnebedje en een parasol. Of je gaat het water op met een waterfiets of een kano of kajak. Aan de strandjes rondom het meer is van alles te doen.

De ligging van het Vicomeer tussen het Meer van Bolsena en het Meer van Bracciano (bron: Google Maps)

Er zijn ook verschillende accomodaties bij het meer, maar je vindt hier zelfs in het hoogseizoen niet de drukte rond de bekendere meren van Italië.

De omgeving van het meer leent zich echter ook perfect voor wandeltochten, ritjes met de mountainbike, de motor of (desnoods) de auto.

Strand aan het Vicomeer (foto: Wikimedia)

Zo ontstond het Vicomeer

Volgens de legende is het meer gemaakt door Hercules, door met zijn stok te zwaaien. In werkelijkheid vormde de krater van een vulkaan die 100.000 jaar geleden uitdoofde het bassin. Stortregens en ondergrondse bronnen deden de rest.

Actieve en dode vulkanen in Zuid-Italië (bron: vulcanoalbano.altervista.org)

Vele millennia lang had het meer een nog veel grotere omvang dan de 13 km2 van nu. Het water stond bijna tot aan de rand van de krater, totdat de Etrusken het waterpeil van het meer verlaagden.

Luchtopname van de krater met daarin het Vicomeer (foto: caprarola.info)

We weten dat er een kunstmatig gegraven ondergronds kanaal is, waarmee het waterpeil ongeveer 20 meter lager kwam te liggen. Het is niet zeker of de Etrusken dit kanaal helemaal zelf hebben aangelegd. Mogelijk waren het de Romeinen die er een waar staaltje watermanagement van maakten.

Hoe dan ook, het is zeker dat het niveau van het meer werd verlaagd voorafgaand aan de aanleg van de Cassia Cimina uit de keizerlijke periode. De familie Farnese herstelde het kanaal uiteindelijk rond 1500. Zo ontstond de huidige Rio Vicano.

Ook nu nog is duidelijk waarneembaar hoe hoog het water ooit moet hebben gestaan, aangezien de vorm van de krater goed te zien is. De Monte Venere (835 m) vormde zelfs ooit een eiland in het meer.

Op deze kaart zie je goed hoe groot het Vicomeer geweest moet zijn: aan de noordkant de Monte Venere van het Cimini-gebergte

Rijke flora en fauna

De noordzijde van het meer bestaat nu uit moerassig gebied, waar het vee nog steeds graast. In de drassige gedeelten vind je veel riet en ook wel hazelnootboomgaarden.

Het moeras vormt ook een perfecte plek voor een rijke schakering aan vogels, zoals verschillende soorten eenden, futen, reiger, meerkoeten, waterhoentjes, watersnippen, grutto’s, kieviten en meer. Vogelaars halen hier hun hart op!

Dit bericht bekijken op Instagram

Ecco a voi l’Airone Cenerino nella nostra @riserva_lagodivico fotografato da @domenicomancinifoto. L’Airone Cenerino è un uccello acquatico che vive in zone umide. Presenta dimensioni notevoli. #ronciglione#lagodivico#riservalagodivico#natura#nature#naturaleza#uccello#bird#oiseau#pájaro#uccelloacquatico#pájarodeagua#oiseaudeau#waterbird#zoneumide#wetzones#zoneshumides#zonashúmedas#tuscia#mytuscia#tuscialove#tuscialife 🇬🇧 Here, you can see the Cinderian Airone in our @riserva_lagodivico photographed by @domenicomancinifoto . The Cinderian Airone is a water bird living in wetlands. It has considerable size. 🇫🇷 Voici l’Airone Cendrian dans notre @riserva_lagodivico photographié par @domenicomancinifoto. L’Airone Cendrian est un oiseau d’eau qui vit dans des zones humides. Il a une taille considérable. 🇪🇸 Aquí está la Cinderian Airone en nuestra @riserva_lagodivico , fotografiado por @domenicomancinifoto . La Cinderian Airone es un pájaro de agua que vive en humedales. Tiene un tamaño considerable.

Een bericht gedeeld door Ist. Turismo Ronciglione (@ist_turismo_ronciglione) op

De vogels worden in het winterseizoen opgejaagd door de bruine kiekendief en andere roofvogels. En karpervissers opgelet: hier zwemmen heel dikke monsters!

Door de kunstmatige verlaging van het waterpeil verkreeg men in vroeger tijden vruchtbare grond. Hier vestigden zich gemeenschappen van boeren en herders.

Het meer heeft anno nu een oppervlakte van bijna 13 vierkante kilometer. Het heeft een omtrek van 18 km, een gemiddelde diepte van 22,2 meter en bereikt een maximale diepte van 49,5 meter. 

Om het ecosysteem van het meer als geheel en de kwaliteit van het drinkwater te beschermen, is het gebruik van boten met een verbrandingsmotor verboden.

Lago di Vico (foto: Ramon Boersbroek – Flickr)

Bezienswaardigheden bij het Vicomeer

Het Vicomeer kent een rustige omgeving, waarvan de natuur de grootste trekpleister is.

De dichtstbijzijnde grote plaats is Viterbo op ongeveer 15 km van het meer. Kleinere plaatsen rondom het meer zijn onder andere Punta del Lago, Ronciglione, San Martino al Cimino, San Rocco en Caprarola.

Caprarola ligt aan de oostelijke oever van het meer. Hier tref je het vijfhoekige Villa Farnese van de beroemde Farnese-familie uit de 16de eeuw.

Villa Farnese in Caprarola, bij het Vicomeer (foto: Wikimedia)

Dit paleis heeft ook grote tuinen die voor het publiek opengesteld zijn. Deze Villa Farnese wordt nog weleens verward met 2 palazzo’s die in Rome staan, waarvan eentje de Franse ambassade is.

Het hoofdgebouw is een mooi voorbeeld van de late renaissance en bevat talrijke fresco’s. Je kunt dit museum bezoeken. Er is ook een bijgebouw dat dient als een van de onderkomens de de Italiaanse president.

Veel mensen gaan wandelen in het omliggende natuurpark. De omgeving van de Cimini-heuvels en Monte Fogliano (965 m) biedt voor alle soorten wandelaars een geweldige ervaring. Maar ook op de motor of de fiets kun je hier mooie routes afleggen.

Ben je hier op vakantie met kinderen? Dan is Acquapark Fontevivola in Fonte Vivola een aanrader. Hier kun je lekker ontspannen aan het zwembad, terwijl de kinderen zich vermaken met de glijbanen.

San Martino al Cimino ligt langs de beroemde pelgrimsroute de Via Francigena. Je kunt de Cisterciënzersabdij hier bezoeken.

San Martino al Cimino ligt slechts 6 km van Viterbo, dat een mooi middeleeuws centrum heeft. Bijzonder is de Macchina di Santa Rosa, de toren die elke 5 jaar wordt herbouwd, ter ere van Santa Rosa, de patroonheilige van de stad. Bezienswaardigheden zijn ook de middeleeuwse wijk San Pellegrino en de pauselijke residentie Palazzo dei Papi. Ben je een liefhebber van tuinen, dan moet je naar de 16de-eeuwse Villa Lante met zijn schitterend aangelegde tuin in Bagnaia, even buiten Viterbo.

Plattegrond van het historisch centrum van Viterbo (foto: Simone Ramella – Flickr)
Het middeleeuwse centrum van Viterbo (foto: Wikimedia)

Verblijven aan het Vicomeer

Het Vicomeer is geen toeristisch paradijs zoals het Gardameer, en daarmee voor sommige toeristen juist aantrekkelijk. Hieronder een paar tips voor een prettig verblijf.

Ben je een natuur- en kampeerliefhebber? Dan zit je goed op Camping Natura in Caprarola, aan de noordoostelijke oever van het meer,

Camping Natura is een rustige camping dicht bij het Vicomeer, met een aantal leuke dorpen in de directe omgeving. Vanaf de camping kun je ook mooie fiets- en wandeltochten maken.

Relais Sans Souci and Spa (foto: booking.com)

Ben niet niet zo’n kampeerder, maar wil je wel direct aan het meer verblijven? Dan is 3-sterrenhotel Relais Sans Souci and Spa in Ronciglione een aanrader.

Agriturismo La Valle di Vico (foto: booking.com)

Niet ver van Camping Natura en op 2 minuten rijden van de oever van het meer ligt La Valle di Vico, een agriturismo en b&b, die hoge waarderingen krijgt van bezoekers.

Ben jij weleens bij het Vicomeer geweest? We horen graag jouw ervaringen!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zuid-Tirol

Val d’Ega en Plan de Corones in Zuid-Tirol: de zonnige zijde van de Dolomieten

De 50 beste Italiaanse wijnen